2010. júl 25.

A Ferrari csapatutasítása Alonsót győzelmhez segítette Hockenheimben

írta: FormaNet
A Ferrari csapatutasítása Alonsót győzelmhez segítette Hockenheimben

 Az idénnyitó Bahreini Nagydíj után újra kettős Ferrari győzelem született Németországban. A hétvége nyertese Fernando Alonso lett, miután a remekül rajtoló Felipe Massa, egyértelmű csapatutasításra átengedte neki a végső diadalt. A dobogó harmadik fokára a verseny leggyorsabb körét megfutó Sebastian Vettel állhatott fel.

 
 
Az idei szezon 11. nagydíján Hockenheimben felhős de száraz időjárási körülmények fogadták a mezőnyt. A levegő hőmérséklete 21 Celsius-fok volt, az aszfalt pedig 33 fokra melegedett, ami kedvezett a szuperlágy abroncsokkal rajtoló élbolynak, ám a várt gumitaktikai izgalmak végül elmaradtak. 
 
A rajtot a harmadik helyről rajtoló Felipe Massa kapta el a legjobban. Amíg az első sorból induló Sebastian Vettel és Fernando Alonso egymással foglalatoskodtak, addig a brazil -a bukóteret kihasználva- az élre vágott. 
Lewis Hamilton is nyert két pozíciót, a brit versenyző nem csak csapattársát, de a negyedik helyről induló Mark Webbert is lerajtolta.
Közben a hátsó régióban a két Toro Rosso koccant, így Jaime Alguersuari máris szervizelésre szorult, csapattársa Sebastien Buemi pedig befejezte versenyét.
A Lotusban ülő Jarno Trulli, műszaki probléma miatt szintén korán feladta a küzdelmet, és finn csapattársa sem látta meg a kockásszálót. Heikki Kovalainen öt körrel a verseny vége előtt parkolt be a garázsba. 
A Force Indiának sem sikerült felhőtlenül a rajt procedúra, Adrian Sutil és Vitantonio Liuzzi négy körön belül kétszer is meglátogatta szerelőit. 
 
A boxkiállásokat Sebastian Vettel nyitotta a 13. körben, majd egy körrel később érkezett Fernando Alonso és Mark Webber , majd a 15.körben Massa és Hamilton is váltott kemény keverékre.
Az élmezőnyből Jenson Button bírta kint legtovább a szuperlágy keverékeken, és mivel csak a 22.körben váltott, addigra kiautózott annyi előnyt, hogy kényelmesen Mark Webber elé tért vissza, immár csapattársa mögé az ötödik helyre. 
 
Az élen a sorrend nem változott. A kerékcseréket követően is maradt Massa, Alonso és Vettel trió.  
A Ferrarisok közül a kemény keverékek Alonsonak szemmel láthatóan jobban feküdtek, így a brazil már kissé feltartotta csapattársát. A spanyol a 21.körben meg is próbálkozott az előzéssel, de Massa jött ki győztesen a kisebb csetepatéból. 
Ezután a spanyol már nem támadta csapattársát, ám a 48. körben Stefano Domenicali jelezte a brazilnak, hogy Alonso gyorsabb nála.
Massa hamarosan látványosan lelassult és átadta helyét. A csapatutasítás nyilvánvaló volt, annak tükrében meg végkép, hogy a csapatrádión megköszönték a gesztust,és elnézést kértek a braziltól.
Az utolsó körökben még a harmadik helyen autózó Vettel is veszélyes volt Massára, végül a német csak a verseny leggyorsabb körével vigasztalódhatott, a dobogó második fokáról azonban lemaradt.
Mögötte Lewis Hamilton, Jenson Button, Mark Webber, Robert Kubica, Nico Rosberg, Michael Schumacher és Vitalíj Petrov értek be pontszerző helyeken.
 
A futamot öt versenyző nem tudta befejezni: Heikki Kovalainen, Lucas di Grassi, Sakon Jamamoto, Jarno Trulli, Sebastien Buemi.
 
A verseny végeredménye:
 
 
 
Világbajnoki pontverseny állása, a Német Nagydíjat követően:
 
Lewis Hamilton: 157 pont
Jenson Button: 143 pont
Mark Webber: 136 pont
Sebastian Vettel: 136 pont
Fernando Alonso: 123 pont
Nico Rosberg: 94 pont
Robert Kubica: 89 pont
Felipe Massa: 85 pont
Michael Schumacher: 38 pont
Adrian Sutil: 35 pont
Rubens Barrichello: 29 pont
Kamui Kobayashi: 15 pont
Vitantonio Liuzzi: 12 pont
Vitalíj Petrov: 7 pont
Sebastien Buemi: 7 pont
Jaime Alguersuari: 3 pont
Nico Hülkenberg: 2 pont
 
Konstruktőri pontverseny állása a Német Nagydíjat követően:
 
McLaren-Mercedes: 300 pont
Red Bull-Renault: 272 pont
Ferrari: 208 pont
Mercedes: 132 pont
Renault: 96 pont
Force India-Mercedes: 47 pont
Williams-Cosworth: 31 pont
Sauber-Ferrari: 15 pont
Toro Rosso-Ferrari: 10 pont
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

ferrari f1 fernando alonso hockenheim német nagydíj formula-1