2010. júl 24.

Vettel egy hajszállal verte Alonsót a kvalifikáción

írta: FormaNet
Vettel egy hajszállal verte Alonsót a kvalifikáción

A Red Bull Racing csapata idei 10 pole-ját is begyűjtötte ezúttal Sebatian Vettelnek köszönhetően. A németek favoritjának azonban most nem volt egyszerű dolga, a Ferraris Fernando Alonso ugyanis végig óriási tempót diktált, és végül mindössze két ezredmásodperc döntött Vettel javára.

A délelőtti szabadedzésen a Red Bull mellett a Ferrari bizonyult a legerősebb csapatnak. A McLaren, annak ellenére, hogy közel sem tudták annyit tesztelni az új fejlesztéseket, mint szerették volna,  az adatok kielemzése után úgy döntött, hogy a hétvége további részében mindkét pilóta használja az új fejlesztésű padlólemezt, kipufogórendszert és diffúzort. 

A délelőtti edzést kihagyó Adrian Sutil autójában váltót cserélt a csapat, így a német biztosan öt rajthellyel hátrébb kezdi meg holnapi küzdelmét. Timo Glock szintén új váltót kapott, bár a Virginnek ez nem túl nagy érvágás.
 
Q1
A kvalifikáció első szakaszát felhős, de esőmentes időben kezdték meg a versenyzők, és bár az előrejelzések csapadékot jósoltak, ez végül az elkövetkező egy órában nem érkezett meg.
Alig hat perc elteltével azonban, eső nélkül is piros zászlót kapott a mezőny, A Force India pilótája, Vitantonio Liuzzi ugyanis, a célegyenesre vezető kanyarban a még nedves műfüvön megcsúszott, és a szembközti falnak csapódott. 
A romok eltakarítása eltartott néhány percig, és ekkor mindössze a mezőny felének volt mért ideje, az első helyeken pedig a két Ferrari és a két McLaren tanyázott. 
A zöld jelzés után, még 14 és fél percük maradt a versenyzőknek. 
Elsőként a két McLaren mutatta meg erejét, de Lewis Hamilton és Jenson Button csak addig állt az élen, míg meg nem érkeztek a Red Bullok. Először Sebastian Vettel, majd Mark Webber vette át az „irányítást”.
A McLarenek és Red Bullok után érkeztek  a Ferrarik is, és Fernando Alonso a hétvége eddigi legjobb idejével (1:14.808) átvette a vezetést, csapattársa Felipe Massa pedig a harmadik legjobb időt autózta.
Maradt tehát a Ferrari-Red Bull kvartett az élen, és a kieső zóna sem hozott meglepetést, a három újonc istálló mellett a balesetet szenvedő Force Indiás Liuzzi búcsúzott.
 
Q2
 
A kvalifikáció középső szakaszában, a top pilóták még a kemény keverékeken kezdték meg az edzést. Alonso és Vettel ott kezdte, ahol a Q1-ben befejezte, és a spanyol mögé már Vettel is 1:14-es idővel sorakozott fel. 
Először Felipe Massa váltott szuperlágyra, és ezzel be tudta fogni a két listavezetőt, ám a Mercedes GP-n még az opciós keverék sem segített. A hajrá előtt még a 11-12. helyet foglalta el a két német versenyző, végül csak Nico Rosberg tudta beautózni magát a legjobb tízbe, a hétszeres világbajnok pedig, csak a 11. helyről rajtolhat hazai futamán.
Az utolsó percekben már mindenki felrakta a szuperlágy gumikat, ezzel pedig Fernando Alonso bizonyúlt a leggyorsabbnak. (1:14.081)
Schumacher mellett még a két Sauber, a két Toro Rosso, valamint a Renault versenyzője, Vitalíj Petrov, és a Force Indiás  Adrian Sutil nem jutott be az időmérő utolsó etapjába.
 
 
Q3
 
Alonso 1:13. 927 másodperces idejével, már a Q3 elején feladta a leckét a vörös bikáknak.  Sebastian Vettel is átlépte az 1:14-es határt, de négy századdal elmaradt a spanyol legjobb idejétől. 
A hajrában aztán a német megrázta magát, és - bár csak két ezredmásodperces előnnyel- de végül megszerezte idei hatodik pole pozícióját. 
Csapattársa, Mark Webber autója, az utolsó körben mintha kissé lelassult volna, az ausztrál csak a negyedik helyről rajtolhat holnap. Alonso és Vettel mögé Felipe Massa ért be harmadikként, a két McLaren az ötödik és hatodik helyről várja a holnapi versenyt, Jenson Button és Lewis Hamilton sorrendben. 
 
Kvalifikáció eredménye:
 
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 red bull időmérő hockenheim sebastian vettel német nagydíj formual-1