2010. okt 26.

A jövő Formula1-es versenyautója Adrian Newey szerint

írta: FormaNet
A jövő Formula1-es versenyautója Adrian Newey szerint

Az FIA jelenlegi szabályozása nagyon komoly korlátok közé szorítja a Formula-1-es versenygépek fejlesztését. A szabványok a motortól a legutolsó csavarig, az üzemanyagtól a gumikig mindent meghatároznak, így a mérnököknek nagyon szűk mozgásterük van egy-egy új elem kifejlesztésére, és alkalmazására. Érdekes dolog eljátszani azonban a gondolattal, milyen lehetne a jövő versenyenyautója, ha megszünnének a korlátozó szabályok és szabadon lehetne fejleszteni. Adrian Newey elengedte kicsit a fantáziáját.

 

 

 

 

 

 Az autó részben ugyan hasonlít a mai Formula-1-es versenygépekhez, de felfedezhető a dizájnban a fantasztikus filmek űrsiklóinak vonalvezetése is. A teljesítményt az elképzelés szerint egy 1483hp gázturbina biztosítaná, az autó súlya 545 kg lenne, és a végsebessége 349 km/óra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az autón az aerodinamikai elemek közül a legszembetűnőbb a zárt kerék, és a vízcsepp szerű kialakítás. Ezek a motorral együtt fantasztikus teljesítményt biztosítanának. Sebastian Vettel virtuális tesztje a géppel olyan megdöbbentő eredményt hozott, hogy az szinte már ijesztő. A szuzukai pályán 1 perc 11 másodperces köridőt futott, ami majd húsz másodperccel jobb mint a jelenlegi legjobb köridő. Nekünk szurkolóknak azonban egyenlőre nem kell attól tartanunk, hogy pár éven belül űrsiklók versenyét kell látnunk a pályákon, de a playstation rajongók rövidesen tesztelhetik a virtuális Formula-1-es autócsodát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória 

Szólj hozzá

f1 forma1 red bull sebastian vettel adrian newey jövő forma1 autó