2011. már 18.

Rajongók nevezték el a snettertoni pálya kanyarjait: Hamilton; Williams; Chapman...

írta: FormaNet
Rajongók nevezték el a snettertoni pálya kanyarjait: Hamilton; Williams; Chapman...

Az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb versenypályája, a norfolki Snetterton Motor Racing Circuit idén nem csak megújult külsővel, de legendás versenyzőkről, és történelmi személyekről elnevezett kanyarjaival várja többek közt a Brit Túraautó Bajnokság, a Brit Formula Renault Bajnokság és a Brit Superbike Bajnokság résztvevőit.

A Senetterton300 az ország második leghosszabb versenypályája (4.81km), és a felújítás után egy pályán belüli szakasszal ( a Palmertől a Williams kanyarig) bővült. A versenypálya úgy lett kialakítva, hogy nemzetközi szinten is helytálljon. 


A versenypálya 2010. őszén több millió fontos átalakításon esett át, és a létesítmény tulajdonosa, a Motorsport Vision (MSV) pályázatot írt ki a rajongók számára, hogy nevezzék el az aszfaltcsík kanyarjait. Több mint kétezer pályamunkából, és száz névből végül megszületett a végső verzió.

Egy-két már meglévő nevet (pl. a Senna egyenes) természetesen tiszteletben tartottak, de ezek mellett a top 20-as listán, vagyis a legnépszerűbb javaslatok közt volt a király-kategória 2008-as világbajnoka, Lewis Hamilton, az egykori f1-es pilóta, jelenleg BBC kommentátoraként tevékenykedő Martin Brundle, és a ’80-as években szintén a Formula-1-ben versenyző (jelenleg az MSV vezérigazgatója) Jonathan Palmer is.
Mind Hamilton, mind Palmer ünnepelhetett már dobogós helyezést Snettertonban, a Formula Renault illetve a brit F3-as bajnokságokban, míg Martin Brundle 1983-ban a Brit F3-ban megnyerte a snettertoni futamot. 
 
A Snetterton200 hasonlít leginkább az eredeti pályához. Hossza 3.22km, és elsősorban helyi klubok, és helyi versenyzők használják majd ezt a vonalvezetést.

Továbbá a legendás alapítók közül Colin Chapman és Sir Frank Williams is „kapott” egy-egy kanyart, de például minden idők talán legnagyobb motorversenyzőjét, Giacomo Agositinit vagy éppen a történelmi hőst, a Norfolkban született Nelson admirálist is megtisztelte a versenypálya.

A Snetterton100 mindössze 1.58 km hosszúságú, és leginkább a versenyző iskolákat szolgálja majd. 

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 williams chapman hamilton formula 1 snetterton