2011. feb 19.

31 érdekes dolog Jenson Buttonról

írta: FormaNet
31 érdekes dolog Jenson Buttonról

A Formula-1 2009-es világbajnoka, Jenson Button nemrégiben (éppen egy hónapja) ünnepelte 31. születésnapját. A délnyugat-angliai Somerset megyében, Frome városában született kiváló pilóta születésnapjára, a rajongók 31 szórakoztató, vidám tényt, eseményt szedtek össze. 
 
 
1. Szülővárosában egy pub Button  tiszteletére a Frome Flyer nevet kapta, a szórakozóhely a szintén róla elnevezett utcában, a Jenson Avenue-n található. Illetve tavaly egy gyalogoshidat is róla neveztek el Frome-ban.

2. Január elején, Hawaii szigetén Button az általa legjobban tisztelt sportolóval edzett, aki nem más, mint a hétszeres Tour de France győztes Lance Armstrong.

3. Néhány centiméterrel magasabb csapattársánál, Lewis Hamiltonnál, Jenson magassága 182 centiméter.

4. A brit tehetség életében egy miniatűr motor volt az első lépés a motorsportok irányába, amit hetedik születésnapjára kapott. Az igazi rajongás egy évvel később alakult ki, amikor a karácsonyfa alatt egy hatvan köbcentis motorral felszerelt gokartot talált. 

5. Button az első vezetői vizsgáján megbukott, miután a vizsgáztatóra a frászt hozta azzal, hogy forgalomban nagyon közel ment egy szakadékhoz.

6. Életében először egy Volkswagen Kettes Golfot vezetett, az első saját autója egy Vauxhall Cavalier volt.

7. A Vodafone McLaren Mercedes páratlanul gazdag versenytörténelméből Jenson sem hiányozhatott, saját elmondása szerint ez volt az egyik legfőbb ok, ami miatt a 2009-es világbajnoki cím megszerzése után a csapathoz szerződött.

8. A Formula-1-es szurkolók Jenson énekesi tehetségével is megismerkedhettek, amikor 2009-ben a világbajnoki cím megszerzése után a csapatrádióban elénekelte a Queen We are the Champions című slágerét.
 

9. A négyszeres világbajnokra, Alain Prostra, még mindig gyermeki rajongással tekint, és próbál hasonló stílusban versenyezni, mint a francia példaképe.

10. „Mai napig úgy dobok, mint egy lány” nyilatkozta egyszer Button, amikor az egyéb sportokhoz való képességeiről kérdezték egy interjúban.

11. A világhírű popsztár, Robbie Williams volt egyszer Jenson Button csapattársa a Johnny Herbert Gokart Challange-en 

12. Button két kedvenc filmje a Ponyvaregény és a Kardhal, kedvenc színésze John Travolta.

13. Élete első győzelmét (2006-os Magyar Nagydíj) követő interjúban azt nyilatkozta, hogy minden vagyonát odaadta volna egy futamgyőzelemért.

14. Miután 2009-ben megnyerte a világbajnoki címet, szülővárosában neki ítélték a Freedom of Frome díjat. Ez ugyan nem azt jelenti, hogy a város főutcáján végig terelhetne egy egész birkanyájat, de ha akarná, akkor úgy tűnik, megtehetné.

15. Button jó szakács hírében áll. A brokkolis sajtleves az egyik olyan étel a sok közül, amit Jenson valóban nagyon jól főz.  

16. Molly, egy fanatikus F1 rajongó érdekes ajándékot kapott tavaly év elején Buttontól. Az ajándékot Jenson egy fekete taxiban személyesen szállította Kentbe, és nem volt más, mint Molly élete nagy ajándéka, egy reklámszerepről szóló szerződés.

17. A legelső Formula-1-es autó amit Button tesztelhetett 1999-ben, egy McLaren volt Az akkor 19 éves pilóta megnyerte 1998-ban a McLaren Autósport BRDC fiatal tehetségeknek kiírt versenyét, és ennek volt jutalma a tesztlehetőség.

18. 2009-es világbajnoki címe után Jenson, a 2008-as világbajnok, Lewis csapattársa lett a McLarennél. Ez volt negyven év után az első ilyen alkalom, hogy két egymást követő év világbajnokai brit pilóták voltak. 1968-ban Graham Hill, 1969-ben Jackie Stewar lett a világbajnok, ők is mindketten brit állampolgárok.

19. Egy évvel ezelőtt, az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén Jenson autót cserélt az Ausztrál V8 Supercar pilótával, Jamie Whincuppal.  „Az úton (a kanyarokban) nagyon jónak tűnt az autó. Nagy sebességgel vettem a kanyarokat és arra gondoltam, majd ennek is rájövök a nyitjára. De beláttam, ennek az autónak nincs semmi leszorítóereje” – mesélte élményét az f1-es pilóta.

20. A rendkívül közkedvelt és olvasott GQ magazin (Gentlemen’s Quarterly) 2009-ben Jenson Buttonnak ítélte az Év Férfi Sportolója díjat.

21. A tavalyi Brit Nagydíjon Jenson és Lewis mutatta be, a VW Camper Van kisteherautót, de Buttonnak valójában is van két modellje, egy 1956-os, és egy 1970-es évjáratú. 

22. Az egykori McLaren pilóta, David Coulthard jó barátja Jensonnak.

23. A 2003-as Monacói Nagydíj edzésén Button az alagútból 300 km/órás sebességgel jött ki, amikor összetörte az autóját. A lassulás miatt a testére ható erő 33 G volt, aminek hatására harminc másodpercig az eszméletét is elvesztette. 

24. Ha lehetőséget kapna, hogy visszamenjen a múltba, nem élne a lehetőséggel, mert úgy érzi, egykori önmagának köszönheti azt, amivé vált. 

25. Harmincadik születésnapján tizennégy legközelebbi barátját látta vendégül Svédországban, egy jég hotelben.

26. A versenyek előtt mindig jobb oldalról száll be a kocsijába.

27. Button édesapjának, Johnnak a barátja Erling Jensen, és Jenson Button ő utána kapta a nevét. 

28. A ragadós tejkaramellás puding a kedvenc desszertje.

29. Jenson nagy autórajongó, szereti a kezébe érezni a legjobb autók kormányát. A gyűjteményében olyan kocsik találhatóak, mint a Mercedes C-63 AMG, Mercedes CLK DTM AMG, Bugatti Veyron, Audi RS6 Avant, BMW M5, Ford GT, vagy a Porsche Carrera GT. 

30. Button jelenlegi kedvenc lemeze az amerikai rock zenekar, a Kings of Leon legújabb, Közeledik a Naplemente című albuma. 

31. Jensonnak egy tetoválás van a bal bokáján, amit akkor tetetett fel, mikor a világbajnoki 2009-es év után csapatával egy triatlon versenyt megnyert. A szögben japán írásjelek találhatóak, és a jelentésük a „legjobb csapat”.
 
 
FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 jenson button