2010. sze 25.

A szingapúri kvalifikáción Fernando Alonso megtörte Vettel uralmát

írta: FormaNet
A szingapúri kvalifikáción Fernando Alonso megtörte Vettel uralmát

A szingapúri versenyhétvégén eddig mindhárom szabadedzésen a Red Bull Racing versenyzői domináltak, ám az időmérőn nem sikerült Fernando Alonsót leküzdenie sem Sebastian Vettelnek, sem az ausztrál csapattársnak. 

Helyi idő szerint este tíz órakor vette kezdetét a versenynaptár egyetlen éjszakai időmérője Szingapúrban. Az előre jósolt esőt ez idáig megúszta a mezőny, és bár mindkét nap volt némi csapadék, de a kvalifikáció már száraz pályán zajlott.

Ennek ellenére nem volt könnyű dolga a pilótáknak, hiszen a hőmérséklet továbbra is 30 fok körül alakult, 80 százalékos páratartalom mellett.
 
A kvalifikáció első szakaszában az öt világbajnok aspiráns közül Lewis Hamilton, Jenson Button, és Fernando Alonso is megvillant az élen, végül 1:46.541-es idővel a spanyolnál maradt az elsőség.
Csapattársa Felipe Massa azonban még egyetlen mért kört sem tehetett meg, mert Ferrarija megállt alatta. A brazil így a legutolsó helyről kezdheti majd meg holnap versenyét. (Később kiderült, Massa autójában a sebességváltó hibásodott meg)
 
Bruno Senna a hétvége folyamán már nem először mutatott be a szingapúri közönségnek egy-egy látványos megpördülést, és ezt most sem hagyta ki az ifjonc. De mivel ilyen attrakciókkal még nem lehet továbbjutni, így Bruno és a szokásos újonc gárda, valamint az egyik Ferrari búcsúzott a Q1-ben.
 
Q1 eredménye:
 
A folytatás sem hozott nagy meglepetést az élen, de az Alonso-Vettel sorrend felcserélődött, mögöttük pedig Mark Webber autózta be magát az 1:45-ösök klubbjába.
A triót a két McLaren követte Hamilton és Button sorrendben, majd Nico Rosberg, Robert Kubica, Rubens Barrichello, és Silverstone után most először Michael Schumacher is beautózta magát a Q3-ba. A tízes sort Kamui Kobayashi zárta.
Kiesők sorrendje: Jaime Alguersuari, Nico Hülkenberg, Vitalíj Petrov, Sebastien Buemi, Nick Heidfeld, Adrian Sutil, Vitantonio Liuzzi.
 
Q2 eredmény:
 
A hajrában már mindenki a szuperlágy abroncsokon kezdte meg a gyorsköröket.
Első nekifutásra Alonso, Hamilton és Webber sorrend alakult ki. A spanyol 1:45.390-es idejével feladta a leckét riválisainak.

Az utolsó körre végeredményben az volt a kérdés, hogy Vettel felülmúlja-e a ferraris pilóta körét. A szabadedzés favoritjának végül ez nem sikerült, így holnap Fernando Aloso indulhat a pole-ból. A második sort a két McLaren bérelte ki, a világbajnokság jelenlegi éllovasának, Mark Webbernek pedig be kellett érnie az ötödik rajtkockával. 

Az időmérő végeredménye:

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

ferrari f1 formula 1 fernando alonso időmérő szingapúr nagydíj