2010. ápr 02.

F1 Monológ

írta: FormaNet
F1 Monológ

Mostanában egyre többen támadják a hétszeres világbajnokot, Michael Schumachert, a szezonkezdet gyengécske eredményei miatt.

Természetesen az elvárások Schumi irányában hatalmasak, de vajon azok, aki ezeket az elvárásokat megfogalmazták, belegondoltak-e abba, hogy a legenda visszatérése önmagában még nem jelenthet sikert?

A németnek három év kihagyás után először is a Formula-1 mókuskerekébe kell visszaszoknia. Másodszor új csapatában kell felépíteni azokat a munkamódszereket, melyek a Ferrarinál,  és előtte a Benettonnál  a sikereket hozták. Hozzá kell szokni az új autójához, és a három év alatt megváltozott körülményekhez.

Az új szabályok, ugyan minden pilóta számára újak, de a visszatérő számára talán még hangsúlyosabban azok.

A Formula-1 világa türelmetlen. Mindent azonnal akar, figyelmen kívül hagyva a legfontosabbat, az emberi tényezőt. Nem egy robotról beszélünk, akibe beletáplálták évekkel ezelőtt az adatokat, feladatokat, és azt bármikor gépiesen tudja teljesíteni.

A kritikák megfogalmazói már a második futam után arról beszélnek, hogy nem kellett volna a nagy visszatérés. (és ezt sajnos belülről, néhány rivális pilóta is így gondolja)

 

Schumacher igazi mentalitását, már a Melbourni Nagydíj időmérőjén megtapasztalhattuk, bár ezt egyelőre még nem a versenyszituációkban. Ez sokaknak nem tetszett, de aki egy kicsit a dolgok mögé is néz, az rá kellett jöjjön, hogy a pilóta motiváltsága még mindig a régi.

 

A kritikusok a napokban már odáig jutottak, hogy megkérdőjelezzék, egyáltalán megérdemli-e a német a fizetését.

Azt hiszem egy dolog biztos. A hétszeres világbajnokot a visszatérésben nem a pénz motiválta. Az természetes, hogy a munkáért pénz jár, de ha csak a bajnok fizetését önmagában nézzük, el kell fogadnunk, hogy erre az összegre már egyáltalán nincs szüksége. Semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy Schumacher becsvágyból, nyerni tért vissza.

Ehhez párosul egy csapat, a Mercedes.  És egy társ, Ross Brawn, akivel eddig a Formula-1 történetében egyedülálló módon hétszer voltak a csúcson, két csapat színeiben.

Három évet adott magának, nem egyet! Soha sem állította, hogy rögtön nyerni fog.

Ezt csak elvárják tőle, és most azok, akik azt gondolták, hogy már az elején lealázza a mezőnyt, kissé ellene fordultak.

Teszik ezt úgy, hogy közben a szurkolói közhangulatot is némiképpen Schumi ellen hangolják.

 

Mindeközben a legenda kedvesen válaszol a gyakran provokatív újságírói kérdésekre, és ami a legfontosabb, teszi a dolgát. Ehhez partner a csapat, a vezetők, és a teljes technikai személyzet. Ők bíznak a bajnokban, és nagyon sok szurkoló is bízik benne, csak ők nem hangosan teszik ezt.

És ha a három év alatt nem sikerülne megszereznie a nyolcadik világbajnoki címet, akkor sem történik semmi. Illetve annyi, hogy akik csak 2-3 éve kapcsolódtak be a Forma-1 szurkolók népes táborába, elmondhatják, hogy látták versenyezni a Német Legendát, Michael Schumachert. 

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória    

 

Szólj hozzá

mercedes ferrari schumacher benetton