2011. jan 26.

A Williams után a Ferrari is a tőzsdére kerülhet - F1 gazdaság

írta: FormaNet
A Williams után a Ferrari is a tőzsdére kerülhet - F1 gazdaság

A Williams csapat pénteki bejelentése, miszerint külső befektetőkre is szükség van a pénzügyi egyensúly helyreállításához, sok F1 rajongót megijesztett, mondván, a csapat a tőzsdén keresztül rossz kezekbe is kerülhet. A bejelentés után ,  még a bennfentesek egy része is meglepődött az istálló pénzügyi tervein. Az alakulat vezetése egy rögtönzött telefonkonferencián tájékoztatta az érintetteket. A megbeszélés után Bernie Ecclestone azon a véleményen volt, hogy még nem teljesen világos, hogyan képzelik a tőkebevonást, nehezen átlátható, de reméli, idővel letisztul majd a kép. Most úgy tűnik, Frnak Williams csapatát a Ferrari is követheti a tőzsdére.

A legfrissebb hírek szereint, a Williams részvénykibocsájtása nem egyedi eset a száguldó cirkusz csapatainál. A Ferrarit majd egy évtizeddel ezelőtt, a Fiat mentette meg a tőzsdei megjelenéstől, és 2004-ben a cég alapítójának Enzo Ferrarinak a fia, Piero Ferrari már ismét arról beszélt, hogy a cég rövidesen kikerülhet a részvénypiacra. (Piero Ferrari tulajdonrésze a Ferrariban jelenleg 10%). És lehet, hogy nem is tévedett sokat, mert több mint egy éve a Ferrari részvényei forgalomba kerültek, bár egyelőre még nem nyilvános tőzsdei tranzakciókkal, de ez az elkövetkező időszakban megváltozhat.
 
2010. novemberében a Fiat cég 122 millió euróért visszavásárolta az Abu Dzabi székhelyű Mubadala befektetési vállalkozástól a Ferrari részvényeinek négy százalékát, és ezzel a részvények kilencven százaléka került a Torinói autóóriás tulajdonába. Ez a tranzakció egyes pletykák szerint a tőzsdei megjelenést készítheti elő, hiszen a mostani időszak a legjobb lehetőség, mivel a Ferrari bevételei jelenleg a csúcson vannak.
 
Január elején a Ferrari bejelentette, hogy 2010. utolsó negyedévében a bevételek 12,6 százalékkal nőttek az előző év, hasonló időszakához képest. Ez számmal kifejezve 446 millió eurót jelent. A kereskedők 3,9 százalékkal több autót adtak el, ami az utolsó negyed évben 1398 darabot jelent.
A maranellói gyár kereskedelmi profitja jelentős mértékben, 4,6 százalékkal, 76 millió euróval nőtt, amit a cég egyrészt a megnövekedett eladásokkal, másrészt a minden területen – többek között a Formula-1-ben is – bevezetett költségcsökkentésekkel indokol.
 
A Ferrari F1 istállót a gyár közvetlenül működteti, nem alapítottak külön társaságot, mint tették azt a Mercedesnél. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a Ferrari rézvényeket bocsájt a tőzsdére, úgy a Formula-1-es csapat is a részvénycsomag része lesz. A Ferrari vezérigazgatója, Amadeo Felisa ezzel kapcsolatban január közepén annyit mondott, hogy jelenleg még nincsenek konkrét tervek a luxusmárka tőzsdei bevezetése kapcsán, bár azt is hozzá tette, hogy a döntés egyedül a Fiat vezérigazgatója, Sergio Marchionne hozza majd meg.
 
Ezzel azonban úgy tűnik, még nincs vége a Ferrarit érintő tőzsdei spekulációknak. Cris Sylt gazdasági szakújságíró, befolyásos pénzügyi elemzőktől arról értesült, hogy a cégnél akár már január végén bejelenthetik a konkrét pénzügyi elképzeléseket, miután elkészül a 2010-es év teljes pénzügyi mérlege. Nem kizárt, hogy ezt a bejelentést, az új Ferrari Formula-1-es autó bemutatója előtti napra időzítik.
 
Ha ez így lesz, akkor Piero Ferrai nem tévedett.  
 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

ferrari f1 williams fiat tőzsde formula1 abu dzabi f1 gazdaság piero ferrari mubadala