2010. sze 10.

Button volt az első edzés legjobbja Monzában

írta: FormaNet
Button volt az első edzés legjobbja Monzában

A pénteki nap első szabadedzését ideális körülmények közt, azaz napos időben kezdte meg a mezőny, és a versenyhétvége további napjain sem kell esővel számolniuk a csapatoknak.

 
A Force Indiánál Adrian Sutil helyén, a tesztpilóta Paul di Resta kapott lehetőséget délelőttre.
Több alakulat is előre jelezte, hogy a teszteken derül csak ki: használják-e az F-csatornát Monzában, avagy sem. Ezt a McLaren csapatvezetője Martin Whitmars a tréning alatt is megerősítette. A szakember a BBC-nek elmondta, hogy a délelőtt folyamán hasonló beállításokkal köröznek, mint Spában, vagyis a hátsó légterelőt meredekebbre  állították, mert úgy vélik, hogy a féktávokon így jobb tapadás, de az F-csatorna révén az egyenesben is jó csúcssebességet érhet el az autó.
Az edzésen egyébként a Mercedes tesztelte legkisebb leszorítóerős beállításokat, míg a legnagyobbat a McLaren.
 
Húsz perc elteltével még csak Michael Schumachernek volt mért köre, majd rövidesen csatlakozott a Toro Rossoval Jaime Alguarsuari is.
 
A top versenyzők közül elsőként Lewis Hamilton kezdte meg a munkát és bő fél órával az edzés kezdetét követően 1:24-es idővel, a brit állt az élen.
Ezután lassacskán beindult az élet a pályán, és Hamilton nem sokáig élvezhette elsőségét. Először Sebastian Vettel lépte át az 1:23-as álomhatárt, majd a németet Jenson Button űberelte, és 1:23.693-as körrel elfoglalta az edzés képzeletbeli dobogójának felső fokát.
 
Közben Rubens Barrichello kocsija mondta fel a szolgálatot, a brazil veterán így mindössze négy kört tudott megtenni a délelőtt folyamán.
Bruno Senna, valamint a két Lotus is elég későn kezdte meg a munkát, de néhány kört azért mindenkinek sikerült megtennie a Monzai Királyi Parkban.
 
Az utolsó félóra előtt, az első három sorrendje: Button, Vettel és Hamilton volt, a Ferrarisok pedig még csak a 8. és a 12. legjobb időt autózták ekkor.
 
A leintésig az első három versenyző sorrendje már nem változott, a negyedik helyen Robert Kubica végzett, majd őt követte Nico Rosberg és Mark Webber.
A Mercedes az alacsony leszorítóerős beállításokkal egyértelműen az első szektor leggyorsabb autója volt. (Schumacher és Rosberg első szektora is 27.3 másodperc volt)
A Ferrarik mindössze a 8. és 9. helyen zártak.
 
Első szabadedzés eredménye:
 
 
 
Szólj hozzá

f1 mclaren button formula 1 monza jenson első szabadedzés olasz nagydíj