2010. okt 13.

Statisztikák, érdekességek a Japán Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek a Japán Nagydíj után

A Japán Nagydíj hétvégéjén Sebastian Vettel megközelíthetetlen volt, hiszen minden edzést (kivéve amelyet elmosott az eső) megnyert, majd a futamon is magabiztos és fölényes győzelmet aratott.
 

- Vettelnek az idén ez már a nyolcadik pole-ja volt, de ezekből csak kettőt  -Valenciában és Suzukában- sikerült győzelemre váltania. (Malajziában is nyert, ám ekkor csak a harmadik helyről rajtolt)
Minden kritika ellenére, nyolc rajtelsőség egy szezonban kiváló teljesítmény a némettől, és még három verseny van hátra. 
A rekordot azonban már nem tudja beállítani akkor sem, ha a hátralévő három versenyhétvégén is megnyeri az időmérő edzést.
Ebben Nigel Mansell a csúcstartó: a britek oroszlánja 1992-ben nem csak a világbajnoki címet szerezte meg, de a 16. futamból 14-szer a rajtelsőséget is.

- Vettelnek eddigi Formula-1-es pályafutása alatt összességében ez volt a 13. rajtelsősége, ezzel az örökranglistán jelenleg a 28. helyet foglalja el. Ugyanennyi pole pozíció szerepel Juan Pablo Montoya, Jacque Villeneuve, Jacky Ickx, Jack Brabham és Graham Hill neve mellett is. 
A jelenlegi mezőnyből Vettelt már csak Rubens Barrichello (14), Felipe Massa (15), Lewis Hamilton (18), Fernando Alonso (20), és Michael Schumacher (68) előzi meg.

- A Red Bull német versenyzője Suzukában zsinórban másodjára állhatott a dobogó legfelső fokára. Ennél többször csak Michael Schumacher tudott itt diadalmaskodni. (1995,1997,2000,2001,2002,2004)

- Csapattársa, Mark Webber jegyzi az idei Japán Nagydíj leggyorsabb körét (1:33.474), és ezzel az ausztrálnak ugyanannyi versenyben megfutott legjobb idő szerepel a neve mellett, mint Sebastian Vettelnek és Lewis Hamiltonnak. Mindhármuknak hat alkalommal sikerült ez elérnie eddigi F1-es karrierjük alatt.
Az idei szezonban jelenleg szintén fej-fej mellett áll a három rivális.
2010. Veresenyben megfutott leggyorsabb kör 16. nagydíjat követően:
Fernando Alonso: 4
Sebastian Vettel: 3
Lewis Hamilton: 3
Mark Webber: 3
Jenson Button: 1
Robert Kubica: 1
Vitalíj Petrov: 1

- Webber a futam végén a dobogó második fokára állhatott fel, és ezzel az eredménnyel a Red Bull Racing eddigi fennállásának hetedik kettős győzelmét ünnepelhette, és jelenleg a hetedikek az 1-2. helyen célba érő csapatok örökranglistáján. 
Ha a csapatnak idén még sikerül egy dupla diadalt elkönyvelnie, akkor utoléri a Brabhamet, a Lotuszt és a Tyrellt, hiszen mindhárom istálló neve mellett nyolc kettős győzelem szerepel. 
Az örökranglista következő lépcsőfoka még messze van az osztrákok számára, mert a harmadik helyen álló Williams már 33 kettős diadallal büszkélkedhet. (1. Ferrari-81, 2. McLaren-47)

- Sebastian Vettel bár pole-ból rajtolva nyerte meg a Japán Nagydíjat, de Jenson Button késői kiállása miatt hivatalosan nem mondhatja el magáról, hogy rajt-cél győzelmet aratott, hiszen a német egy kis ideig a második helyen autózott a mclarenes mögött. Ennek ellenére az élen töltött körök számát tekintve is magasan a Red Bull pilóták viszik a prímet az idei szezonban, hiszen az eddigi 948 körből 543-ban ők autóztak legelöl. Második a McLaren 231-, harmadik a Ferrari 158 élen töltött körrel.
Versenyzőkre lebontva a következőkép alakul a sorrend:
2010. 16 nagydíjat követően (össz. 948 kör)
1. Mark Webber: 314
2. Sebastian Vettel: 229
3. Jenson Button: 117
4. Fernando Alonso: 116
5. Lewis Hamilton: 100
6. Felipe Massa: 42
7. Nico Rosberg: 16
8. Sebastien Buemi: 1


