2010. máj 30.

Lewis Hamilton idei első futamgyőzelmét ünnepelte Törökországban

írta: FormaNet
Lewis Hamilton idei első futamgyőzelmét ünnepelte Törökországban

 

A Red Bull egy biztosnak tűnő kettősgyőzelmet dobott el, aminek köszönhetően Lewis Hamilton megszerezte idei első futamgyőzelmét. Mögötte csapattársa, Jenson Button végzett a második helyen, a pole-ból induló Mark Webbernek pedig meg kellett elégednie a dobogó legalsó fokával.

 

 

 

A rajtnál Mark Webber megőrizte vezető helyét, mögötte azonban a poros oldalról rajtoló Lewis Hamilton, és csapattársaa Button is vesztett egy-egy pozíciót. Hamiltont Vettel előzte meg, a negyedik helyről rajtoló Buttont pedig Michael Schumacher.

A McLarenek azonban nem hagyták annyiban és Hamilton már az első körben, Button pedig egy körrel később visszaszerezte az elvesztett pozíciót.
Sébastien Buemi és Nico Hülkenberg már a futam elején kénytelen volt meglátogatni szerelőit, eközben az élen Lewis Hamilton folyamatos nyomás alatt tartotta az első helyen autózó Webbert, ám előzésre nem került sor.

 

Ahogy arra számítani lehetett, Fernando Alonso kezdte meg a boxkiállást a 12. körben, és ezzel a spanyol máris fogott két pozíciót. Néhány körrel később a mezőny többi tagja is letudta a kötelező kerékcserét. Webber és Hamilton egyszerre érkezett a bokszba, de a brit kerékcseréje kicsit hosszabbra sikeredett, így még Sebastian Vettel is elé került.

 

A boxkiállások után két Red Bull és két McLaren autózott az első négy helyen, és Lewis Hamilton tovább támadott, ezúttal Vettel volt az áldozat, aki végül vissza tudta verni a brit egyetlen komolyabb próbálkozását.

 

Ezután egy időre beállt a sorrend, közben a csapatok a közeli hegyekből érkező csapadékot várták, ami ígért még némi izgalmat az egyébként unalmasnak kicsit sem mondható versenyre. Az esőből végül csak pár cseppet kaptak a versenyzők, ami nem okozott galibát.

 

A 41. körben aztán jött a váratlan fordulat az élen álló Red Bull pilóták között. Vettel ugyanis megpróbált bebújni csapattársa mellé, és az agresszív manőver következtében a két autó összeakadt. Vettel kiesett, Webber pedig egy plusz boxkiállással visszaesett a harmadik helyre.

 

Vettel a kiesést követően elmondta, hogy rendkívűl csalódott a történtek miatt:
"Nagyon csalódott vagyok. Ugyan azzal a sebességgel mentem, ugyan abban a tempóban. Úgy éreztem meg tudom támadni, bementem belülre. Miközben fékeztem elveszítettem az uralmat az autóm felett.”
 

A konfliktust követően Hamilton és Button senkitől nem zavartatva, átvették a vezetést, de ők sem hagyták unatkozni a nézőket, ugyanis Jenson Button is támadásba lendült, és a 49. kör végén megelőzte csapattársát, majd a következő kanyarban Hamilton még lendületből, egy szép manőverrel visszaelőzte Buttont.

Ezután a két Mclaren kicsit visszafogta magát, és Hamilton-Button sorrendben intette le őket a kockás zászló.

 

A pontszerző helyeken még az 54. körben történt egy kis izgalom, amikor Fernando Alonso és Vitalíj Petrov csatáját nézhettük végig. A két versenyző autója egy pillanatra összeért, és talán ennek következtében a Renault jobb első defektet kapott. Petrov egy plusz boxlátogatás miatt végül búcsúzott inthetett pontjainak, a versenyen megfutott leggyorsabb kör azonban az új gumiknak köszönhetően az ő neve mellé került bejegyzésre.

 

Végeredmény:

 

 

Világbajnoki pontverseny állása a Török Nagydíj után:

 

Mark Webber - 93 pont

Jenson Button - 88 pont

Lewis Hamilton - 84 pont

Fernando Alonso - 79 pont

Sebastian Vettel - 78 pont

Felipe Massa - 67 pont

Robert Kubica - 67 pont

Nico Rosberg - 66 pont

Michael Schumacher - 34 pont

Adrian Sutil - 22 pont

Vitantonio Liuzzi - 10 pont

Rubens Barrichello - 7 pont

Vitalij Petrov - 6 pont

Jaime Alguersuari - 3 pont

Nico Hülkenberg - 1 pont

Kamiu Kobayashi - 1 pont

Sebastien Buemi - 1 pont

 

Konstruktőrök:

McLaren - 172 pont

Red Bull - 171 pont

Ferrari - 146 pont

Mercedes - 100 pont

Renault - 73 pont

Force India - 32 pont

Williams - 8 pont

Toro Rosso - 4 pont

Sauber - 1 pont


 

Szöveg: Formanet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 mclaren isztambul lewis hamilton török nagydíj formula-1