2010. máj 07.

Schumacher elégedett, az élmenők már kevésbé

írta: FormaNet
Schumacher elégedett, az élmenők már kevésbé

A pénteki első szabadedzés a két McLaren elsőségét hozta, ám Lewis Hamilton és Jenson Button nem lehet maradéktalanul elégedett, hiszen délután már csak egy ötödik és egy kilencedik hely jutott nekik.

Kettőjük közül főleg Buttonnak akadt kisebb-nagyobb problémája a második edzésen. Autóját megrongálta egy másik autóról elhagyott alkatrész, mindemellett a beállításai sem működtek úgy ahogyan azt előzetesen várták. Véleménye szerint főleg a gumik megfelelő menedzselésén kell még dolgozni a csapatnak holnapig.

 

Lewis Hamilton az első edzést megnyerte, délután pedig az ötödik helyen zárt, ami végeredményben nem is rossz teljesítmény, ám a brit ennek ellenére kissé csalódottan nyilatkozott a nap végén. Csapattársához hasonlóan ő is elmondta, hogy küszködött a lágy keverékű gumikon. Az új elemekkel kapcsolatban pozitívan, ám óvatosan nyilatkozott.  Mivel minden élcsapat, fejlesztésekkel érkezett, így Hamilton szerint egyelőre nem lehet még látni, hogy mennyit léptek előre.

 

Szinte ugyanezt gondolja a Hamilton egyik legfőbb riválisa Sebastian Vettel, annak ellenére, hogy a második szabadedzése egyértelmű Red Bull fölényt mutatott.

Sebastian Vettel legjobb idejétől, (1:19.965) a harmadik helyen záró Schumacher már majd egy másodperces lemaradásban volt. (1:20.757)

Ennek ellenére Vettel úgy gondolja, hogy a holnapi kvalifikáción nem lesz könnyű dolguk, és a McLaren délután „enyhe” teljesítményét egyáltalán nem tartja mérvadónak.

A német biztos benne, hogy a wokingi gárda nagyon erős lesz szombaton, és sokat kell dolgozniuk azért, hogy sorozatban az ötödik pole pozíciót is megszerezzék.

 

A Mercedes GP versenyzője Michael Schumacher, F1-es pályafutása során már hat futamgyőzelmet is szerzett a barcelonai aszfaltcsíkon, ezzel pedig ő tartja a Spanyol Nagydíjak győzelmi rekordját.

Ezek tükrében nem is lenne meglepő, hogy a hétvége első napján mindkétszer a top háromban foglal helyet.

A német legendának azonban mindezidáig folyamatos problémái voltak az autóval, és annak megfelelő kezelésével, mindemellett olykor még a szerencse is elpártolt mellőle.

Csapattársa, Nico Rosberg rendre elverte, ezért egyre erősödtek azon kritikák, hogy a német klasszis, soha nem lesz már régi önmaga.

Persze a mai nap után még korai lenne a „nagy durranásról” beszélni, az azonban biztos, hogy az új autó jobban fekszik Schuminak.

Ő maga is elmondta a pénteki tréninget követően, hogy sokkal kényelmesebb az új kocsija, mint legutóbb Kínában, és az azt megelőző versenyeken.

„ Az autó sokkal kényelmesebb és sokkal következetesebben viselkedik, mint eddig. Úgy gondolom, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően egy lépéssel előrébb kerültünk, de meg kell várnunk, hogy a többiek mennyit fejlődtek. Természetesen kielemezzük a mai nap adatait, de valós képet csak a holnapi kvalifikáción kaphatunk." - mondta Schumacher.

 

 

Csapattársa Nico Rosberg a hatodik, illetve a hetedik helyen zárta a pénteki két szabadedzést.

Rosberg ugyan nem volt annyira elájulva az új fejlesztésektől, mint Schumacher, de nem is panaszkodott.

Azt azonban elmondta, hogy a beállítások valahogy nem stimmeltek, és egyszerűen nem tudott olyan tempót diktálni, amilyet szeretett volna. Mindemellett Rosberg biztos benne, hogy holnapra megbirkóznak ezzel a problémával, és az időmérőn az autó már sokkal versenyképesebb lesz.

 

A spanyol közönség kedvence, a Ferrariban ülő Fernando Alonso a pénteki szabadedzéseken a 8. illetve a 4. helyen zárt.

A spanyol bevallotta, hogy véleménye szerint Barcelonában is nehéz lesz megverni a Red Bullt.

"Nagyon gyorsak és erősek, és mindannyiunk számára nehéz feladat lesz megelőzni őket. Bízom benne, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően egy fokkal közelebb kerülünk hozzájuk, mindemellett az is előfordulhat, hogy hibáznak, és akkor könnyebb dolgunk lesz."

 

Felipe Massa kissé elégedetlen volt a mai nappal, ami nem is csoda, hiszen a brazil versenyző a 12. és a 8. helyen végzett. Massa elmondta, hogy bár egyértelműen javulást mutatnak a frissítések, viszont a többi csapat sem tétlenkedett a három hetes szünetben, így folyamatosan dolgozni kell a teljesítményjavuláson. Mindemellett Massa az autó egyensúlyával sem volt kibékülve:

„ Továbbra is dolgoznunk kell, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt, mert ma nem volt annyira jó, mint a téli teszteken, ugyanezen a pályán februárban.”

 

A szabadedzések eredményeit itt olvashatod:

2. szabadedzés:

http://formanet.blog.hu/media/image/201005/a_ket_mclaren_az_elen_az_elso_szabadedzesen_barcelonaban

1. szabadedzés:

http://formanet.blog.hu/media/image/201005/a_ket_mclaren_az_elen_az_elso_szabadedzesen_barcelonaban

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

barcelona mercedes ferrari f1 schumacher mclaren red bull szabadedzés spanyol nagydíj formula-1