2010. nov 07.

Jövőre bekeményít az FIA

írta: FormaNet
Jövőre bekeményít az FIA

A héten tartott párizsi közgyűlésen az FIA nem csak a 2011-es Formula-1-es versenynaptárat véglegesítette, de a Nemzetközi Sportkódexben is több módosítást eszközölt, melyek értelemszerűen az FIA felügyelete alá tartozó bajnokságokat érinti, és amely 2011 január 1-én lép életbe.
 

Az FIA tanácsa elfogadta azt a javaslatot, hogy a jövőben a versenyzőknek a közutakon is példát kelljen mutatniuk, ellenkező esetben akár állásukkal játszanak. Továbbá, a jövőben a csapattagok is felelősséggel tartoznak az elkövetett szabálytalanságokért, valamint a maximálisan kiszabható pénzbírság összegét is növelték.
 
A Ferrari, a hockenheimi csapatutasítása után a maximális, 100 ezer eurós büntetést kapta, mivel jelenleg ez a felső határ, amit a sportfelügyelők a helyszínen kiszabhatnak szabálytalanság esetén.
Ez az összeg jövőre már jóval magasabb lesz. Pontosan 250 ezer euróban határozta meg az FIA.
 
A versenyzők közutakon való felelősége is meghatározó lesz jövőre, ugyanis az FIA Make Roads Safe nevet viselő közlekedésbiztonsági kampánnyával összhangban úgy határozott, hogy azok a versenyzőknek, akik közúti szabálytalanságot követnek el, büntetésre kell számítaniuk. A szankció pedig akár a szuperlicensz bevonása is lehet.
 
A jövőben nem csak a versenyzők kapnak licenszet, hanem egyes csapattagok is, ami pedig azt a célt szolgálja (okulva a 2008-as szingapúri Renault botrányból), hogy ezentúl ne csak a versenyzőket vagy az egész csapatot tudja felelőségre vonni az FIA, de az esetleges szabálytalanságért felelős személyt is.
A szankció itt is a licensz bevonása lenne, így ha tegyük fel egy csapatfőnök, egy technikai igazgató stb. bizonyíthatóan vétett a Nemzetközi Sportkódex szabályai ellen, akkor az FIA-nak jogában áll a licensz megvonásával átmenetileg, vagy akár örökre is eltiltani, a hatásköre alá tartozó sorozatoktól.

  

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 szabályváltozások fia. nemzetközi sportkódex