2010. aug 28.

Spa hozta formáját - Mark Webber nyerte a kaotikus időmérőt

írta: FormaNet
Spa hozta formáját - Mark Webber nyerte a kaotikus időmérőt

A Red Bull tovább folytatta menetelését, és idei 12. pole poziciójukat ünnepelhetik Belgiumban. A világbajnokság éllovasa Mark Webber jó ütemben autózott a hajrában, míg több riválisa is szerencsétlenül járt a kaotikus időmérőn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az esős szabadedzés után a délutáni kvalifikáció száraz időben kezdődött, de a versenyzők nem sokáig élvezhették az ideális körülményeket, és már a Q1-ben óriási kavarodást okozott a pálya egyes részein megjelenő zápor.

A Mercedes GP-nek nem csak Michael Schumacher 10 rajthelyes büntetésével kell kalkulálnia, de Nico Rosberg autójában váltót cseréltek, így Rosberg öt hellyel hátrébb indul a holnapi versenyen. 

Q1

A száraz időt mindenki kihasználta, így az egész mezőny rögtön a pályára hajtott, ám hamarosan meg kellett szakítani az edzést, mert Vitalíj Petrov a vízzel teli rázókövön megcsúszva összetörte Renault-ját. Nagy baj nem történt, sőt még az autó sem sérült túlságosa, ám a pár perces szünetben megérkezett az eső.

A zöld jelzés után ezért mindenki igyekezett minél gyorsabban kijutni a pályára, ez pedig óriási forgalmat, és kavarodást eredményezett. Minden versenyző a jó (tiszta) pozícióért küzdött, így szabályos versengés bontakozott ki. A pálya fenti szakaszán már ömlött az eső, többen is kicsúsztak, teljesen lutri volt slick gumikon autózni, ráadásul óriási forgalomban.

Intermediat abroncsokon folytatódott a küzdelem, ám az utolsó percekben ismét több versenyző megkockáztatta a száraz pályás keverékeket.  Nico Rosberg és Nico Hülkenberg az élre is repítette autóját, de nem volt mindenki ilyen szerencsés, többek közt a két Sauber, akik a vizen egyszerűen nem tudtak bekanyarodni, és előbb Kamui Kobayashi majd Pedro de la Rosa is a sóderágyban végezte.

Rosberg 1:54.826-os idővel nyerte a kvalifikáció első szakaszát, és nagy meglepetésre (nyilván a szerencsének köszönhetően) továbbjutott a Virgin és a Lotus egy-egy autója is Timo Glockkal és Heikki Kovalainennel

Kiestek: Jarno Trulli, Kamui Kobayashi, Bruno Senna, Sakon Jamamoto, Pedro de la Rosa, Luca di Grassi és Vitalíj Petrov. 

Q2

A kvalifikáció középső szakasza már viszonylag nyugalmasabbra sikerült, így mindenki végig a száraz keverékeken körözött.

Lewis Hamilton 1:46.211-es idővel zárt az élen, mögötte csapattársa Jenson Button, és a két Redd Bull volt a leggyorsabb.

Kiesők: Michael Schumacher, Nico Rosberg, Jaime Alguersuari, Vitantonio Liuzzi, Sebastien Buemi, Heikki Kovalainen, Timo Glock

(Michael Schumacher holnap a 21., Nico Rosberg pedig a 16. helyről rajtolhat)

Q3

A hajrában újabb esőfelhők gyülekeztek, és néhány helyen újra szemerkélt az eső, így azok jártak legjobban, akik már az első percekben tiszta kört tudtak futni.

Ezt Mark Webber és Robert Kubica tudta legjobban kihasználni, de a második helyen álló lengyelt az utolsó percben Lewis Hamiltonnak sikerült megelőzni. Csapattársa, Jenson Button is javítani tudott, ő Felipe Massa ötödik helyét foglalta el utolsó körében.

Massa tehát a hatodik, míg csapattársa Fernando Alonso mindössze a 10. rajthelyet tudta megszerezni.

 

Időmérő eredménye:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

belga red mark webber nagydíj spa bull időmérő