2010. sze 01.

Statisztikák, érdekességek a Belga Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek a Belga Nagydíj után

Az idei Formula-1-es évad 13. futamán, újabb névvel gazdagodott a Belga Nagydíj győzteseinek listája. Az eddigi 55 Belga GP-n  -a hétvégi győztes Lewis Hamiltonnal együtt- összesen harminc pilóta pezsgőzhetett már a dobogó legfelső fokán.

- Lewis Hamilton idei harmadik-, 2007 óta tartó F1-es pályafutásának pedig összességében 14. futamgyőzelmét szerezte. A brit versenyző ezzel az eredménnyel jelenleg 15. helyen áll a futamgyőztesek ranglistáján. Ugyanennyi diadal szerepel Graham Hill, Jack Brabham és Emerson Fittipaldi neve mellett is.
 
Bár a pole ismét a Red Bull kezébe került, ám Mark Webber elrontott rajtjának köszönhetően Hamilton már a futam legelső percétől egészen a leintésig az élen autózott. Az eddigi 14 győzelméből ez mindössze kétszer adatott meg a 2008-as világbajnoknak: 2007-ben a Hungaroringen, illetve most hétvégén Spában.
 
- A Red Bull Racing tovább folytatta kvalifikációs menetelését, hiszen idén még csak egyetlen egy alkalommal sikerült az RB6-ost megfogni. (Lewis Hamilton, Kanadai Nagydíj)
Eddigi pole pozicók 2010-ben:
1. Sebastian Vettel: 7
2. Mark Webber: 5
3. Lewis Hamilton: 1
 
- Mark Webbernek eddigi kilenc éves F1-es pályafutása alatt ez volt a hatodik rajtelsősége, és ezzel olyan legendás versenyzők mellé sorakozott fel az örökranglistán, mint Alan Jones, Emerson Fittipaldi, Phil Hill, Jean-Pierre Jabouille, és Carlos Reutemann, de ugyanennyi pole szerepel Ralf Schumacher neve mellett is.
 
- A Red Bull idei kvalifikációs teljesítményével már olyan nagy istállókat ért utol, mint a Williams, a Lotus és a Ferrari, és ha a hátralévő hat versenyen sem találnak ellenfélre a szombati időmérőkön, akkor az eddigi rekorder McLarent is megelőzik.
A McLaren 1988-ban és 1989-ben az évad 16 versenyéből tizenötször indult az élről.
A wokingiak ’88-ban ebből 15-öt meg is nyertek, ugyanakkor az osztrák alakulat két pilótája, mindössze három alkalommal tudta rajtelsőségét győzelemre váltani: Mark Webber Barcelónában és MonteCarlóban, illetve Sebastian Vettel Valenciában nyert futamot pole-ból rajtolva. 
Ennek ellenére a bikák nem panaszkodhatnak, hiszen idei hat győzelmükkel (330 ponttal) jelenleg vezetik a konstruktőri bajnokságot.
 
- A Toro Rosso spanyol versenyzője, Jaime Alguersuari eddigi F1-es pályafutása legjobb rajthelyezését érte el Spában. (miután a két Mercedes büntetést kapott, Alguersuari a 11. rajtkockából indulhatott) Michael Schumachernek azonban a 21. rajtkocka volt eddigi karrierjének második legrosszabb eredménye.
 
- A szezon végén díjat kap az a versenyző is, aki a legtöbb leggyorsabb kört teljesíti egy adott évben. Ebben a versenyben jelenleg Hamilton és Vettel holtversenyben állnak, Belgiumban a britnek sikerült még egy strigulát behúznia, és ezzel 2007 óta összességében már hat leggyorsabb kör szerepel a neve.
 
Leggyorsabb körök 2010-ben:
Lewis Hamilton: 3
Sebastian Vettel: 3
Mark Webber: 2
Fernando Alonso: 2
Jenson Button: 1
Robert Kubica: 1
Vitalíj Petrov: 1
 
- Az eddigi legtöbb pole pozícióból, és a versenyen megfutott legtöbb leggyorsabb körből egyértelműen látszik, hogy jelenleg Sebastian Vettel a leggyorsabb versenyző a mezőnyben. Ennek ellenére a német csak a harmadik helyen áll a világbajnoki pontversenyben, és a bajnokságot vezető Hamiltonnal szemben 31 pont a lemaradása.
 
