2010. ápr 17.

Az első tíz helyezett pilóta véleménye az időmérőt követően.

írta: FormaNet
Az első tíz helyezett pilóta véleménye az időmérőt követően.

Sebastian Vettel (Red Bull-Renault)

 

A német versenyző neve mellet az idén már a harmadik rajtelsőség szerepel, így nem is meglepő, hogy ismét a legnagyobb esélyesként vág neki a holnapi futamnak.

Vettelnek annak ellenére sikerült ma megszereznie a pole-t, hogy a pénteki szabadedzéseken nem volt elégedett az autó teljesítményével (pénteken mindkét alkalommal ötödik helyen végzett, nagyjából 3 tizedes hátrányban)

Mire azonban tétre játszották a „meccset”, addigra a szerelőknek sikerült megtalálniuk a megfelelő beállításokat. A kvalifikáció utolsó szakaszában két kör állt a versenyző rendelkezésére, amiből végül a második tökéletesen sikerült.

Vettel elmondta, hogy számítanak esőre a holnapi versenyen, de mivel a legjobb pozíció az övé, így egyáltalán nem aggódik emiatt. Akár esőben, akár száraz pályán, ugyanolyan versenyképesek, így egyértelmű célja a végső győzelem.



Mark Webber (Red Bull-Renault)

 

Mark Webber a harmadik szabadedzésen még verni tudta csapattársát, végül a kvalifikáción alulmaradt. Ennek ellenére elégedett a helyezéssel, hiszen a kettős győzelem magáért beszél.

Az ausztrál pilóta elmondta, hogy sok alkatrész csak késve (péntek este) érkezett meg, mivel a szállítást a vulkánkitörés okán letiltott légi járatok helyett más úton kellett megoldaniuk.

Emiatt végül az utolsó pillanatokra tudták csak optimalizálni a versenyzők autóit.

 

 

Fernando Alonso (Ferrari)

 

A Ferrari pilótáját ezen a hétvégén sem kímélték a motorproblémák, hiszen a pénteki első szabadedzésen nem sok lehetősége volt a pályán körözni, mert a Bahreinben használt erőforrás megadta magát az F10-ben.

Ennek ellenére egyáltalán nem aggódik, mert állítólag nagyon jól tudták, hogy az a motor már az utolsókat rúgja.

A kétszeres világbajnok, a tőle megszokott módon mindent kihozott az autóból a Q3-ban, de saját bevallása szerint is, arról egyáltalán nem álmodott, hogy a Red Bullokat be tudja fogni.

A McLareneket azonban sikerült, panaszra tehát nem lehet oka.

Alonso szerint a Ferrari teljesítményén egy körön még javítaniuk kell, azonban a versenytempójuk ennél sokkal jobb, így természetesen reméli a legjobbakat.


Nico Rosberg (Mercedes)

 

A Mercedes a pénteki napon nagyon jó tempót diktált. Mindkét szabadedzésen a McLaren és Mercedes négyese volt az élen, és ebből Rosberg mindkétszer a második legjobb időt futotta.

Ehhez képest a szombati tréning már nem ment annyira fényesen, és ezt a német pilóta sem tagadta. Ezért kicsit meg is lepődött, hogy végül mindkét McLaren előtt végzett, mert egyelőre mindössze az volt a cél, hogy legalább az egyik Ferrarit befogják.

Rosberg elmondta, hogy nagyon jól jött ki a lépés, és rendkívül elégedett a negyedik hellyel, ugyanis innen még bármi megtörténhet…

 

A negyedik helytől lefelé már nem sok hasonlóan elégedetten nyilatkozat született, legalábbis az élmenők közül.

 

Jenson Button, Lewis Hamilton (McLaren- Mercedes)

 

A tavalyi világbajnok csapattársával együtt, ennél azért jobb eredményre számított a pénteki nap tükrében.

Button egyszerűen nem boldogult a gumik felmelegítésével. Vagy hiányzott a megfelelő hőmérséklet, vagy pedig egyszer csak túlmelegedett az abroncs, de az optimális középutat egyszer sem sikerült megtalálnia az időmérő egyik szakaszában sem.

 

Hamilton szintén az első rajtkockában bízott, hiszen mindezidáig a hétvégén egyértelműen megvolt a sebességük a pole megszerzéséhez. A brit pilóta nem is igazán érti hova tűnt el ez a különbség, főleg, hogy ő még a gumikkal is elégedett volt. Elmondása szerint a Q3-ban történhetett valami, mert az autó kissé megváltozott.