- A legtöbb győzelem ebben az évben Mark Webber és Fernando Alonso neve mellett szerepel. Mindketten négy alkalommal pezsgőzhettek a dobogó legfelső fokán.
Legutóbb ennél kevesebb diadal egy-egy világbajnoki címért küzdő versenyző neve mellett 1983-ban volt.
Akkor a 15 nagydíj legfényesebb trófeáin nem kevesebb, mint nyolc pilóta osztozkodott. A világbajnok a Brabham-BMW kiválósága, Nelson Piquet lett összesen három győzelemmel.

2010. Dobogós helyezések száma a Japán Nagydíjat  követően:
Mark Webber: 9 (4x első-, 3x második-, és 2x harmadik hely)
Fernando Alonso: 8 (4x első-, 2x második-, és 2x harmadik hely)
Sebastian Vettel: 8 (3xelső-, 2x második-, és 3xharmadik hely)
Lewis Hamilton: 7 (3x első-, 3xmásodik-, és egy harmadik hely)
Jenson Button: 6 (2x első-, 3xmásodik- és egy harmadik hely)
Felipe Massa: 4 (2x második- és 2x harmadik hely)
Robert Kubica:3 ( egy második- és 2x harmadik hely)
Nico Rosberg: 3 (3x harmadik hely)

- Michael Schumacher eddigi pályafutásának 200. pontszerző helyét ünnepelhette Suzukában. A német teljesítménye pontszerzés tekintetében több mint 75 százalékos, hiszen ez idáig összességében 264 nagydíjon állt rajthoz.

- A Sauber istálló idei legjobb eredményével távozhatott Japánból. A hazai közönsége előtt parádézó Kamui Kobayashit hetedikként, csapattársát, Nick Heidfeld pedig nyolcadikként intette le a kockás zászló. 

- Versenyzők közül többen is idei legjobb eredményüket könyvelhették el a hétvégén (a nagyszámú kieséseknek köszönhetően), köztük a lotuszos Heikki Kovalainen és Jarno Trulli (12-13. hely), a hispániás Bruno Senna és Sakon Yamamoto (15-16. hely) illetve a Virginnel Timo Glock (14. hely).

- Több csapat, illetve versenyző azonban idei legsiralmasabb futamán van túl, köztük a Renault és a Force India. A Francia gárdával a tavaly Belga Nagydíj óta most először fordult elő, hogy egyik versenyautója sem látta meg a kockás zászlót. A Force Indiánál ez még régebben, a 2008-as Japán Nagydíjon történt meg, csak akkor nem Suzukában, hanem Fujiban.

Felipe Massa sem sűrűn „esik el” rajtbalesetben, a brazil versenyzővel ez legutóbb 2006-ban fordult elő, akkor az Ausztrál Nagydíjat fejezte be rögtön a start után egy baleset miatt.
 
Szuzukai kiesésével Massa elvesztette vezető helyét az idén legtöbb kört teljesítő pilóták versenyében. Ez azt is jelenti, hogy a mezőnyben már nincs olyan versenyző, aki legalább egyszer nem adta volna fel idő előtt a küzdelmet.
A Japán Nagydíjat megelőzően Massa neve mellett még 894 kör szerepelt (a 895-ből), most azonban már csapattársa, Fernandó Alonso vezeti a listát 939-el (a 948-ból)
 

A brazil pilótának azonban nem kell szégyenkeznie, hiszen a mezőnyből - a szezon közben belépőket leszámítva- rajta kívül már csak négyen vannak, akik eddig mindössze egy alkalommal nem tudták végigfutni a teljes versenytávot: Michael Schumacher, Nico Rosberg, Fernando Alonso, és Mark Webber.

- A Formula-1 eddigi történelmében mindössze kétszer volt példa arra, hogy a kvalifikációt a verseny napjára tolják, és mindkettőt Suzuka jegyzi. 2004-ben egy tájfun miatt kellett vasárnapra tenni az időmérő edzést. 

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

statisztika f1 japán nagydíj formula 1 suzuka