2011. feb 11.

Végre összekapta magát a Mercedes-Schumacher páros

írta: FormaNet
Végre összekapta magát a Mercedes-Schumacher páros

Az eddigi teszteredmények után most kissebb meglepetésre a Mercedes zárt az élen a jerezi teszthét második napján. Michael Schumacher mögött hajszállal maradt el Felipe Massa legjobb körideje, míg a harmadik helyen a McLaren végzett Jenson Button jóvoltából. 

A tegnapi naphoz hasonlóan, most is 12 csapat versenyzője kezdte meg a jerezi teszthét második napját. A hiányzó Hispánia Racing Team majd csak Barcelonában csatlakozik a mezőnyhöz, előtte azonban (hétfőn) Monzában a Pirelli filmforgatásán is asszisztálnak. A csapat idei versenyautója, az F111-es egyébként a mai napon átment a törésteszteken.

A még egyszer sem tesztelt esőgumik most sem kerültek elő, hiszen ismét száraz, napos, sőt a tegnapi napohoz képest kicsivel melegebb időben köröztek az autók. Az új abroncsokról egyébként egyelőre nagyon megoszlanak a vélemények. A valenciai tesztek után több versenyző is panaszkodott a gyors kopásra, és a Pirelli (ígéretéhez híven) most egy megerősített közepes keverékkel érkezett, de van akinek pont ez nem tetszik. A Sauber újonca, Sergio Perez elmondása szerint ezek a gumik már sokkal erősebbek a valenciában használtaknál, neki inkább az előző verzió tetszett. A mexikói ugyanis úgy véli, hogy érdekesebb lenne a futam a csapatok eltérő stratégiája miatt. A sauberes újonc ma délután egyébként nem csak az abroncsokat, próbálgatta, de egy kisebb töréstesztet is végre hajtott új autóján, így a csapat kénytelen volt idő előtt befejezni a mai napra tervezett munkát. Perez pedig végül a hetedik helyet foglalta el listán.

Sergio Perez és az összetört Sauber

Tegnap a Mercedes nem nagyon remekelt. Nico Rosberg idő előtt kénytelen volt befejezni a munkát - és mint később kiderült -, a kocsi váltó- és hidraulika gondokkal is küszködött, sőt még az állítható hátsószárnyak sem működtek. Rosberg mindössze csak a kilencedik legjobb időt tudta kihozni a W02-ből, ám a német már tegnap figyelmeztetett, hogy ez még csak egy átmeneti konstrukció, illetve a hibáknak sem tulajdonít nagy jelentőséget. Rosberg optimizmusa a mai napon beigazolódott, bár a babérokat a csapattárs, Michael Schumacher arathatja le, aki már a délelőtt folyamán megfutotta a nap legjobb idejét. A hétszeres világbajnok új elemeket is tesztelt autóján, így még az ebédet sem siettette, és amíg a többség sziesztázott, a német kihasználta a pályát. Ennek ellenére csak a második legszorgalmasabb versenyző volt a mezőnyben ( 112 kör).

Ezt a „címet” az egykori csapattárs, Felipe Massa kapta meg, aki nem kevesebb, mint 116 kört tudott le a nap végére. A brazil végül mindössze 61 századmásodperccel maradt el Schumacher legjobb idejétől. A csapatnál elmondták, hogy pilótájuk a mai nap folyamán mind a négy szárazpályás gumikeveréket kipróbálta. Szombattól már Fernando Alonso folytatja az érdemi munkát.

Jenson Button most először próbálhatta ki az MP4-26-ot, és mindenbizonnyal – Hamiltonhoz hasonlóan – ő is elégedetten nyilatkozik majd, hiszen a harmadik leggyorsabb volt a mezőnyben.
Őt követte a Toro Rosso pilótája, Jaime Alguersuari, aki a nap egyik piros zászlójáért is felelős, ugyanis az STR6-ot egy rövid időre leparkolta a kavicságyban, de a spanyol szerencsésebben megúszta a kicsúszást mint Perez, és a kocsit nem törte össze.

Mark Webber a mai nappal letudta e heti tesztjeit. Az ausztrál két nap alatt 207 kört pakolt bele az RB7-be, és egy harmadik illetve egy ötödik hellyel kezdheti meg hétvégi pihenőjét.

A Force India alakulata csütörtökön elég sokáig vacakolt a VJM-04-es „behangolásával”, így Adrian Sutil csak egy órát töltött a pályán. A német ma már szorgalmasabb volt, és a hatodik legjobb időt sikerült megfutnia.

Sutilhoz hasonlóan, a virgines Timo Glock is rövid napot zárt csütörtökön, és több órás kényszerpihenő a második napon sem maradt el. Glock a tegnapi naphoz hasonlóan most is csak délután ült autóba.

A Lotus Renault-nál Vitalíj Petrov is letudta a jerezi teszteket, holnaptól már Bruno Senna, és Nick Heidfeld is pályára viszi az R30-at. Az orosz pilóta nem nagyon remekelt a két nap alatt, maximum a már megszokott piruettekkel szórakoztatta a közönséget. Egy-egy megpördülésével azonban nem tett kárt a kocsiban, nem úgy Pastor Maldonado, aki délután falnak csapódott, és elég csúnyán összetörte Williams-ét. Frank Williams csapatának finomanszólva sem indul fényesen a négynapos tesztelés, csütörtökön Maldonado csak 13 kört tehetett meg a pályán a hátsó szárny meghibásodása miatt, ma pedig a szerelőknek órákig a KERS-en kellett ügyködniük. Mire végre megkezdhették volna a pályán is a munkát, addigra az újonc amortizálta le az FW33-at. Maldonado a két nap alatt mindössze ötven kört tett meg, ami elég halovány teljesítmény. Holnaptól Rubens Barrichello rutinjában bízhat a csapat.

A Team Lotus napját szintén műszaki problémák keserítették így Jarno Trulli neve mellett mindössze 40 kör szerepelt a nap végére, ráadásul az olasz a lista legvégén kapott csak helyet.

Második tesztnap eredménye:

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

mercedes f1 második nap formula 1 jerez michael schumacher kollektív teszt