2010. okt 17.

Az utódom talán egy másik használtautó kereskedő lesz - Bernie Ecclestone

írta: FormaNet
Az utódom talán egy másik használtautó kereskedő lesz - Bernie Ecclestone

A FOM vezére, a Formula1 kereskedelmi jogainak birtokosa, és úgy általában a száguldó cirkusz tejhatalmú ura, október végén 80. születésnapjára készül. Az évforduló kapcsán a formula1.com exkluzív interjút készített Ecclestone-nal. Az interjúról természetesen elkésett, hiszen három párhuzamoson folyó értekezletet kellett otthagynia, ahol a király kategória aktuális problémái, feladatai volt a téma. A brit üzletember, még a nyolcvanon innen tekint vissza pályafutására, sikereire, de előretekintést is ad a jövőről, és lehetséges utódlásáról. 

Kérdés: Több száz történet kering Önről közszájon, az emberek még sem igazán ismerik a munkáját, és azt, hogy ki is ön pontosan. Ki az a Bernie Ecclestone?

Bernie Ecclestone: Egy alkalmazott autókereskedő (válaszolt nevetve)
 
K: De biztosan volt egy pillanat, amikor valamire rá kellett jönnie, és a többieknél gyorsabban meglátni a lehetőséget
 
BE: Nem gondolom, hogy így lenne. Ha az üzleti életben vagy, bármit kitalálsz, úgy gondolod, hogy az jó. A művész sem attól művész, hogy egy nap kitalálja, hogy mától művész vagyok. A festő is anélkül kezd el festeni, hogy tudná előre, egy napon híres festő lesz. A fejlődés ennyire egyszerű.
 
K: Hogyan került a motorsporthoz, és hogy teremtette meg azt, amit ma tudunk a Formula1-ről?
 
BE: Én magam is versenyző voltam motorkerékpáron, majd autóban, majd megvásároltam a Brabham istállót. Valamilyen úton-módon mindig belebonyolódtam a motorsportversenyzésbe. Kezdtem versenyzőként, majd hajtottam az üzletet. A verseny számomra egyfajta hobbi volt.
 
K: Versenyzői karrierje elég rövid életű volt. Nagy csalódás volt, amikor rá kellett jönnie, hogy nem elég jó? Úgy tűnik ez az egyetlen ilyen dolog ebben a sportágban….
 
BE: Azért nem ez volt az egyetlen ilyen dolog. Ez sokban attól függ, mekkora munkát raksz bele. Hajtottam az üzletet, ami ment is, és emiatt az üzlet sokkal fontosabbá vált, mint a versenyzés. Tehát inkább az üzletre koncentráltam mint a versenyzésre, ezért azt abbahagytam.
 
K: Volt valaha példaképe?
 
BE: Nem, mert soha sem tudtam azt mondani, hogy olyan szeretnék lenni, mint valaki más. Hiába szeretnék én Robert Redford lenni, nem lehetnék ő.
 
K: Van valami különbség A FOM vezető Bernie Ecclestone, és a magánember Bernie Ecclestone között?
 
BE: Remélem én egyszerre vagyok ember, és a Formula-1 vezetője. Tehát a válaszom: Nincs.
 
K: Van valami vezérelv, amit az évek során mindig követett?
 
BE: Nekem soha sem volt szándékomban valamit jó előre megtervezni. A dolgok történnek, és én megpróbálom a legjobbat kihozni a lehetőségekből. Ez valószínűleg, a természet ajándéka, de sok ilyen ember van még.
 
 
K: De kevés az olyan ember, aki annyit elért, mint Ön….
 
BE: Szerencsés is vagyok
 
K: Valóban csak a szerencse? Sokan azt mondják, hogy mindenki a saját szerencséjének a kovácsa…
 
BE: Mit tegyek akkor, ha van lehetőségem valamire? Rengeteg ember megtorpan, és egy egész életen át mondogatja: Ha tudtam volna, megtettem volna. Én élek a lehetőségekkel.
 
K: Mit jelent önnek ez a három dolog: pénz, hatalom, és siker? Kezdjük a pénzzel…
 
BE: A pénz számomra semmit sem jelent
 
K: Hatalom?
 
BE: Semmit.
 
K: Siker?
 
BE: Semmit. Csak azt teszem, amit úgy látom, hogy tennem kell. Ha adsz nekem egy munkát, a legjobban igyekszem megcsinálni. Ez lenne a siker?
 
K: Pénz, hatalom, siker. Önnek mindhárom megadatott. Melyik nélkül tudna meglenni?
 
BE: Talán a pénz nélkül nem tudnék, de azért ez nem a legfontosabb. Siker? Akkor vagy sikeres, ha elértél valamit. Nem lehetsz sikeres, ha nem csinálsz semmit, csak az ágyban fekszel egész nap.
 
K: Meglepődött valaha az évek alatt elért sikerein?
 
BE: Sok dologban szerencsés vagyok
 
K: Bármerre is jár, limuzin várja és rendőri kíséretet kap, vagyis egy tipikusan sikeres ember. Soha sincs olyan pillanat az életében mikor arra ébred, milyen sikeres is vagyok?
 
BE: Ah…A rendőri kíséret csak azért kell, hogy biztosan eljussak oda, ahová akarok…
 
 
 
K: A szerencse úgy tűnik fontos tényező az Ön életében. Mit jelent az Ön számára a szerencse?
 
BE: Jó időben jó helyen lenni, és bátorság ahhoz, hogy éljek a lehetőségekkel.
 
K: Emlékszik olyan helyzetre, amikor azt érezte, hogy valóban megérintette a szerencse?
 
