2010. okt 10.

Nem akadt méltó ellenfele a Red Bullnak a szuzukai időmérőn

írta: FormaNet
Nem akadt méltó ellenfele a Red Bullnak a szuzukai időmérőn

Sebastian Vettel és Mark Webber indulhat az első sorból a délután versenyen. Riválisaik közül Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, de a harmadik helyen záró brit pilótát váltócsere miatt öt rajhelyes büntetés sújtja.
 
 
A Japán Nagydíj vasárnap délelőttre halasztott időmérője, magyar idő szerint hajnali háromkor vette kezdetét.
Ahogy azt a szervezők remélték, az időjárás kegyes volt a mezőnyhöz. Napsütés, 25 Celsius-fokos hőmérséklet, és szinte teljesen felszáradt versenypálya fogadta a versenyzőket, így az első mért körökre már mindenki slickeken érkezett. 

A kvalifikáció első szakaszában Sebastian Vettel volt a leggyorsabb 1:32.035-ös idővel, majd őt követte a Williams versenyzője Nico Hülkenberg, majd Nico Rosberg, és Rubens Barrichello. Vettel csapattársa, Mark Webber az ötödik legjobb időt autózta, a két Ferrari a hetedik és a kilencedik helyen végzett, míg a két McLaren megelégedett a nyolcadik és kilencedik biztos továbbjutó helyezéssel.
Az új csapatok versenyzői mellé a Toro Rosso pilótája, Sebastien Buemi sorakozott fel a kiesők listájára. Az újoncok közti versenyt Jarno Trulli nyerte a Lotusszal, ( lemaradása az előtte álló Buemihez képest 1.8 másodperc volt) így az olasz veterán a 19. helyről vághat neki a délután futamnak.

Sebastian Vettel a Q2-ben sem engedte át egy riválisnak sem az első helyet. A német 1:31.184-es idővel zárt csapattársa Webber előtt, a két Red Bullt pedig a két McLaren követte Lewis Hamilton és Jenson Button sorrendben. Fernando Alonso ötödik lett, míg brazil kollégája Felipe Massa az utolsó percekben nagy csatát vívott Michael Schumacherrel a 10. helyért, de végül elbukta. Massánál még a sauberes Nick Heidfeld is megelőzte, így a második Ferrari csak a 12. helyről rajtolhat.
Továbbjutók sorrendje: Sebastian Vettel, Mark Webber, Lewis Hamilton, Jenson Button, Fernando Alonso, Rubens Barrichello, Nico Rosberg, Nico Hülkenberg, Robert Kubica és Michael Schumacher volt.

A Red Bulloknak a hajrában sem akadt méltó ellenfele, egyedüliként Lewis Hamilton tudott egy rövid időre befurakodni Vettel és Webber közé, de végül a brit kiszorult a harmadik helyre, és váltócseréje miatt majd csak a nyolcadik rajtkocából kezdheti meg a felzárkózást.
Robert Kubica megelőzte a világbajnoki pontverseny második helyezettjét Fernando Alonsót, így a második sorból egy Renault és egy Ferrari vághat neki az 53 körös küzdelemnek, majd őket követi Jenson Button és Nico Rosberg. A két Williams közül Rubens Barrichello volt a gyorsabb, a tizes sort pedig Michael Schumacher zárta a Mercedessel.

Kvalifikáció eredménye:
 
 
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 formula 1 red bull japán nagydíj suzuka mark webber sebastian vettel