2010. nov 15.

Ferrari: Eltaktikáztuk

írta: FormaNet
Ferrari: Eltaktikáztuk

Fernando Alonso nyolc pont előnnyel érkezett meg az évadzáró Abu Dzabi Nagydíjra, és miután elsőszámú üldözője, Mark Webber a szombati időmérőn csak két rajtkockával hátrébb, az ötödik helyről vághatott neki a mindent eldöntő futamnak, így a Ferrari rajongótáborának minden esélye megvolt, hogy az 55. kör végén a legendás alakulat tizedik világbajnok pilótáját üdvözöljék.

 
A harmadik helyről induló spanyolt a rajtnál Jenson Button ugyan megelőzte, de még ez a negyedik hely is elég lett volna a trófeához. A kétszeres világbajnok végül egy hetedik hellyel, és ezáltal csak egy "ezüstéremmel” zárta első ferraris idényét, a csapat pedig harmadik lett a konstruktőri pontverseny összesítésében.
 
Mark Webber korai kerékcseréje miatt a csapat az addig negyedik helyen álló Alonsót már a 15. körben behívta a bokszba, nehogy a friss gumikon száguldó ausztrál megelőzze. Ezt a problémát sikerült is elkerülniük, viszont így a bajnoki címért harcoló pilótájuk beragadt – már az első körben kereket cserélő – Nico Rosberg és Vitalíj Petrov mögé.
A Renault hatékony F-csatornájának, és Petrov (kivételesen) bombaformájának köszönhetően Alonso nem, hogy a negyedik helyre nem tudott felzárkózni, de 40 körön keresztül nem bírt az orosztól megszabadulni. Ez legjobb esetben is már csak a hatodik helyet jelenthette Alonsonak, és az, hogy végül még Robert Kubica is - egy késői kiállással - előtte tudott maradni, a bajnoki cím tekintetében már teljesen lényegtelen momentum volt.
 
Első reakcióként sok rajongó (és Alonso is) Vitalíj Petrovban látta a bűnbakot, majd miután a kedélyek lecsillapodtak -és a kép is kitisztult- egyértelművé vált, hogy a csapat nagyon rossz döntést hozott, amikor Webber példáját követve túl korán ejtette meg a versenyzők első és egyben utolsó kerékcseréjét.
 
"Nagyon elkeserítő az utolsó pillanatban elveszíteni a világbajnoki címet, de ilyen az autóversenyzés. Ma a rajttól kezdve a stratégiáig minden félresikerült. Azzal kezdődött, hogy Petrov kiállt a boxba, ami váratlan volt, ezután pedig Webber is hamar kereket cserélt. Döntenünk kellett: vagy Webbert, vagy Petrovot védekezzük le. Mi Webbert választottuk. Ez nem volt jó döntés, de utólag már könnyebb átlátni a helyzetet. Ezen már nem tudunk változtatni. Volt valaki, aki jobban dolgozott nálunk, így több pontja van. Gratulálunk neki" - nyilatkozta a verseny után a spanyol.
 
 
 
 
 
 
 
Alonso úgy gondolja, hogy ha - Jenson Buttonhoz hasonlóan - éppen az ellenkező stratégiát választották volna, vagyis egy elhúzott kiállást, akkor meglett volna a világbajnoki cím.
 
Később a csapatvezető, Stefano Domenicali és a versenymérnök, Chris Dyer is elismerte, hogy rosszul taktikázott a csapat, és több szempontot is figyelmen kívül hagytak.
 
Chris Dyer: "Megvolt az autónk, a csapatunk és a versenyzőnk is a világbajnoki címhez, ennek ellenére nem sikerült elhódítanunk, mert rossz döntést hoztunk. Túlságosan Markra (Webber) koncentráltunk, így bevittük magunkat a forgalomba, ami a bajnoki címbe került. Annyira figyeltük, hogy mi van mögöttünk, hogy nem vettük észre, ami az orrunk előtt történt. Fájdalmas így kikapni”
 
 
 
 
Stefano Domenicali: "Három okból rontottuk el a taktikát. Két autóval követtünk le egy ellenfelet, feleslegesen aggódtunk a szuperlágy gumik kopása miatt, illetve nem vettük figyelembe, hogy milyen nehéz lesz megelőzni másokat a pályán."
 
 
 
 
 
 
Domenicali ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a Ferrari nem az utolsó versenyen veszítette el a világbajnoki címet, így kár lenne felelősöket keresni a taktikai hiba miatt. A csapatvezető szerint a Red Bull autója egész évben rendkívül gyors volt, így, még ha a második hely egy Ferrari számára nem is lehet kielégítő, ennek ellenére büszke arra, hogy egy ilyen erős mezőnyben az utolsó versenyig harcban álltak a világbajnoki címért. Az olasz márka már a jövőre koncentrál, és céljuk az, hogy mind Felipe Massa, mind Fernando Alonso számára a legjobb autót építsék meg a következő szezonra.

  

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

ferrari f1 formula 1 fernando alonso abu dzabi