2010. máj 31.

Statisztikák, érdekességek a Török Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek a Török Nagydíj után

A Török Nagydíj, eső és biztonsági autós fázis nélkül is rendkívül izgalmasra sikerült, és legfőképpen a csapaton belüli párharcokról marad bizonyára sokáig emlékezetes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Red Bull Racing versenyzőinek, Sebastian Vettelnek és Mark Webbernek szerencsétlen kimenetelű kakaskodása, még jó néhány napig téma lesz nem csak a médiában, de a csapatnál is, ugyanis kedden rendkívüli ülést tartanak, ahol jelen lesz a tulajdonos Dietrich Mateschitz is.

 

Mindemellett, még a McLaren versenyzői sem fértek a bőrükbe, bár Hamilton és Button csatája legalább nem hozta kellemetlen helyzetbe a csapatot, legalábbis ami az eredményeket, és ezáltal a VB pontokat illeti. Sőt a wokingi alakulat, a Kínai GP után, az idén már második keddős sikerével távozott Isztambulból, a konstruktőri pontversenyben pedig jelenleg 172 ponttal az élen állnak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Lewis Hamilton idei legelső futamgyőzelmét szerezte meg Isztambulban, ami F1-es pályafutásának történelmében összességében a 12. győzelme, mellyel jelenleg a 23. helyen sorakozik a futamgyőztesek örökranglistáján.

Pontosan ennyi futamgyőzelem szerepel Carlos Reutemann, illetve az 1978-as világbajnok Mario Andretti, és az 1980-as év VB győztesének, Alan Jones-nak neve mellett is. 

Továbbá eddigi 12 diadalával már olyan nagy neveket utasított maga mögé ezen a listán, mint Phil Hill (3 győzelem),  Mike Hawthorn (3), Keke Rosberg (5), Giuseppe Farina (5), Jochen Rindt (6), John Surtees(6), Denny Hulme (8), Jody Scheckter(10), James Hunt (10), Jacques Villeneuve (11), illetve csapattársát, a tavalyi év világbajnokát, Jenson Buttont is megelőzte. (Button eddig kilenc győzelemmel, jelenleg a 31. a sorban)

 

- A 2008-as világbajnoknak összességében ez már a 30. dobogós helyezése.

 

- Jenson Button második helyével, a Mclaren immár 46. kettős diadalát ünnepelhette az F1-ben. A csapat ezzel az eredménnyel a második helyen áll az örökranglistán, a fő rivális Ferrari után. A maranellóiak neve mellett, ez idáig 80 kettős győzelmet jegyeznek.

 

- Ugyanakkor Lewis Hamilton mindössze csak a 12. leggyorsabb kört futotta meg a Török Nagydíjon. A Formula-1 történetében ennél mindössze csak egyszer ért el rosszabb köridőt futamgyőztes, mégpedig Sebastian Vettel 2008-ban, Monzában. Vettel ekkor csak a 14. legjobb időt autózta a versenyen, bár hozzá kell tenni, hogy ez egy esős futam volt.

 

- A Renault orosz versenyzőjének Vitalíj Petrovnak a Fernando Alonsoval való csatája miatt végül nem sikerült pontot szereznie Törökországban, ennek ellenére nem hozott szégyent csapatára, hiszen a leggyorsabb kör az ő neve mellé került.(1:29.165)

 

- Hamilton az ötödik versenyző az idén, aki az eddigi hét nagydíjon a dobogó legfelső fokán pezsgőzhetett.

Eddigi győztesek: Fernando Alonso- Bahrein, Jenson Button-Melbourne és Sanghaj, Sebastian Vettel-Sepang, Mark Webber-Barcelona és MonteCarlo.

A tavalyi évben az első hét verseny mindössze két versenyző, Jenson Button és Sebastian Vettel diadaláról szólt. (Ebből hatot Button, egyet pedig Vettel ünnepelhetett)

 

- A Red Bull Racing dominanciáját továbbra sem sikerült senkinek megtörnie az időmérőkön, vagyis a csapat sorozatban hetedik pole pozícióját jegyzi.

