2010. máj 15.

Pilóták a szombati napról

írta: FormaNet
Pilóták a szombati napról

Az idei Forma-1-es szezon minden hétvégéjén történt egy-egy drámai fordulat.

Ennek főszereplője, most éppen Fernando Alonso, akinek tegnap még minden esélye megvolt arra, hogy a monacói időmérőn megtörje a kizárólagos Red Bull fölényt, hiszen csütörtökön mindkét szabadedzést megnyerte.

Red Bull uralmat végül nem, viszont az F10-est megtörte a kvalifikáció előtti tréningen, mikor a Massanet kanyarban megcsúszott, és a palánknak ütközött.

A kocsi annyira összetört, hogy a csapat hamarosan bejelentette, hogy a hibákat nem tudják orvosolni az időmérőre. Alonso autójának alvázát ki kell cserélni, így a szabályok értelmében csak a boxutcából rajtolhat holnap.

 

 

„ Nem tehetünk ellene semmit, mindenkivel előfordul ilyesmi” – nyilatkozta az esetről Alonsó, és elismerte, hogy saját hibájának tudható be a szerencsétlen baleset.

„Nagy kár érte, mert az autó remekül ment. Az én hibám volt, de nagyon balszerencsés eset volt, mert egy 90-es tempónál nem feltétlenül kellett volna teljesen leamortizálni a kasztnit, de sajnos a becsapódás szöge nagyon szerencsétlen volt, és a kárt már nem lehetett javítani, a szabályok pedig már nem engedik a tartalékkasztni használatát.”

 

Alonso szerint, nagyon nehéz helyzetben lesz a holnapi versenyen, de bízik a szerencsében, ezzel együtt pedig a pontszerzésben.

„2006-ban Schumcher is utolsóként rajtolt, majd végül az ötödik helyig felzárkózott, így holnap a célom nem más, mint a pontszerzés, a többi meg a szerencsén múlik.”- bizakodott a kétszeres világbajnok.

 

A világbajnokságot vezető Jenson Button, ugyan sokkal jobb pozícióból várja a holnapi futamot, mint az őt üldöző Alonso, ám ennek ellenére kicsit sem elégedett a nyolcadik rajtkockával.

Button egész hétvégén nem igazán tudott lépést tartani az élmezőnnyel.

A szombati szabadedzésen csak a 10. legjobb időt autózta, de a csütörtöki legjobbja is csak egy nyolcadik helyre volt elegendő.

A tavalyi Monacói Nagydíj győztese a gumiproblémák mellett még egy szerencsétlen feltartással is bajlódott az időmérő hajrájában, amikor is Felipe Massa kicsit elbambult a Q3 elején, és ennek köszönhetően - a Rascase kanyar kijáratánál- az éppen legelső gyorskörét teljesítő Buttonnak el kellett vennie a lábát a gázról.

A tavalyi világbajnok, nem hagyta szó nélkül az esetet:

„Bizonyára nem nézett a tükörbe, és ez nagyon bosszantó, mert emiatt meghiúsult az első gyors köröm. Nem tudom milyen időt futottam, volna, de idegesítő volt, hogy előttem lassított le, mert ezzel feltartott.”

 

Felipe Massa később elmondta, hogy természetesen nem szándékosan tartotta fel Buttont.

Ő előtte is lassított egy autó, ezért kényszerült lassabb tempót diktálni, de mire Button megérkezett mögé, addigra már ő is nyomta a gázt.

Massa mindemellett elégedett a mai nappal, és azt is elmondta, hogy szerencsésnek mondhatja a mai kvalifikációt, mert egyszer sem került forgalomba.

 

Lewis Hamilton sem lehet maximálisan elégedett az ötödik rajtpozícióval, ám csapattársával, Jenson Buttonnal ellentétben, meglehetősen jó hangulatban nyilatkozott.

Véleménye szerint ez volt a maximum amit ki tudott hozni az autóból. Természetesen örült volna a pole pozíciónak, de bízik benne, hogy holnapra találnak még valami pluszt a csapat szakemberei.:

„Mindent beleadtam, és a kvalifikáció mindhárom szakaszába az utolsó cseppig mindent kinyomtam az autóból. Olyan közel autóztam a korlátokhoz, ahogy csak tudtam, és teljes szélességében kihasználtam a pályát, így elégedett vagyok a teljesítményemmel. Meg kell találnunk a hiányosságokat, hogy lépést tudjunk tartani a Red Bullal, de azon vagyunk, hogy ezt a különbséget behozzuk. Jó lett volna megszerezni a pole-t, de a verseny holnap lesz, és a belső ívről rajtolok, úgyhogy ezzel még nincs vége."

 

Hamiltonhoz hasonlóan, jó rajtban bízik Michael Schumacher is.

A német legenda elmondta, hogy a hetedik rajtkocka egyértelműen tükrözi a jelenlegi erőviszonyokat, még akkor is, ha itt Monacóban nem számítottak óriási teljesítménybeli különbségekre. Abban bízik, hogy mivel a tiszta részről rajtolhat holnap, így néhány pozíciót előreléphet még az első kanyar előtt.

„Úgy gondolom, mindent, amit lehetett, kihoztunk ma az autóból. Pozitívum, hogy holnap belülről rajtolhatok, ami egy jó rajtpozíció, és az utóbbi időkben a rajtjaink is jól sikerültek. Reméljük, hogy 1-2 pozíciót feljöhetünk a rajtnál.”
 

Schumacher csapattársa, Nico Rosberg már nem volt ennyire pozitív, sőt nagyon elkeseredetten nyilatkozott az időmérő után. Rosberg szerint a hatodik rajtkocka helyett, a pole pozíciót kellett volna megszereznie, de egyszerűen egy normális kört sem sikerült teljesítenie.

Rosberg: „ A Q2-ben mindössze egy szett gumival, könnyedén megszereztem az első helyet, de az utolsó szakaszban nagyon rosszul alakultak a dolgaim. Sokszor kerültem forgalomban, de csakis magamat hibáztatom, és ez nagyon kiábrándító. Elnézést kérek az egész csapattól. A hatodik helyről rajtolva, nem lesz könnyű versenyünk holnap.”

 

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

 

 

Szólj hozzá

f1 schumacher rosberg hamilton alonso massa időmérő montecarlo monacói nagydíj formula-1