2011. már 23.

Az Ausztrál Nagydíj szervezője szerint a jövőben is lesz F1 Melbourne-ben

írta: FormaNet
Az Ausztrál Nagydíj szervezője szerint a jövőben is lesz F1 Melbourne-ben

Az Ausztrál Nagydíj kapcsán az elmúlt hónapokban számtalan elképzelés, és félig hivatalos nyilatkozat látott napvilágot, melyek hol arról szóltak, hogy a száguldó cirkusz elhagyja a szigetországot, hol meg arról, hogy marad a széria a szigetországban.
 
 
A nagydíj ellenzői leginkább azzal támasztották alá véleményüket, hogy túlzottan költségessé vált a futam, amit nem szabad tovább finanszírozni az adófizetők pénzéből, mert a hatalmas összegnek jobb helye lenne az állam egészségügyi, vagy más szociális rendszerében.
A támogatók viszont azzal érveltek, hogy nemzetgazdasági szinten mindenképpen jövedelmező a Formula-1, de ehhez komolyabb számításokat kellene végezni.
 
Tegnap az ausztrál futam főszervezője, Ron Walker egy interjúban elmondta, hogy biztos abban, hogy a 2015-ben lejáró szerződés után is lesz f1-es verseny Melbourne-ben.
 
„Azt gondolom, ez szinte teljesen biztos. Öt éves lehetőségünk van arra, hogy eldöntsük, merre menjünk tovább, és az Mr. Ecclestone is elismeri, hogy ez egy csodálatos város. Ez pont olyan, mint Montreál esete, akik elvesztették a versenyt, és egy forduló után már vissza akarták szerezni. Az egyik fontos dolog, hogy szabadon fogható televíziós csatornákon keresztül reklámozza a várost, ezáltal hatalmas nyilvánosságot is ad” – érvelt Walker a nagydíj mellett.
Továbbá arról is beszélt, hogy a város önkormányzatával közösen egy gazdasági tanulmányt készítenek, ami alapján eldönthető, hogy valóban veszteséges-e a rendezvény (egyesek 70 millió dollár veszteségről, míg mások 160 millió ausztrál dollár nyereségről beszélnek), mert nemrégiben a város polgármestere néhány gazdasági elemző véleményére támaszkodva állította, hogy a nagydíj finoman szólva sem kifizetődő számukra.
Bár a FOM vezére az elmúlt hónapokban többször is megerősítette, hogy nem erőlteti az ausztrálokra a versenyt, sőt úgy fogalmazott, hogy semmi garancia sincs arra, hogy a jövőben is lesz f1-es futam Melbourne-ben, Walker úgy gondolja, hogy jó barátja Ecclestone ezzel a kijelentéssel egy lehetőséget adott nekik arra, hogy ha letisztulnak a dolgok, akkor szabadon döntsenek jövőjükről.
 
„Ha a polgármester és a főváros bírálja a futamot, és azt mondják, hogy nincs szükség rá, mert túl drága, akkor azt mondom, csak körül kell nézni. Putyin elnök, India és Korea miniszterelnöke vagy New York polgármestere mind egyet akar. Én erről beszélek, amikor Bernie kapcsán mondom, hogy nem akar olyan helyre vinni versenyt, ahol nem látják szívesen.”
 
Walker tervezi, hogy a közeljövőben hivatalosan megkeresi Victoria állam kormányát, hogy megtárgyalják a lehetőségeket. A promóter szerin az állam jelenleg az új teniszközpont építésére annyit költ, hogy ennek az összegnek már a kamatai is fedeznék a formula-1-es futamrendezés éves költségeit.
 
A város vezetésében jelenleg megoszlanak a vélemények, az eddigi elzárkózó álláspont kicsit finomodott, a főpolgármester pedig bejelentette, hogy mégis részt vesz a futamon. A városvezető elmondta, hogy hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, és megvitatni az Ausztrál Nagydíj jövőjével kapcsolatos elképzeléseket, és ha meggyőződik arról, hogy ez jó a városnak, akkor támogatni fogja. Azt azonban elárulta, hogy egyáltalán nem bánja, hogy élesen kritizálta a versenyt, ami egy vitát indított el, és ha a vita kapcsán meggyőző érvek kerülnek az asztalára, úgy nem lát akadályát a szerződés meghosszabbításának.
 
Bernie Ecclestone örömmel fogadta a hírt, hogy Melbourne polgármestere is részt vesz hivatalból a hétvégi szezonnyitó futamon, ám a FOM vezér ennek ellenére - vagy talán éppen ezért - távol marad a versenytől, és újabb hódításba kezd, mégpedig New York főpolgármesterével tárgyal régi álmáról, egy utcai futamról, ami az elképzelése szerint Staten Islandon kerülne megrendezésre.
 

Az Ausztrál Nagydíj jövője tehát még mindig nem tiszta, de a jelek szerint sokat változtak az álláspontok. Most a gazdasági szakembereké a feladat, hogy a tanulmány elkészítésével tiszta vizet öntsenek a pohárba, és 2015-re minden érintett számára egyértelművé váljon, marad-e a száguldó cirkusz a hatalmas szigetországban, avagy búcsút int a kenguruk földjének.    

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória          

Szólj hozzá

f1 formula 1 melbourne ausztrál nagydíj