2010. sze 15.

Statisztikák, érdekességek az Olasz Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek az Olasz Nagydíj után

A 2010-es F1-es szezon utolsó európai állomásán, a Ferrari hazájában, Olaszországban Fernando Alonso megszerezte a pole pozíciót, majd egy jól időzített kerékcsere után visszavette a vezetést a remekül rajtoló Jenson Buttontől, és megnyerte a versenyt. Bónuszként még a leggyorsabb kör is a spanyol neve mellé került.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- A maranellóiak utoljára 2006-ban örülhettek hazai győzelemnek, akkor a második rajtkockából induló Michael Schumachert ünnepelte a Ferrari óriási szurkolótábora.
Pole-ból még ennél is régebben, 2004-ben rajtolhatott utoljára Ferraris versenyző, Rubens Barrichello személyében. A brazil pilóta - Alonsóhoz hasonlóan - nem csak az első rajtkockát szerezte meg, hanem megnyerte a futamot, és a verseny leggyorsabb körét is megfutotta. 
 
- Nem csak hazai győzelemre, de egy „szimpla” pole pozícióra is eleget vártak már a vörösök, hiszen utoljára még 2008-ban Felipe Massa nyert időmérőt otthonában, Brazíliában. 
Ahhoz képest, hogy abban az évben nyolcszor bérelték ki az első rajtkockát versenyzőik (Massa-6, K.Raikkönen-2), a következő idényben ez egyetlen egyszer sem sikerült.
 
- Fernando Alonso 2007 után immár másodjára diadalmaskodott a legendás monzai aszfaltcsíkon, összességében pedig F1-es pályafutása 24. győzelmét söpörte be a hétvégén.
Ezzel a győzelemmel az örökranglistán beérte Juan Manuel Fangiót, és jelenleg már csak hét versenyző az, aki megelőzi a spanyolt a listán :
Michael Schumacher: 91
Alain Prost: 51
Ayrton Senna: 41
Nigel Mansell: 31
Jackie Stewart: 27
Jim Clark és Niki Lauda: 25
 
- A 24 győzelemből ez volt a negyedik alkalom, hogy Alonso mesterhármast is ünnepelhetett. Előtte egyet Renault színekben (2006-Brit Nagydíj), majd kettőt a McLaren-Mercedes pilótájaként jegyezhetett 2007- ben Monacóban, illetve Monzában. Vagyis a kétszeres világbajnok első monzai győzelmét is pole-ból, a verseny leggyorsabb körével együtt szerezte meg. 
 
- Az idén a kétszeres világbajnokon kívűl még egyetlen egy versenyzőnek sem sikerült mesterhármast produkálnia, ez legutóbb a tavalyi szezon második állomásán, a Maláj Nagydíjon Jenson Buttonnek sikerült.
 
- A leggyorsabb körök versenyében 14 futam után immár három versenyző áll fej-fej mellett:
Sebastian Vettel: 3
Lewis Hamilton: 3
Fernando Alonso: 3
Mark Webber: 2
Jenson Button: 1
Robert Kubica: 1
Vitalíj Petrov: 1
 
- A 2009-es Olasz Nagydíj óta most először nem indult Red Bull az első sorból, Sebastian Vettelnek pedig a szombaton megszerzett 6. helye volt a legrosszabb kvalifikációs eredménye az idén. Ellentétben Jenson Buttonnal, aki második helyével idei legjobb rajtpozícióját szerezte meg Monzában.
 
- Bruno Sennának az Olasz Nagydíj sem tartott sokáig, a brazilnak a 13. körben technikai problémák miatt fel kellett adnia versenyét. Ez már nem szokatlan a Hispania újoncának, hiszen az eddigi 13 nagydíjából nem kevesebb, mint hét alkalommal kellett idő előtt búcsúznia a pályától. Az elmúlt 14 futam 834 köréből Bruno mindössze 445-öt teljesített, és ezzel – ha Sakon Yamamotót nem számítjuk- az utolsó helyen áll a sorban.
A Sauber japán tehetsége, Kamui Kobayashi sem dicsekedhet túl sok körrel. Monzában már a futam kezdetekor végetért Kobayashi versenyhétvégéje, és összességében is 457 körével még Karun Chandhokkal szemben is alul marad (Chandhok: 479), pedig az indiai már négy nagydíj óta nem ülhetett autóba.
A lista élén a két Ferraris versenyző áll: Felipe Massa 833 kör, Fernando Alonso 825 kör.
 
 
- 2010. Dobogós helyezések száma az Olasz Nagydíjat  követően:
 
Mark Webber: 7 (4x első-, 2x második-, és egy harmadik hely)
Lewis Hamilton: 7 (3x első-, 3xmásodik-, és egy harmadik hely)
Fernando Alonso: 6 (3x első-, 2x második-, és egy harmadik hely)
Sebastian Vettel: 6 (2x első-,egy második-, és 3x harmadik hely)
Jenson Button: 6 (2x első-, 3xmásodik- és egy harmadik hely)
Felipe Massa: 4 (2x második- és 2x harmadik hely)
Robert Kubica:3 ( egy második- és 2x harmadik hely)
Nico Rosberg: 3 (3x harmadik hely)
 
 
 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória 

Szólj hozzá

statisztika ferrari fernando alonso monza olasz nagydíj