2010. nov 13.

Pénzügyi ellentmondások az Ausztrál Nagydíj körül

írta: FormaNet
Pénzügyi ellentmondások az Ausztrál Nagydíj körül

Komoly vita alakult ki az Ausztrál Motorsport Szövetség (CAMS) vezetése és az Ausztrál Nagydíj szervezői között, ami akár a 2011-es Formula-1-es versenyt is veszélyeztetheti.

A szervezők azt kérték a szövetségtől, hogy csökkentsék nyolcszázezer dollárral jogdíj összegét, ezzel a régió is hozzájárulna a rendezvény sikeréhez. A CAMS erre nem hajlandó, és azzal fenyegetőztek, hogy ha november 19-ig nem oldódik meg az ügy, úgy levélben kérik az FIA-t, hogy töröljék a futamot a 2011-es versenynaptárból.
 
(Pár hónapja az Ausztrál Nagydíj kapcsán néhány hazai illetékes, és képviselő olyan véleményt fogalmazott meg, hogy a Formula-1-re költött milliókat szivesebben látnák az állam egészségügyi finanszírozásában. Már ekkor felmerült, hogy esetleg veszélybe kerülhet az Ausztrál GP)
 
Az Ausztrál Nagydíj főszervezője, Ronald J. Walker a hétvégén Abu Dzabiba utazott –mint közvettítő-, hogy Bernie Ecclestone segítségét kérje a vita megoldásában. Walker biztos abban, hogy Ecclestone és Jean Todt nem engedik, hogy a dolgok így elfajuljanak. Nagyon sajnálja, hogy egyáltalán eddig is eljuthatott a vita, de biztos abban, hogy sikerül olyan megoldást találni, amely békés úton rendezi a pénzügyi nézeteltérést. 
A FOM vezér úgy reagált a problémára, hogy 5 éves szerződése van Victoria Állam kormányával, és semmiképpen sem megengedhető, hogy a CAMS olyan jellegű kérésének tegyenek eleget, hogy törlik a komoly hagyományokkal bíró versenyt.
Walker elképzelései szerint, amennyiben nem sikerül a pénzügyi problémát békésen rendezni, úgy segítséget kérnek vagy a Silverstone-i futam rendezőitől, vagy a hétvégi futamnak otthont adó Abu Dzabi Nagydíj rendezőitől. 
 
Mindeközben a Qantas Ausztrál Légitársaság a mai napon bejelentette, hogy 2011-ben is névadó szponzora lesz a Formula-1-es Ausztrál Nagydíjnak. 
Ausztrália talán legismertebb vállalata továbbra is lát fantáziát az ország elsőszámú sportrendezvényének támogatásában.
A bejelentést Walker örömmel kommentálta, és elmondta, hogy a 2010-es, Albert Parkban megrendezett esemény ismét jól vizsgázott, hiszen 187 ország, mintegy 40 millió TV nézője követte figyelemmel az eseményt, ami komoly reklám a támogatók számára.
A Qantas vezérigazgatója, Alan Joíce is örömét fejezte ki, hogy 2011-ben is névadó szponzora lehet a cég az eseménynek, hiszen már a száguldó cirkusz szigetországba érkezésekor, 1985-ben is azok voltak. Joyce továbbá elmondta, hogy elkötelezettek a sport irányába, különös tekintettel az egyik legrangosabb nemzetközi sportesemény a Formula-1 felé. A versenyeket éves szinten 520 millió ember követi figyelemmel a televízióban, és idén Ausztráliában több mint 4,6 millióan nézték, ami 2005 óta a legnagyobb nézőszám, így teljesen érthető a főszponzor lelkesedése. 
Természetesen az Australian Grand Prix Corporation vezérigazgatója, Andrew Westacott is üdvözölte, hogy a Qantas, mint globális márka a kölcsönös előnyök kapcsán folytatja a nagydíj támogatását, ami komoly piacok szerzéséhez, és a régiek megtartásához is hozzá segíti a céget. A folyamatos partnerség pedig mindenképpen azt jelenti, hogy az Albert Parkban megrendezett versenyek továbbra is magas színvonalú sportesemények.
 
A véglegesített versenynaptár szerint a 2011-es Melbourne-i versenyhétvége március 24-27 között kerül megrendezésre.    
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 qantas ausztrál nagydíj