Ha átlagoljuk az elmúlt 13 időmérő eredményeit, akkor Vettel helyezése a legjobb, a versenyek eredményeinek átlagát tekintve azonban nem csak csapattársa és Hamilton, de még Jenson Button is megelőzi. Vettelnek tehát több hiba már nem nagyon fér el ebben az évben, legalábbis abban az esetben, ha világbajnok akar lenni.
 
Vele ellentétben Jenson Button versenyen nyújtott teljesítménye kiemelkedő, ugyanis a brit mindössze a nyolcadik helyen áll (ha az átlagot nézzük) a kvalifikáción elért helyezéseket tekintve, viszont a futamokon nyújtott átlaga Webber és Hamilton után a legjobb. (úgy, hogy az idén már kétszer idő előtt feladni kényszerült a küzdelmet)
 
Átlagos rajthelyezés 13 nagydíj után:
1. Sebastian Vettel: 1.9
2. Mark Webber: 2.1
3. Lewis Hamilton: 5.5
4. Robert Kubica: 6.6
5. Felipe Massa: 6.8
6. Nico Rosberg: 7.2
7. Fernando Alonso: 7.2
8.   Jenson Button: 7.5 ………
 
Versenyen elért helyezések átlaga:
1. Mark Webber: 3.92
2. Lewis Hamilton: 3.92
3. Jenson Button: 4.18
4. Sebastian Vettel: 4.45
5. Fernando Alonso: 5.5
6. Robert Kubica: 5.55
7. Nico Rosberg: 6.17
8. Felipe Massa: 6.85 ……….
 
- Egészen a Belga Nagydíjig a mezőnyből mindössze már csak a Ferrari volt az a csapat, aki eddig minden futamon helyezést ért el, úgy hogy nem esett ki. Fernando Alonso ugyan a Maláj Nagydíj utolsó körében motorhiba miatt megállt, de ekkor már 90%-ban teljesítette a távot, így ez nem számít kiesésnek. (a spanyol 8. lett) 
Alonso belgiumi kicsúszása után már csak Felipe Massa maradt a mezőnyből, aki eddig minden versenyt teljesített.
 
Befejezett körök száma (13futam=781 kör) :
Felipe Massa: 780
Fernando Alonso: 772
Lewis Hamilton: 732
Mark Webber: 732
Mivhael Schumacher: 731
Sebastian Vettel: 728
Nico Rosberg: 724
Jaime Alguersuari: 701
Robert Kubica: 700
Rubens Barrichello: 683
Jenson Button 675
Adrian Sutil: 674
Vitalíj Petrov: 662
Nico Hülkenberg: 629
Heikki Kovalainen: 588
Sebastien Buemi: 570
Jarno Trulli: 547
Timo Glock: 527
Lucas di Grassi: 520
Pedro de la Rosa: 485
Karun Chandhok: 479
Kamui Kobayashi: 457
Bruno Senna: 434
Sakon Yamamoto: 177
 
2010. Dobogós helyezések száma a Belga Nagydíjat  követően:
 
Mark Webber: 7 ( 4x első-, 2x második-, és egy harmadik hely)
Lewis Hamilton: 7 (3x első-, 3xmásodik-, és egy harmadik hely)
Sebastian Vettel: 6 (2x első-,egy második-, és 3x harmadik hely)
Jenson Button: 5 (2x első-, 2xmásodik- és egy harmadik hely)
Fernando Alonso: 5 (2x első-, 2x második-, és egy harmadik hely)
Felipe Massa: 3 (2x második- és egy harmadik hely)
Robert Kubica:3 ( egy második- és 2x harmadik hely)
Nico Rosberg: 3 (3x harmadik hely)
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

statisztika belga red mark webber hamilton nagydíj sebastian lewis vettel spa bull