2010. júl 11.

Webbernek győzelmet hozott a régi első szárny...

írta: FormaNet
Webbernek győzelmet hozott a régi első szárny...

Mark Webber agresszív rajtjának, és hibátlan teljesítményének köszönhetően, Silverstone-ban megszerezte idei harmadik futamgyőzelmét.

 
Óriási rajttal indult a Brit GP.
Az első sorból induló Red Bull párharcból Mark Webber jött ki győztesen, míg csapattársa Vettel lesosródott az első (Copse) kanyarban, ráadásul olyan lendülettel érkezett a kerékvetőre, hogy hátsó defektet kapott. Vettel a kerékcsere után a mezőny végére tért vissza, és ugyanezzel a problémával került szembe a Ferraris Felipe Massa is, aki pedig éppen csapattársával Alonsóval akadt össze a rajt után nem sokkal. 
 
A negyedik rajtkockából induló Lewis Hamilton már a rajtot követően felzárkózott Webber mögé, de nagy veszélyt nem jelentett az ausztrálra. 
Hamilton végig megtartatta második helyét, így az ezért járó 18 pontjával, továbbra is vezeti a világbajnoki tabellát.
 
A dobogó harmadik fokára a Mercedes GP versenyzője Nico Rosberg állhatott fel. A német remek boxtaktikának köszönhetően előzte meg az addig harmadik helyen autózó Robert Kubicát
 
A Ferrari megint szerencsétlen napot fogott ki.
Nem volt elég Alonso és Massa kálváriája a futam elején (Alonso visszacsúszott két helyet, Massa defektet kapott) de további defektek és Alonso büntetése is meghiúsította a pontszerző esélyeket.
A spanyol az első boxkiállás után sem tudott előrébb lépni, így Kubica mögé jött vissza az ötödik helyre. Alonso természetesen üldözőbe vette a lengyelt, és a 18. körben támadásba lendült. A manőver nem sikerült simán, ugyanis Kubica sem engedékenységéről híres: természetesen nem adott helyet Alonsónak, így a Ferraris levágta a kanyart, amivel jogtalan előnyhöz jutott riválisával szemben.
Mindkét pilóta rögtön rádióhoz „nyúlt”, csak amíg Kubica szabálytalanságról panaszkodott, addig Alonso kiszorításról beszélt saját csapatának.
Végül a versenybíróság döntött az estetről: Fernando Alonso boxutcáthajtásos büntetést kapott.
Ez azonban Kubicán már mit sem segített, ugyanis néhány perccel később a R30-as megadta magát, így a lengyel versenye véget ért.
 
Idő közben a Sauber versenyzője, Pedro de la Rosa néhány darabot elhagyott hátsószárnyából, így a 28. körben beküldték a pályára a biztonsági autót, és Mark Webber addigi két másodperces előnyét elveszítette Hamiltonnal szemben. A Red Bull tempója azonban továbbra is félelmetes volt, így végeredményben még ez sem okozott problémát az ausztrálnak.
Alonso csak a biztonsági autós fázis után tölthette le büntetését, így a spanyol ismét a mezőny hátsó fertályán találta magát. (az estről még biztos sokat hallunk a következő napokban)
 
Ezután az első helyeken stabilizálódni látszottak az erőviszonyok, Webber, Hamilton és Rosberg triót Jenson Button, Rubens Barrichello és Kamui Kobayashi követte az első hat helyen.
A középmezőny elején Vettel száguldása okozott izgalmas perceket, a német pilóta ugyanis az utolsó helyről felküzdötte magát egészen a hetedik pozícióig 
Mögötte Adrian Sutil, Michael Schumacher és Nico Hülkenberg zárt, pontot érő helyeken.
 
Küzdöttek a Ferrarisok is, ám ennek eredménye nem pontszerzés, hanem újabb defekt lett.
Felipe Massa szó szerint beesett a boxutcába, miután keresztbefordult a bejáratnál, így nem tervezett kerékcseréje több mint egy percig tartott (mivel a csapat nem számított rá)
Fernando Alonso pedig az utolsó körökben kapott lassú defektet, valószínűleg a nagy sietség miatt. A futamot friss gumikon befejező spanyol legalább megfutotta a verseny leggyorsabb körét, bár valószínűleg ez cseppet sem vigasztalja a maranellóiakat, hiszen mindössze egy 14. és egy 15. helyezéssel távoznak Angliából.
 
A versenyt összesen nény versenyző nem tudta befejezni:
Lucas di Grassi, Robert Kubica, Pedro de la Rosa és Jaime Alguersuari
 
    
A Brit Nagydíj eredménye:
 
 
Világbajnoki pontverseny állása a Brit Nagydíjat követően:
 
Egyéni világbajnoki pontverseny:
 
Lewis Hamilton : 145 pont
Jenson Button: 133 pont
Mark Webber: 128 pont
Sebastian Vette: 121 pont
Fernando Alonso: 98 pont
Nico Rosberg: 90 pont
Robert Kubica: 83 pont
Felipe Massa: 67 pont
Michael Schumacher: 36 pont
Adrian Sutil: 35 pont
Rubens Barrichello: 29 pont
Kamui Kobayashi: 15 pont
Vitantonio Liuzzi: 12 pont
Sebastien Buemi: 7 pont
Vitalíj Petrov: 6 pont
Jaime Alguersuari: 3 pont
Nico Hülkenberg: 2 pont
 
Konstuktőrök világbajnoki pontversenye:
 
Mclaren-Mercedes: 278 pont
Red Bull-Renault: 249 pont
Ferrari: 165 pont
Mercedes: 126 pont
Renault: 89 pont
Force India- Mercedes: 47 pont
Williams Cosworth: 31 pont
BMW-Sauber-Ferrari: 15 pont
Toro Rosso-Ferrari: 10 pont
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
Szólj hozzá

f1 red bull silverstone mark webber brit nagydíj formula-1