Hamilton: „A gumik jónak tűntek, nagyjából ugyanolyanok voltak, mint a Q1-ben és a Q2-ben, ahol az autó nagyszerű volt, viszont a Q3-ban elkezdett jobban mozogni és minthogyha tolta volna az orrát.”

 

Ennek ellenére mindkét versenyző optimista, hiszen a versenytempójukban nincs hiba. Mindemellett a várható időjárást is mindketten emlegették, hiszen az eső mindent felboríthat.

 

 

Felipe Massa (Ferrari)

 

Massa szintén csalódottságának adott hangot, de a sebesség miatt nem aggódik.

A brazil elmondta, hogy sajnos egyetlen tiszta kört sem tudott futni a Q3-ban. (mellesleg a harmadik szabadedzésen sem) Mindemellett az utolsó körén elrontotta a hosszú hátsó egyenest követő 14-es fordulót, aminek következtében el is úszott a jó helyezés.

(ezen a szakaszon egyébként a hétvégén többen is hibáztak, többek közt Vitalij Petrov, aki össze is törte autóját a szombati tréningen.)

Massa tudja, hogy nem lesz könnyű versenye, de egy jó rajtban reménykedik, ami után egyre előrébb szeretne keveredni a pontszerző helyeken.

 

Robert Kubica (Renault)

 

Kubica nyolcadik helyével ismét kihozta a lehető legtöbbet magából és a Renaultból egyaránt.

Természetesen elégedetten nyilatkozott, sőt elárulta, hogy ha valaki az időmérő elején felajánlott volna neki egy nyolcadik helyet, boldog lett volna.

A lengyel versenyzőtől már láttunk 1-2 remek rajtot az idén, és bizonyára most is titkon ebben bízik. 

 

Michael Schumacher (Mercedes)

 

A német legenda nem köntörfalazott, elmondta, hogy egyszerűen lassúak voltak, és az új frissítések nem hozták a várt eredményt. Az, hogy Rosberg tempóján ez nem látszott, az mindössze egy korábbi csomagnak volt köszönhető.

 

Schumacher: „Nincs min szépíteni, egyszerűen túl lassúak voltunk. Ezért is mondtam, hogy egy pénteki nap után felelőtlenség olyan kijelentést tenni, hogy nagyon közel kerültünk az első helyhez.
Tisztában voltam vele, hogy nem lesz könnyű előre kerülnünk, de küzdöttem azért, hogy a lehető legjobb eredmény álljon a nevünk mellett. Az egyensúllyal továbbra sem vagyunk kibékülve, és igazán most az új hátsó elem sem segített rajtunk.
Azt hiszem a korábbi csomag, amit Nico (Rosberg) használt, segített volna, és hasonló pozícióban lehetnék, mint ő. „

 

Adrian Sutil (Force India-Mercedes)

 

A Force India versenyzője elérte célját, és bejutott a Q3-ba. Ennek természetesen nagyon örül az indiai alakulat.

Sutil továbbra is elégedett az autóval, véleménye szerint jól üzemelnek az abroncsok is, és az egyensúly is megfelelő. Célja a pontszerző helyen befejezni a vasárnapi futamot.

 

 

A Red Bullok egyenlőre verhetetlennek tűnnek, és ha nem szól közbe az időjárás, (vagy a technika) akkor mindenkinek fel kell kötnie a felkötnivalót, ha be akarja fogni Vettelt és Webbert.

Alonsonak talán a rajtnál lehet sok esélye befogni legalább az ausztrál riválist, és a spanyol mindenbizonnyal ezt meg is próbálja majd.

Elnézve a további sorrendet, valószínűsíthető, hogy most sem lesz unalmas versenyünk.

A két McLaren minden bizonnyal sokkal előrébb tervezi a célba érést, mint az indulást, de Kubica és Massa is küzdőszelleméről híres. És ha még desszertnek Schumachert vagy éppen Sutilt is harcos kedvében találjuk, akkor remek akcióknak nézünk elébe.

 

 

Vasárnapi rajtrács:

 

 

 

 

A kvalifikáció részletes eredményei:

http://formanet.blog.hu/media/image/201004/ujabb_red_bull_elso_sor_kinaban

 

 

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

f1 sanghaj red bull kínai nagydíj időmérő sebastian vettel formula-1