2010. okt 24.

Red Bull: Brazíliában visszatérünk!

írta: FormaNet
Red Bull: Brazíliában visszatérünk!

A Red Bull Racing úgy érkezett Dél-Koreába, hogy vezette mind a konstruktőri, mind az egyéni pontversenyt. A kvalifikáción hozták a szokásos idei formájukat, és Sebastian Vettel, Mark Webber sorrendben megszerezték az első két rajtkockát, ám a hosszúra nyúlt esős futamon mindketten idő előtt búcsúztak a pályától és ezzel együtt az újabb pontoktól is.  

A csapat ugyan továbbra is az élen áll a bajnokságban, de idei első pontnélküli hétvégéjük most nagyon rosszkor jött a két versenyzőjüknek. Webber kénytelen volt átadni elsőségét Fernando Alonsónak, Vettel pedig jelenleg a negyedik helyre esett vissza Lewis Hamilton mögé.

(Pontverseny állása a Koreai Nagydíj után: Fernando Alonso: 231 pont, Mark Webber: 220 pont, Lewis Hamilton: 210 pont, Sebastian Vettel: 206 pont, Jenson Button: 189 pont )

Ennek ellenére egyik versenyző sem tört meg, és továbbra is elszántan küzdenek a végső diadalért.

Mark Webber még az extrém körülmények áldozata lett nem sokkal a biztonsági autós  második „rajt” után, amikor a műfüvön megcsúszva falnak csapta autóját.
Az ausztrál veterán elmondta, hogy csakis saját magát okolhatja a történtek miatt.
 

Mark Webber: "Teljesen az én hibám volt. A 12-es kanyar kijáratánál az egyik kerékkel rámentem a kerékvetőre és az autó megcsúszott. Nagyon hosszan csúsztam, a fal pedig túl közel volt. Ez nem az én napom volt, ráadásul Nico (Rosberg) versenyét is tönkretettem, amit nagyon sajnálok. A helyezések nem igazán számítanak, a lényeg, hogy a pontjaim megvannak, a pozíciók pedig nagyon gyorsan változhatnak. Eddig mindössze két kiesésem volt az idén, hátra van még két futam, és mindent tőlem telhetőt megteszek. Bízom benne, hogy Brazíliában a szerencse mellém áll majd” 

Sebastian Vettel Szuzuka után ismét tökéletes formát mutatott, hiszen a körülmények ellenére is egészen a 47. körig magabiztosan vezette a futamot. A német hiába kímélte egész hétvégén a Renault motort (a szabadedzéseken és az időmérőn is kevesebb kört tett meg a tervezettnél) az nem hálálta meg ezt a gesztust, és nyolc körrel a leintés előtt a német alatt elfüstölt a kocsi.
A csapattárshoz hasonlóan Vettel sem látja még veszve a címet, és rendületlenül bízik benne, hogy 25 pontos hátránya még behozható, és minden idők legfiatalabb világbajnokaként zárja majd az idei évet. 
 
 
Sebastian Vettel: "Hiszem, hogy még innen is képesek lehetünk megnyerni az idei világbajnokságot. Még sok minden történhet, és a hátralévő két futamon még 50 pont szerezhető. Persze sokkal könnyebb helyzetben lennénk, ha megnyertük volna a versenyt, de ilyen az élet, néha megtörténnek ilyen dolgok is. Nagyon erős csapat vagyunk, erős az autónk, és tudjuk, hogy mi vagyunk a leggyorsabbak. „

Christian Horner csapatfőnök óriási szerencsétlenségnek tartja a mai történéseket, de a szuzukai kettős győzelemből merít erőt a következő megmérettetésre. 

"Néha nagyon kegyetlen tud lenni a motorsport,  és a mai nap sajnos ilyen volt. Mark (Webber) szerencsétlen volt. Ráhajtott a kerékvetőre - ez egyike volt azon kevés hibának, amit idén elkövetett- és erre keményen ráfizetett.
Sebastianhoz  még ennél is kegyetlenebb volt a sors, hiszen tíz körrel a verseny vége előtt a motor tönkre ment. Mindent megtettünk a hétvégén, és megvolt a szükséges tempónk a győzelemhez. Az első sorból rajtolva helyes stratégiánk volt, és jól alkalmazkodtunk a körülméyekhez.
Az idén most először nem sikerült pontot szereznünk, ennek ellenére továbbra is vezetjük a konstruktőrök versenyét, és még harcban állunk az egyéni címért is. Mark most a második, addig Sebastian csak egy győzelemmel van a vezető mögött. Fernando Alonso-nak egy nagy ajándékot adtunk ma, de láthattuk, hogy milyen gyorsan változnak a dolgok. Két héttel ezelőtt még kettős győzelmet ünnepelhettünk, és Brazíliában vissza fogunk térni."
 
Horner azt is egyértelművé tette, hogy (a két top csapattal ellentétben) a hátralévő két futamon sem lesz csapatsorrend a Red Bullnál.

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 red bull mark webber sebastian vettel koreai nagydíj