2011. feb 20.

Rosberg zárt az élen a barcelonai tesztek harmadik napján

írta: FormaNet
Rosberg zárt az élen a barcelonai tesztek harmadik napján

Nico Rosberg ma már bizonyára sokkal nyugodtabban alszik, hiszen a sok technikai hiba után most nem csak a legjobb időt futotta meg, de egy nagyon produktív napon van túl, hiszen végre már kilométereket is pakolhatott a W02-be. Rosberg után Vitalíj Petrov és Lewis Hamilton foglalták el a képzeletbeli dobogó második-harmadik fokát.

A pénteki naphoz hasonlóan, ismét vizes pályán kezdték meg az utolsó előtti tesztnapot a pilóták. Annyi különbséggel, hogy egy-két alkalommal szemerkélni kezdett az eső, így az extrém esőgumikat, és az az intermediat abroncsokat is kipróbálhatták a csapatok a Circuit de Catalunyán, majd délutánra előkerültek a slickek is.

A vasárnapi tesztnap utolsó perceiben Nico Rosberg és Vitalíj Petrov adogatták egymásnak a jobbnál jobb köröket, végül a Mercedes versenyzője maradt a tabella élén 1:23.168-as idővel.

Lewis Hamilton sokáig az első helyen állt, de mire a pálya teljesen felszáradt, a brit pilóta már nekilátott a hosszú etapoknak, így végül harmadik lett. Bár az eddigi tesztek tükrében a McLaren nehézkesen kezdi az évet, de Hamilton harmadik helye, és a megtett kilométerek ma megmutatták, hogy egyelőre még korai lenne megkongatni a vészharangot Whitmarsh füle mellett. 

Negyedik lett a Williams pilótája, Pastor Maldonado, aki az érdemi munkát leginkább délután végezte, mert generátor hiba miatt a nap első részében nagyjából 10 kört tudott megtenni. Maldonado a múlthéten nagyon kevés időt tölthetett a pályán különböző problémák miatt, és egyelőre ez a tendencia folytatódni látszik. Míg Barrichello szombaton 117 kört tett meg, addig az újonc csapattársa ma mindössze 54-ig jutott. 

Mark Webber nem folytatta német csapattársa menetelését, viszont Vettelhez hasonlóan ő is versenyszimulációt futott a nap folyamán. Az ausztrál leggyorsabb köre több mint másfél másodperccel maradt el Vettel tegnapi legjobbjától, és ez egy ötödik helyre volt elegendő. 

Jarno Trulli nem csak a kormányt vette át az első két napon tesztelő Kovalainentől, de a T128-as barcelonai betegségét, a vízszivárgást is megörökölte. Ennek ellenére késő délután feltornázta magát a hatodik helyre, de túl sok kilométerrel nem büszkélkedhet. A Team Lotus versenyzője mindössze 48 kört futott.

A Sauber tegnap óta valahogy kilábalt a folyamatos technikai zűrökből, és bár a Kobajasit váltó újonc csapattárs, Sergio Perez tett egy rövid látogatást a kavicságyban, ennek ellenére kilométereket tekintve egy újabb produktív napot (115 kör) zárt a svájci alakulat. Perez végül egy hetedik legjobb időnek örülhetett. 

Őt követte Adrian Sutil a Force Indiával, és a Toro Rosso svájci pilótája, Sebastien Buemi, aki csak délután kezdte meg az első barcelonai napját, mert délelőtt a tesztpilóta, Daniel Ricciardo kapott lehetőséget. 
Kilométereket tekintve mindkét alakulat eredményesnek mondható vasárnapot tudhat maga mögött. (Sutil több mint 100 kört tett meg a VJM-04-el, míg Buemi és Ricciardo összességében 73-at) 

Felipe Massa csapattársa példáját követve, jóval több mint 100 kört tudott maga mögött a nap végére (nála csak Webber volt szorgalmasabb), és ebbe még belefért a délelőtt folyamán két kisebb kicsúszás is, a még nedves pályán. A brazil versenyző délután leginkább hosszabb etapokat teljesített, így a felszáradó aszfalton rohamosan javuló köridőkbe nem szólt bele. 

Az utolsó helyeken Timo Glock, Daniel Ricciardo, és a két hispaniás pilóta osztozkodott. A katalán kiscsapat egy újabb pilótát húzott elő a cilinderből, és Narain Karthikeyan mellett most Giorgio Mondini  kapott lehetőséget. Az indiai délelőtt, míg svájci kollégája délután körözhetett a barcelonai aszfaltcsíkon.
 
A harmadik tesztnap eredménye - Barcelona
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

barcelona mercedes f1 formula 1 nico rosberg kollektív teszt