2010. sze 11.

Lewis Hamilton zárt az élen, az időmérő előtti utolsó tréningen Monzában

írta: FormaNet
Lewis Hamilton zárt az élen, az időmérő előtti utolsó tréningen Monzában

Óriási hajrát hozott az Olasz Nagydíj hétvégéjének harmadik szabadedzése, melyen végül a McLaren 2007-es bajnoka, Lewis Hamilton bizonyult a leggyorsabbnak, de mögötte a negyedik helyen záró Felipe Massa is mindössze másféltized másodperccel maradt el.

Továbbra is szép idő van Monzában, a harmadik szabadedzés kezdetekor a levegő hőmérséklete 17 Celsius fok volt, az aszfalt pedig 23 fokra melegedett.

 
A két Virgin, valamint a hétszeres világbajnok, Michael Schumacher kezdte meg elsőként a munkát, majd 20 perc után már a két McLaren foglalta el az első helyeket, bár ekkor még a fő riválisok mind a bokszban tartózkodtak.
 
Jenson Button és Lewis Hamilton továbbra is két különböző beállítással autózott, így valószínűleg a két pilóta a hétvége további részében is megmarad saját verziójánál.
Hamilton a megszokott monzai lapos szárnybeállítással, F-csatorna nélkül gurult pályára, míg csapattársa Button, a nagyobb légellenállású szárny-, ezzel együtt az F-csatorna használata mellett tette le a voksát.
A két csomag között teljesítményben nem lehet nagy eltérés, ugyanis tegnap délután is Hamilton mindössze 56 ezreddel autózott jobb időt kollégájánál. A végsebessége ugyan 12 km/órával nagyobb volt, de Button abban bízik, hogy ezt a különbséget ő majd a kanyarokban tudja kompenzálni.
 
Az egy órás trénig felénél indult be igazán az élet a monzai aszfalton, és amint minden csapat nekilátott a munkának, szépen beállt a szokásos „rend”.
Az élen a három top csapat sorakozott, a hat versenyző sorrendje azonban folyamatosan változott.
Elsőként Hamilton lépte át az 1:22-es időhatárt, majd Button és Felipe Massa is követte példáját.
20 perccel a leintés előtt a top versenyzők sorrendje: Jenson Button (1:22.830),  Felipe Massa (1:22.934), Lewis Hamilton (1:22.954) Sebastian Vettel, Fernando Alonso és Mark Webber volt.
 
Webber -tegnap délutánhoz hasonlóan- ismét kénytelen volt az edzés háromnegyedénél feladni a gyakorlást, miután az RB6-os ismét megállt alatta. Tegnap a hűtővíz szivárgása okozott az ausztrálnak problémákat. Nem kizárt, hogy motorproblémái adódtak a Red Bull versenyzőjének, és ez nem is lenne meglepő, hiszen azon kevés pilóták közé tartozik, aki a motorgyilkos monzai helyszínre nem kapott új erőforrást autójába.
 
A hajrában Jenson Button tovább javított idején, Felipe Massa elé azonban Sebastian Vettel furakodott be. A német versenyző kemény keveréken futotta meg a második legjobb időt, míg a többiek már a lágyabb opciókat próbálgatták.
 
Az utolsó öt percben kezdődött meg a „tüzijáték”.
Lewis Hamilton és Fernando Alonso is begyújtotta a rakétákat, és előbb a spanyol, majd a 2007-es világbajnok ugrott az élre.
 
Jenson Button így először a harmadik helyre csúszott vissza, de nem sokáig élvezhette még ezt a helyet sem, ugyanis a Ferrari brazilja, Felipe Massa is megelőzte, majd az utolsó másodpercekben lágy keveréken száguldó Sebastian Vettel is villantott egyet.
 
A Red Bullnak csak Hamiltont nem sikerült felűlmúlnia, így végül elég vegyesen: Hamilton, Vettel, Alonso, Massa és Button sorrendben ért véget a kvalifikáció előtti utolsó szabadedzés.
 
Úgy tűnik izgalmas időmérő előtt állunk.
 
 
Harmadik szabadedzés végeredménye:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
szöveg:FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 mclaren harmadik formula 1 lewis hamilton szabadedzés monza olasz nagydíj