BE: Pontosan nem emlékszem, de gyakran történt meg velem. Ahh…egy dologra emlékszem, még a háború alatt : Éppen egy kis burgonyát vittem eladni, hogy szerezzek pénzt, amikor egy német vadászrepülő pár méterrel mellettem zuhant le.  A robbanás pár méterre feldobott, de kisebb sérülésekkel megúsztam. Ez igazi szerencse volt. Ennek a szerencsének nem volt köze hozzám, nem volt köze az egómhoz, vagy a sikeremhez. Ez vakszerencse volt. És nagyon sokan ezen a napon nem voltak ilyen szerencsések….
 
K: Van egy szokatlan tárgy ebben a helyiségben, amiről nem automatikusan ön jutna az ember eszébe. Egy tűzoltó rohamsisak. Biztosan van története.
 
BE: Egyszer megkérdezték tőlem, mit írnék a saját munkaköri leírásomban, és akkor azt mondtam: én vagyok a tűzoltó. Pontosan ez vagyok: tűzoltó! Sok ember azt gondolja, hogy több tüzet gyújtok, mint amennyit oltok.
 
K: Ha nem az autóversenyzésnél köt ki, volt B terve is?
 
BE: Mindig is vállalkozó szerettem volna lenni. Rá kellett jönnöm, hogy az autóversenyzés csak teljes munkaidőben lehetséges, és én nem voltam felkészülve erre. Inkább az üzletet hajtottam.
 
K: De választhatott volna más üzletágat is?
 
BE: Túlságosan elfoglalt vagyok ahhoz, hogy azon töprengjem, mi lehettem volna. Szeretem amit csinálok, ha ne így lenne, akkor nem ezt csinálnám. Szerencsés vagyok, hogy ezt választhattam. Ha nem akarom csinálni, akkor nem muszáj csinálnom. Nem a pénzért teszem de amit teszek, azt viszont szeretem helyesen tenni. Legyen ez egy tojásfőzés vagy egy fontos szerződés. Ha úgy érezném, hogy nem tudom rendesen csinálni, nem csinálnám.
 
K: Úgy tűnik mindig tudja mit lehet, és mit nem…
 
BE. Valószínűleg sokan nem hajlandóak lemondani olyanról, amit fel kellene adni. Én sok dologról lemondtam már.
 
K: Amikor tükörbe néz, nem gondolkozik el azon, hogy valóban az vagyok-e, akiről írnak, beszélnek?
 
BE: Mostanában igyekszem nem tükörbe nézni…..de nem, mert én csak teszem a dolgomat. És remélem, jól teszem…
 
K: Még mindig sokan azt gondolják, a legnagyobb motiváció az ön számára a pénz…
 
BE: Én még soha semmit sem csináltam a pénzért. A pénz mindössze mellékterméke annak amit csinálok, és ezt így gondolom az első naptól kezdődően. Amikor 20 éves voltam, volt egy sikeres üzletem. És mindig a jó ajánlat motivált, nem pedig a pénz. A pénz a jó megállapodásból lesz, és ezt az emberek sokan nem értik. Nem hiszem, hogy kényelmesen rátalálhat valaki csupán arra, hogyan kell több pénzt csinálni.
 
 
 
 
K: Van elképzelése arról, hogy hová szeretné még elvinni a Formula-1-et, a következő évtizedben?
 
BE: Egyelőre a következő évvel foglalkozom, hiszen manapság senki nem tudja megmondani mi lesz három év múlva. Különben nem lennének azok a problémák, amiken most keresztülmegyünk.
 
K: A paddockban a csapatvezetőknek van egy elképzelésük arról, hogy Bernie Ecclestone meddig csinálja még. Hallott már erről, és ha igen, mit gondol róla?
 
BE: Majd meglátjuk! Azt kell látnunk, hogy az általunk vezetett vállalkozás megfelelően működik, és nem idegeskedni mások miatt. A Formula-1 pedig jó az érintett csapatok és társaságok számára. Sokan csak arra gondolnak, ami nekik jó. A szabályoknál is csak arra gondolnak, hogy mit tehetnének azért, hogy ők nyerjenek.
 
K: Tehát ez az egész csak az egóról szól?
 
BE: Én nem nevezném annak, inkább ostobaság. Az egészet globálisan kell végig gondolni. Minden csapat szeretne minél versenyképesebb lenni, és szeretnének nyerni. Ezt teljes mértékben támogatni kell, de nem szabad előnyhöz juttatni egyiket sem. Előnyre tehet szert, ha valaki egy új, jobb autót tervez, vagy a jobb pilóták, esetleg a jobb stratégia révén. Ez így szuper. De ne próbálkozzanak olyan dolgokkal, amik nem helyesek. Sokan szeretnének nagyobb, erősebb motorokat, mint a többiek, de ez nem járható út.
 
K: Az elmúlt időszakban rengeteg bemutató és program volt annak kapcsán, hogy 40 éve halt meg Jochen Rindt. A pilóták akkor úgy néztek ki, és úgy is viselkedtek, mint az igazi sztárok. Mi történt a pilóták személyiségével azóta?
 
BE: Azt hiszem, a csapatok nem ösztönzik erre a versenyzőket, és nem  engedik nekik a szabadságot. És ez kicsit könnyebb így számukra, de ennek ellenére most is van egy csomó kedves fickó. Az, hogy a versenyzői karakter kialakuljon, nem megy egyik napról a másikra.
 
K: Van elképzelése arról, ki lesz majd az utódja?
 
BE: Fogalmam sincs. Talán egy másik használtautó kereskedő  
 
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória  
 
Szólj hozzá

f1 formula 1 bernie ecclestoene