Erre a teljesítményre legutóbb 1988-ban volt példa, ekkor a Mclaren versenyzői, Ayrton Senna és Alain Prost, hét egymást követő nagydíjon nem találtak legyőzőre a kvalifikációk során.

 

- Az idei évben mindössze két versenyző van, aki az eddigi hét versenyen mindannyiszor pontszerző helyen végzett, mégpedig a Red Bull ausztrál veteránja, Mark Webber, és a Ferrari brazil versenyzője, Felipe Massa.

 

- Kamui Kobayashinak köszönhetően Isztambulban a Sauber-Ferrari idei első pontját ünnepelhette, ami nagy öröm a csapat számára, már csak azért is, mert ez volt az első alkalom a szezon során, hogy mindkét C29-es célba ért.

 

- A Ferrari 800. versenye nem hozott szerencsét a csapatnak, hiszen mindössze egy hetedik és egy nyolcadik helyezéssel távoztak Törökországból, így a nagy ünnepség valószínűleg elmaradt.

A maranelloi alakulat eddigi legsikeresebb jubileuma, a 100. volt, amit 1963-ban, a legendás Nürburgringen, John Surtees futamgyőzelmével ünnepelhetett a csapat.

A legutóbbi, 700. verseny is emlékezetes marad az olasz istállónak, bár Michael Schumacher és Rubens Barrichello csak a dobogó második ill. harmadik fokára álhatott fel, de ez is elég volt ahhoz, hogy a csapat, a jubileumi futamán (2004. Belga Nagydíj) mind a konstruktőri, mind pedig az egyéni VB címet megszerezte.

További jubileumi eredmények a Ferrarinál:

200.  1973-Brazil Nagydíj: Arturo Merzario 4. hely, Jacky Ickx 5 hely.

300.  1979-Holland Nagydíj: Jody Scheckter 2. hely, Gilles Villeneuve kiesett.

400.  1986-USA Nagydíj-Detroit: Michele Alboreto 4. hely, Stefan Johansson kiesett

500.  1992-Magyar Nagydíj: Ivan Capelli 6. hely, Jean Alesi kiesett

600.  1998-Belga Nagydíj: Michael Schumacher és Eddie Irvine is kiesett.

 

 

Legtöbb élen töltött kör 2010-ben, a Török Nagydíj után:

Mark Webber: 185

Sebastian Vettel: 110

Jenson Button: 74

Fernando Alonso: 18

Lewis Hamilton: 18

Nico Rosberg: 16

 

Legtöbb dobogós helyezés 2010-ben, a Török Nagydíjat követően:

 

Mark Webber: 4 (egy második-, egy harmadik-, és 2x első hely)

Jenson Button: 3 (2x első-, és egy második hely)

Sebastian Vettel: 3 (egy első-, egy harmadik-, és egy második hely)

Lewis hamilton: 3 (egy második-, egy harmadik-, és egy első hely)

Fernando Alonso: 2 (egy első- és egy második hely)

RobertKubica: 2 (egy második- és egy harmadik hely)

Felipe Massa: 2 (2x harmadik hely)

Nico Rosberg: 2 (2xharmadik hely)

 

- Az eddigi hét nagydíjon mindössze három versenyző teljesítette mindannyiszor a teljes versenytávot: Mark Webber, Felipe Massa, és Robert Kubica

 

Teljesített körök száma 2010-ben, a Török Nagydíjat követően:

Mark Webber: 421

Felipe Massa: 421

Robert Kubica: 421

Nico Rosberg: 420

Jaime Alguersuari: 420

Fernando Alonso: 419

Lewis Hamilton: 419

Michael Schumacher: 374

Adrian Sutil: 372

Rubens Barrichello: 370

Sebastian Vettel: 369

Jenson Button: 345

Vitantonio Liuzzi: 318

Karun Chandhok: 308

Vitalíj Petrov: 305

Heikki Kovalainen: 295

Jarno Trulli: 288

Nico Hülkenberg: 280

Sebastien Buemi: 278

Bruno Senna. 231

Lucas di Grassi: 231

Timo Glock: 198

Pedro de la Rosa: 190

Kamui Kobayashi: 168

 

 

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

statisztika f1 formula 1 török nagydíj