2010. aug 01.

A Red Bull tovább szárnyal a Hungaroringen

írta: FormaNet
A Red Bull tovább szárnyal a Hungaroringen

 A Magyar Nagydíj kvalifikációját volt szerencsém akkreditált újságíróként a Paddockból végignézi, illetve végignézni az túlzás, inkább mondanám, hogy ide-oda bóklászva olykor belekukkantani, de sebaj. 

Gyorsan hozzászoktam, a livetiming nélküli következtetésekhez, és ahogy sorra jöttek a versenyzők a kötelező sajtónyilatkozatokra, már nagyjából képben is voltam. Pedro de la Rosa és Vitalíj Petrov például olyan önelégült mosollyal érkezett, hogy kapásból az arcukra volt írva: ők bizony top-tizesek. Jenson Button-nal ellentétben, aki ugyan kedvesen, mosolyogva válaszolt a kérdésekre, de kicsit túl korán, és nem is a megszokott „körben”, hiszen a tavalyi világbajnok a Force India és Toros Rosso pilótáival együtt érkezett.
 
Jenson Button már a Q2-ben búcsúzott  (fotó: FN, Varga Viktória)
 
Magát az időmérőt javarészt a Ferrari box mellől (hol máshol?) sikerült nyomon követnem, bár attól, hogy köridőket az orom előtt „lóbálták” be a pilótáknak a pálya mellett, én még sokkal okosabb nem lettem, úgyhogy ha fájó szívvel is, de kénytelen voltam odébállni a tőlem két méterre dübörgő tűzpiros F10-esek mellől, és inkább bővebb információhoz jutni a pályán zajló eseményekből.
 
Felipe Massa érkezik szerelőihez (Q2)  Fotó: FN, Varga Viktória
 
És akkor nézzük a tényeket:
 
Négyből négy! Ez Sebastian Vettel eddigi eredménye a Magyar Nagydíj hétvégéjén. A Red Bull német versenyzője a szabadedzések után, a kvalifikáción is leiskolázta a mezőnyt. Vettel zsinórban negyedik, összességében hetedik első rajtkockáját szerezte meg az idén. Mellőle csapattársa, Mark Webber, a második sorból pedig a két Ferrari rajtolhat a vasárnapi futamon, Fernando Alonso és Felipe Massa sorrendben.
 
A Q1-ben nem történt nagy meglepetés, a két Red Bull végzett az első két helyen. Egyedül Vettel futott 1:20-as időt, sőt csapattársa mögötte már hét tized másodperces hátrányban lett második. Egyedül az újonc alakulatok használták a szuperlágy abroncsokat, de túl sokat nem segített. A három csapat pilótái mellett a Sauber versenyzője, Kamui Kobayashi búcsúzott. A japán pilótát nem elég, hogy feltartották, de később a versenybíróságtól öt rajthelyes büntetést is kapott amiért elbambult, és nem állt be a mérlegelésre. Kobayashi a 18. helyről így a 23-ig csúszott vissza a rajtrácson.
Michael Schumacher és Jenson Button a legutolsó körben mentették át magukat a Q2-be, a német a 13., a tavalyi világbajnok pedig a 7. helyre tudta felhozni autóját.
 
A Q2-ben ezt már nem sikerült megismételnie sem Schuminak, sem Buttonnak. Ha a Mercedes kiesése nem is, de a McLaren gyengélkedése meglehetősen szokatlan. 
Button csak a 11., Schumacher a 14. helyről várhatja holnapi küzdelmét.
 
Schumi nehezen "szabadult", de mindenkivel nagyon szivélyes volt
Fotó: FN, Varga Viktória
 
Nem jutott tovább a két Toro Rosso és a két Force India, illetve a Williams brazil veteránja, Rubens Barrichello sem. Viszont óriási meglepetést okozott Pedro de la Rosa a Sauber-Ferrarival. Később a spanyol szinte ujjongva érkezett meg az újságírókhoz, és ez nem is csoda, hiszen idén először bekerült a legjobb tízbe.
A két Red Bull továbbra is uralta a pályát, most éppen Mark Webberrel az élen, (bár Vettel még itt is a keményebb keverékeket használta) mögöttük a Ferrari spanyolja már több mint fél másodperccel maradt el.
 
A Q3 sem hozott semmi szokatlant, óriási fölényt és egy pályacsúcsot azonban igen. Vettel 1:18.773 ezred másodperces köre a Hungaroring 25 éves történelmének eddigi legjobb ideje. (Felipe Massa eddigi pályacsúcsa 1:19.068 volt) 
A két Red Bull mögött záró Alonso már jócskát elmaradt a fő riválisoktól, csapattársa Felipe Massa szintén jól szereplelt, mögülük pedig Lewis Hamilton, Nico Rosberg várhatja a vasárnapi rajtot. Nagy meglepetésre, idén először Vitalíj Petrov jobb formában volt csapattársánál Robert Kubicánál, az orosz versenyző a hetedik, Kubica pedig csak a nyolcadik rajkockát tudta megszerezni. 
Pedro de la Rosa, és Nico Hülkenberg zárta a top-10-es listát.
 
Vettel ismét verhetetlen volt (fotó: FN, Varga Viktória)
 
A kvalifikáció után több versenyző is megrovásban részesült, amiért túl lassan közlekedtek a pályán. (az FIA a Hungaroringen 1 perc 26 másodpercben határozta meg a maximum köridőt)
Figyelmeztetésben részesült Sakon Jamamoto, Timo Glock, Vitalíj Petrov és Lucas di Grassi is.
 
Vasárnapi rajtrács:
 
1. S. Vettel – Red Bull-Renault                 1:18.773
2. M. Webber – Red Bull-Renault             1:19.184
3. F. Alonso – Ferrari                                   1:19.987
4. F. Massa – Ferrari                                   1:20.331
5. L. Hamilton – McLaren-Mercedes        1:20.449
6. N. Rosberg – Mercedes                         1:21.082
7. V. Petrov – Renault                                  1:21.229
8. R. Kubica – Renault                                1:21.328
9. P. de la Rosa – Sauber-Ferrari             1:21.411
10.N. Hülkenberg – Williams-Cosworth    1:21.710
11.J. Button – McLaren-Mercedes          
12.R. Barrichello – Williams-Cosworth
13.A. Sutil – Force India-Mercedes
14.M. Schumacher – Mercedes
15.S. Buemi – Toro Rosso-Ferrari
16.V. Liuzzi – Force India-Mercedes
17.J. Alguersuari – Toro Rosso-Ferrari
18.T. Glock – Virgin-Cosworth
19.H. Kovalainen – Lotus-Cosworth
20.J. Trulli – Lotus-Cosworth
21.L. di Grassi – Virgin-Cosworth
22.B. Senna – Hispania-Cosworth
23.K. Kobayashi – Sauber-Ferrari
24.S. Jamamoto – Hispania-Cosworth
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Ferrari "dupla" motorhome-ja (Fotó:FN, Varga Viktória)
 
 
 
 
 
Szólj hozzá

f1 hungaroring kvalifikáció red bull magyar nagydíj formula-1 sebastian vette