2011. feb 25.

No Angel - egy új könyv Bernie Ecclestone-ról

írta: FormaNet
No Angel - egy új könyv Bernie Ecclestone-ról

Bernie Ecclestone-ról a közelmúltban két könyv is megjelent, az egyik már decemberben ott sorakozott a brit könyvesboltok polcain, de legtöbben sokkal inkább várták a botrányosabb kiadást, ami néhány napja került forgalomba.
 
A decemberben megjelent, Susan Watkins  (az F1 korábbi vezető orvosának, Sid Watkins-nak a felesége)  által írt részletes életrajzi kötet több évig készült, és mivel Ecclestone együttműködésével íródott, így egyértelműen nem ez volt a FOM vezér munkásságának negatív részleteit bemutató változat. Bár a kiváló üzletpolitikával megáldott üzletember révén, egy-egy kényelmetlen sztori még ebbe is belefért (erről itt olvashattok), ám a napokban megjelent, Tom Bower álltal írt „No Angel” című kiadvány már jobban elmerül a titkos részletekben.
 
A könyv címe egyébként úgy született meg, hogy amikor az író megkereste tervével Bernie Ecclestone-t, és a FOM vezér megtudta milyen jellegű "portré" készül róla, akkor nemes egyszerűséggel így reagált: I'm no angel.
Persze ezek után arról azért gondoskodott, hogy a fent említett - akkor már egy ideje befagyasztott- életrajzi kötete hamarabb megjelenjen.
 
 
A bonyolult üzleti kapcsolatokat ugyan olykor nehéz a könyvben nyomon követni, de ezzel együtt is érdekes történetekkel részletezi  Ecclestone borotvaéles üzleti érzékét, és megerősít néhány feltételezett taktikai húzást is.
 
Többek között Ron Dennisszel és Flavio Briattoréval való kapcsolatáról is szó esik, melyet az ironikus humoráról ismert Ecclestone következőképp mutatott be:
 
„Amikor Flavio megragad egy kést, hogy a hátamba szúrja, akkor azt mondja, hogy ez jó neked, mert nem árt ha egy kis vér távozik a testedből. De ha Ron tartja kezében ezt a kést, akkor ő azt akarja, hogy tudd, ő a felelős a halálodért.”
 
A könyv arra is rámutat, hogy az F1 legutóbbi botrányai közül néhánynak a legvalószínűbb oka a féltékenység volt Ecclestone, Dennis, Briattore és az egykori FIA elnök, Max Mosley között.
 
A viszonyok kapcsán például helyet kapott a 2007-es spygate néven elhíresült kémbotrány is, ahol Fernando Alonso egészen a Magyar Nagydíjig várt azzal, hogy megfenyegesse Ron Denist a botrány kapcsán érintett e-mail felfedésével. Briattorénak azonban állítólag már két héttel korábban felfedte ennek tartalmát, aki pedig megosztotta a részleteket Ecclestone-nal és Mosley-val.
 
Ecclestone később beszélt Mosley-val, a McLaren két éves eltiltásáról (ahogy fogalmazott: "kicsit kemény"), és helyette hatásos büntetésnek vélte a 100 millió dolláros bírságot.
Mosley akkor azzal tréfálkozott, hogy az összegből 5 millió lenne a csapat jogos büntetése, és 95 millió Ron Denis balf….sága.
 
Bower természetesen nem hagyta ki a 2008-as szingapúri botrányt sem, ahol Flavio Briattore is belekeveredett egy szégyenletes csalásba, ennek ellenére Ecclestone továbbra is szoros szövetségese maradt. Továbbá az író arra is kitér, hogy Max Mosley leváltása is kényelmetlenül érintette a FOM vezért, aki Jean Todtról ezt nyilatkozta: Miután elnök lett, a személyisége is megváltozott.
A könyv mindemellett feltárja Ecclestone 2,5 millió font fizetését az F1 tulajdonban lévő CVC-nél, és az 1 millió fontos bónuszokat is.
 
Sok csatornánál idén már elindul az f1-es futamok HD minőségben történő közvetítése is, amihez Bower szerint már 2006-ban minden készen állt, csak a FOM  („tökéletesítés” címén) hátráltatta az ügyet.
 
A sok anekdota között helyet kapott egy korábbi történet is Ecclestone pályafutásából, mégpedig egy sikertelen ajánlat a 80-as évekből, az Orosz Nagydíj kapcsán:
Moszkva akkori tanácselnöke ugyanis akkor azt szerette volna, hogy a Forma-1-es autók a Vörös tér kockakövein száguldozzanak keresztül-kasul, és hogy a pénzügyi vonatkozások a felesége bankszámláján keresztül bonyolódjanak.  
 
Magyar fordításban ugyan nem kapható a könyv, de ha valakit érdekelnek a "piszkos részletek", itt megrendelhető:
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória

  

Szólj hozzá

könyv f1 formula 1 bernie ecclestone no angel