2010. már 29.

Statisztikák, érdekességek az Ausztrál Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek az Ausztrál Nagydíj után

- Az élen töltött körök számát tekintve a 2010-es szezonban eddig Sebastian Vettel vezet, ám a német pilótának egyszer sem sikerült a végső győzelem.

 

- Vettel pályafutása során eddig hétszer indulhatott pole-ból, és ugyanennyi szerepel Jenson Button neve mellett is.

 

- Button az Ausztrál Nagydíjon megszerezte pályafutása nyolcadik győzelmét, így a győztesek ranglistáján beérte az 1967-es világbajnokot Denny Hulme-ot. Továbbá a tavalyi világbajnok immár sorozatban másodjára diadalmaskodott a kenguruk földjén, ami eddig csak Michael Schumachernek sikerült. A német versenyző 2000-ben, 2001-ben és 2002-ben nyert egymást követően Melbourne-ben.

 

- A McLaren csapatának ez volt a tizedik győzelme Ausztráliában, ebből a legelsőt még 1986-ban Adelaide-ban Alain Prost szerezte.

 

- A hétvégi futam leggyorsabb köre Mark Webber neve mellett szerepelt, így ő lett az első ausztrál versenyző, aki hazai pályán megfutotta a verseny legjobb idejét.

 

- Robert Kubica tizedik alkalommal állhatott fel a dobogóra eddigi pályafutása során. A lengyel pilótát az utóbbi időkben sok balszerencse érte a melbourne-i pályán, tavaly például egy dobogós helyet dobott el, mikor összeakadt Sebastien Vettel Red Bulljával.

 

- A vasárnapi futamot összesen tíz versenyző nem tudta befejezni, beleértve Jarno Trullit is, aki el sem tudott indulni. Ez a szám nem kevés, ugyanakkor a 2008-as Ausztrál Nagydíjon ennél is több, összesen 14 pilóta nem láthatta meg a kockás zászlót.

 

- Felipe Massa az egyetlen pilóta, aki az eddigi két futamon mindkétszer dobogón végzett. Ezzel az eredménnyel pedig a brazilnak eddigi pályafutása során az idei a legjobb szezonkezdése.

 

 

Legtöbb élen töltött kör 2010-ben:

-          Sebastian Vettel: 56

-          Jenson Button: 33

-          Fernando Alonso: 16

-          Mark Webber: 2

 

Dobogós helyezések 2010-ben:

-          Felipe Massa: 2

-          Fernando Alonso: 1

-          Lewis Hamilton: 1

-          Jenson Button: 1

-          Robert Kubica: 1

 

 szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

statisztikák érdekességek az ausztrál nagydíj után