2011. már 10.

A Sauber újonca volt a harmadik tesztnap leggyorsabb pilótája

írta: FormaNet
A Sauber újonca volt a harmadik tesztnap leggyorsabb pilótája

A levegő- és a pályahőmérséklet a mai napon volt a legideálisabb, így nem meglepő, hogy Sergio Perez már a délelőtt folyamán egy tizedmásodperccel túlszárnyalta Vettel tegnap legjobbját. Ezzel a teljesítménnyel végül Felipe Massa és Mark Webber előtt zárta a napot. 

A csütörtöki tesztnapot a McLaren és a Hispánai nélkül kezdte meg a mezőny. A wokingiak egy pihenőnapot iktattak be, így pénteken és szombaton gurulnak újra pályára, míg a spanyol kiscsapat elvileg holnap mutatja be ideji versenyautóját, és kezdi meg a teszteket immár a hivatalosan is bejelentett Vitantonio Liuzzival kiegészülve.

Sergio Perez nem sokkal az ebédszünet előtt futotta meg az elmúlt három nap eddigi legjobbját. A csapat a mai napra versenyszimulációt tervezett, amelyet délután kénytelenek voltak megszakítani. Valószínűleg itt is a KERS okozott kisebb problémát, ráadásul nem sokkal a nap vége előtt még az autó is megállt alatta. 

Felipe Massa és Mark Webber is a téli felkészülés utolsó tesztjén van túl, hiszen a Ferrarinál holnaptól már Fernando Alonso a soros, a Red Bullnál pedig még Sebastian Vettelnek maradt egy napja. A nap folyamán mindkét pilóta hasonló programot teljesített, és elsősorban hosszú etapokat futottak. A brazil messze a nap legszorgalmasabb pilótája volt (132 kör), de Webber sem tétlenkedett, hiszen ő is majdnem elérte a 100-at. Megbízható versenyautóval tehát továbbra is csak a Ferrari és a Red Bull dicsekedhet. 

A Williamsnek tegnap újra meggyűlt a baja a KERS-szel, így ma Rubens Barrichello nem használta a rendszert. Ez azt eredményezte, hogy a brazil veterán több mint 100 kört tudott megtenni versenyautójával, bár az is igaz, hogy kétszer is meg kellett szakítani miatta a körözgetést, mert az FW33-as délelőtt és délután is megállt a pályán. Barrichello végül a negyedik legjobb időt autózta, ami több mint nyolctizeddel maradt el a Saubertől.

Michael Schumacher is akcióba lendült a nagyobb fejlesztéseken átesett W02-vel, és a tegnapi naphoz hasonlóan a csapat ismét a hosszabb etapokra összepontosított. Ezt Norbert Haug is megerősítette, így egyelőre még nem derült ki, hogy kevés üzemanyaggal milyen sebességre képes a kocsi. 

A Renault-nál délelőtt Vitalíj Petrov kezdett, majd délutánra a betegeskedő Nick Heidfeld is vállalta a munkát. A francia alakulat sem úszta meg KERS hiba nélkül a napot, így délelőtt Petrov mindössze 24 kört tudott megtenni a pályán, ami a nyolcadik helyre volt elég. Heidfeld délután már kicsivel többet autózhatott, és a nap végére a hatodik helyre tornázta fel magát. 

A Team Lotus pilótája, Jarno Trulli délelőtt mindössze hat kört tudott megtenni mielőtt a sebességváltó meghibásodott, illetve a szokásos vízszivárgás is előjött. Az elmúlt két napban úgy tűnt, hogy a maláj alakulatnak sikerült úrrá lenni a megbízhatósági problémákon, ám a jelek szerint még itt is van munka bőven. Mike Cascoyne délután a twitteren elmondta, hogy a váltócsere megtörtént, de a szivárgást nem sikerült teljes egészében orvosolni, mert csak holnapra jön meg az új hűtő. Heikki Kovalainen délután nagyjából másfél órát tölthetett a pályán, ami mindössze 40 körre volt elegendő. Heikki a hetedik legjobb időt autózta, míg szerencsétlenül járt olasz csapattársa a tabella legvégén zárt. 

A Force India csapatánál Adrian Sutil, a Toro Rossonál pedig Jaime Alguersuari váltotta az elmúlt két napon tesztelő csapattársakat. Mindkét pilóta zökkenőmentes napot zárt, és több mint 100 kört futottak. Sutil új aero elemeket is tesztel, és még egy új hátsószárnyat is kipróbálhatott. 
A Virginnél továbbra is Jerome D’ Amrosio vezetett, hiszen Timo Glock nemrégiben vakbélműtéten esett át, így kénytelen kihagyni az utolsó kollektív tesztet. Persze ennek ellenére Barcelonában tartózkodik a csapatával, tesztelnie azonban még nem ajánlott. Az újonc csapattárs ma sem úszta meg problémamentesen a napot, és már az első köröknél megállt alatta az autó. Nagy hiba azonban nem történhetett, hiszen rövid szünet után visszatérhetett a pályára, és végül a 11. helyen végzett, öt és fél másodperccel lemaradva Sergio Perez idejétől. 

A Harmadik tesztnap eredménye - Barcelona:

 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

 

Szólj hozzá

barcelona f1 formula 1 sauber sergio perez kollektív teszt