2010. nov 07.

A Red Bull tartotta magát ígéretéhez - Vettel magabiztos győzelmet aratott Interlagosban

írta: FormaNet
A Red Bull tartotta magát ígéretéhez - Vettel magabiztos győzelmet aratott Interlagosban

A Red Bull Racing már világbajnok csapatként utazik Abu Dzabiba, miután Sebatian Vettel magabiztos győzelmet aratott a Brazil Nagydíjon, míg csapattársát Mark Webbert, a második helyen intette le a kockás zászló. A két Red Bullra egész idő alatt senki nem jelentett veszélyt, a harmadik helyen célbaérő Fernando Alonso azonban így sem panaszkodhat, hiszen az évadzáró futamra nyolc pontos előnnyel érkezik.
 
 
Óriási meglepetéssel zárult a szombati kvalifikáció, ugyanis a nedves pályán csak az utolsó percekben kerültek fel a slick abroncsok, amellyel a legjobb köridőt az újonc Nico Hülkenberg futotta meg, így a rajt legnagyobb kérdése az volt, hogy a Williams pilótája hogya tud majd megbírkózni a mögötte sorakozó világbajnok aspiránsokkal.
 
A szombati esős idő után vasárnap már sokkal kellemesebb idő fogadta a mezőnyt.
A hispániás Christian Klien csak a bokszból rajtolt, és kollégájának, Bruno Sennának is váltót kellett cserélni autójában de ez az amúgy is utolsó rajtkockából induló brazilnak nem jelentett nagy érvágást.
 
A rajtnál a két Red Bull nem sokat kérdezett az élete első F1-es pole-ját megkaparintó Hülkenbergtől, Sebastian Vettel és Mark Webber könnyedén megelőzték a Williamst, ami egyben azt is jelentette, hogy hamarosan otthagyták a komplett mezőnyt, és legfőképp a két riválist, Lewis Hamiltont és Fernando Alonsót.
Közben a Ferraris keményen támadta Hamilton autóját, és a harmadik körben sikerült is neki az előzési manőver, ám a harmadik helyen autózó Hülkenberg néhány körig ügyesen tartotta maga mögött a dobogóért harcoló spanyolt, így mire Alonso őt is letudta, addigra már több mint nyolc másodperces előnyt szedett össze az élen álló két Red Bull.
Lewis Hamilton szintén úgy járt mint ferraris riválisa, hiába támadott szinte folyamatosan, a német újonc ügyesen védte pozícióját.
Végül a Williams kerékcseréje könnyítette meg a mclarenes dolgát, de ekkora már Alonsóhoz képest óriási hátrányban volt.
Hülkenberg pole-ja végeredményben mindössze arra volt elég, hogy néhány kör alatt szétszedje az élmezőnyt, így már nem sok izgalomra lehetett számítani.
 
A kerékcserék után is megmaradt a Vettel, Webber, Alonso és Hamilton négyes az élen, a 11. rajtkockából induló Jenson Button azonban nagyon sokat nyert a jó ütemben történő kerékcserével, és felzárkózott csapattársa mögé az ötödik helyre.
Nem úgy Felipe Massa, aki egy körön belül kétszer is meglátogatta szerelőit, így a mezőny hátsó régiójában folytatta a versenyt. Brazil honfitársai sem voltak szerencsésebbek, Rubens Barrichello bal első defekt miatt iktatott be egy újabb kerékcserét (Jaime Alguersuarival értek össze), Lucas di Grassinak pedig idő előtt be kellett parkolnia Virginjét a garázsba.
 
Az 51. körben Vitantonio Liuzzi segített összerázni a mezőnyt, ugyanis az olasz éppen olyan helyen csapta falnak autóját (a célegyenes végén), hogy néhány kör erejéig a biztonsági autó mögött folytatódott a futam.
Ekkor többen is kihasználták az alkalmat, és behajtottak friss gumikért. Többek közt a McLaren két pilótája is már csak ebben bízhatott, de végül a nagy forgalomban, a lekörözésre váró pilóták közt lavírozva ők sem, és Alonso sem tudott pozíciót nyerni, így a sorrend változatlan maradt.
 
Hamilton maximum a verseny leggyorsabb körével vigasztalódhat Brazíliában, míg csapattársa, Button, most már gyakorlatilag is búcsúzott a világbajnoki álmoktól.
A két McLaren után a két Mercedes ért célba Nico Rosberg és Michael Schumacher sorrendben, míg a pole-ból induló Hülkenberg végül csak a nyolcadik helyen zárt. Őt követte még pontszerző helyen Robert Kubica és Kamui Kobajashi.
 
A Red Bull Racing idei nyolc futamgyőzelmével (ebből négy kettős győzelem volt) az évadzásó Abu Dhabi Nagydíjra már világbajnok csapatként érkezik, a következő pár nap fő témája azonban mindenbizonnyal nem az osztrák alakulat ünneplése lesz, sokkal inkább a csapattaktikával kapcsolatos találgatások.
 
A Brazil Nagydíj végeredménye:
 
 
A világbajnokság állása a Brazil Nagydíjat követően
Fernando Alonso 246 
Mark Webber 238
Sebastian Vettel: 231
Lewis Hamilton : 222
Jenson Button: 199
Felipe Massa: 143
Nico Rosberg: 130
Robert Kubica: 126
Michael Schumacher: 72
Rubens Barrichello: 47
Adrian Sutil: 47
Kamui Kobajashi: 32
Nico Hülkenberg: 22
Vitantonio Liuzzi: 21
Vitalíj Petrov: 19
Sebastien Buemi: 8
Pedro de la Rosa: 6
Nick Heidfeld: 6
Jaime Alquersuari: 3
 
Konstruktőri pontverseny: 
 
 1. Red Bull- Renault: 469
McLaren- Mercedes: 421
Ferrari: 389
Mercedes: 202
Renault: 145
Williams-Cosworth: 69
Force India-Mercedes: 68
Sauber-Ferrari: 44
Toro Rosso-Ferrari: 11

 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória

  

Szólj hozzá

f1 formula 1 red bull brazil nagydíj interlagos sebastian vettel