2010. sze 11.

A Ferrari uralta a hazai pályát - Alonso indulhat a pole-ból

írta: FormaNet
A Ferrari uralta a hazai pályát - Alonso indulhat a pole-ból

A Kanadai Nagydíj után az idén másodjára sikerült a Red Bull leszorítani a pole pozícióról. Akkor Lewis Hamilton, most pedig Fernando Alonso kaparintotta meg az első rajtkockát. Alonso mögött Jenson Button és Felipe Massa érte el a legjobb időt a hajrában.

 
A McLarennél, ahogy azt már a délelőtti szabadedzés után sejteni lehetett, a két versenyző, Lewis Hamilton és Jenson Button teljesen már beállításokkal vágott neki a kvalifikációnak, és ezzel együtt a holnapi megmérettetésnek is.
Hamilton maradt az F-csatorna nélküli verziónál, míg Button a nagyobb, de leárnyékolt légterelőre szavazott.
 
A Virgines Timo Glock öt rajthelyes büntetéssel kezdheti meg a holnap versenyét, ugyanis autójában kicserélték a differenciálművet, ezzel együtt a váltóhoz is hozzá kellett nyúlni.
 
A kvalifikáció első szakaszát a két Ferrari nyerte Felipe Massa és Fernando Alonso sorrendben, mögöttük a két McLaren, majd Robert Kubica után a két Red Bull foglalt helyet. Az utolsó néhány percben már csak a „kicsik” küzdöttek egymással, a három élcsapat már nem törte magát, hogy tovább javítson.
Végül nem nagy meglepetésre a három újonc alakulat versenyzői, illetve a Force Indiás Vitantonio Liuzzi búcsúzott. Közülük Jarno Trulli zárt a legjobb helyen, az olasz veterán a 18. rajtkockát kaparintotta meg a Lotusszal. Liuzzi motorprobléma már a Q3 elején elvérzett, így valószínűleg motorcsere miatt rá is büntetés vár holnap.
 
Q1 eredménye
 
A második szakasz is a Ferrariról és a McLarenről szólt. Az élmenők közül Lewis Hamilton kivételével mindenki kemény keverékeken folytatta az időmérőt.
Fernando Alonso 1:22.297-es idővel az élre állt, majd őt követte Lewis Hamilton, Felipe Massa és Jenson Button. Button az utolsó körben javítani tudott, és felugrott a spanyol mögé másodiknak, de az utolsó pár perc inkább a középmezőny „csatájáról” szólt.
Ezt végül a Williams nyerte, mind Rubens Barrichello (8.), mind Nico Hülkenberg (9.) bejutottak a Q1-be. A Mercedestől csak Nico Rosberg, a Renaulttól pedig Robert Kubica jutott tovább a hajrába.
Kiesők sorrendje: Adrian Sutil, Michael Schumacher, Kamui Kobayashi, Sebastien Buemi, Vitalí Petrov, Jaime Alguersuari, Pedro de la Rosa.
 
Q2 eredménye:
 
Az időmérő utolsó etapjában elsőként Fernando Alonso szakította át az 1:21-es álomhatárt, és ezzel a spanyol a hétvége eddigi legjobb idejét (1:21.962) futotta meg már lágyabb keverékeken. Ezt az időt már senki nem tudta felülmúlni.
Alonso mellől Jenson Button vághat majd neki a monzai futamnak, a második sorból pedig Felipe Massa és Mark Webber indulhatnak. Nagy meglepetésre Hamilton csak az ötödik-, Vettel a hatodik rajtkockát tudta megszerezni.
 
Az időmérő végeredménye: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A vasárnapi rajtrács annyiban változik, hogy Timo Glock és Vitalíj Petrov 5-5 rajthelyes büntetéssel kezdheti meg versenyét. Glock a már fent említett váltóház felnyitása miatt, míg Petrov feltartásért kapott büntetés (az orosz a Q1-ben éppen Glockot tartotta fel gyorskörén)
 
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

ferrari f1 alonso formula 1 fernando időmérő monza olasz nagydíj