2011. már 24.

A Renault komoly célokkal vág neki a szezonnak

írta: FormaNet
A Renault komoly célokkal vág neki a szezonnak

Miközben Angliában újabb fordulójához érkezett a Renault és a Team Lotus jogi csatározása a névhasználattal kapcsolatban, a csapatok már megérkeztek Ausztráliába, hogy végre valóban elkezdődjön a 2011-es Formula-1-es szezon. A Renault csapatfőnöke, Eric Boullier a verseny előtt nagy reményeket fűz az istálló szerepléséhez, és nem titkolja, hogy nagyratörő céljaik vannak, mégpedig az, hogy egyik autójuk az első három között érjen célba.

 
Tavaly Robert Kubica második lett a melbourne-i futamon, a mclarenes Jenson Button mögött, de a jó eredményhez jelentősen hozzájárult az időjárás és Sebastian Vettel kiesése is. Természetesen ez semmit sem von le a lengyel pilóta eredményének értékéből, de az elmúlt évben láthattuk, hogy a Renault nem tudta egész évben tartani ezt a teljesítményt, és az év végén a konstruktőrök között az ötödik helyen végeztek.
 
A téli tesztek alapján úgy tűnik, a Renault csökkentette a lemaradását az élcsapatokkal szemben, és az új R31-es néhány radikális újítással felszerelkezve vág neki az idei évnek. A tesztek alatt ugyan volt némi megbízhatósági probléma, de az autóról elmondható, hogy jelentősen erősebb és gyorsabb lett elődjénél. Az alakulat favoritja, Robert Kubica egy sajnálatos baleset miatt valószínűleg kihagyni kényszerül a 2011-es évet, de az istálló annak ellenére bizakodó, hogy a fejlesztések jelentős része éppen a lengyel pilóta visszajelzései alapján készül el.
 
Boullier úgy véli az alakulat és a pilóták is megértették az autó működését, egyrészt az új fejlesztések, másrészt az új technikai szabályok, és a Pirelli gumik vonatkozásában, és az utolsó teszteken Barcelonában már egy olyan autó próbálhattak ki, amely képes lesz közelebb vinni a csapatot az élmenőkhöz.
 
„Hatalmas munkát végeztünk az elmúlt hetekben, hogy megértsük az autót, és komoly teljesítményt kaptunk. Azt tudom mondani, hogy a tavalyi évhez képest egyértelműen jobb formában vagyunk, és célunk egyértelműen egy jobb eredmény. Tavaly az időjárás segítségével a második helyen végeztünk, ez szeretnénk idén is megismételni, segítség nélkül.”
 
A csapatfőnök elismerte, hogy az R31-es egyedi kialakítása nem volt problémamentes, elsősorban az elől kivezetett, és az autó alá befújó kipufogó rendszer kapcsán, a hőelvezetés miatt.
 
„Sok új technikát kellett beépíteni az új autóba, de a források nem korlátlanok, így párat egyelőre el kellett hagyni. A felmerülő problémákat sikerült megoldani, így most sokkal magabiztosabbak vagyunk, mint három héttel ezelőtt. A télen az első számú prioritás az volt, hogy a mérnökök minél gyorsabb autót fejlesszenek, és ezek az innovációk némi kockázatot is rejtenek. Az R31-es nagyban különbözik a többi autótól, és erre nagyon büszkék vagyunk.”
 
A rali balesetben megsérült Robert Kubica helyére beülő Nick Heidfeldben maximális a bizalom, és Boullier úgy gondolja, jó választás volt a német pilóta szerződtetése. Heidfeld úgy látja, komoly esélyekkel indulhatnak, és konkrét célként határozta meg a jó szereplést, akár a dobogós helyezést is.
 
„Van ötletem arra, hogy hol állhatunk, de ezt senki sem tudhatja pontosan. Úgy vélem, jó az autónk, és ha minden jól működik, akkor akár dobogós helyekért is harcolhatunk a szezon elején.”
 
A Renault fejlődése mindenképpen egyértelmű, és bár a lengyen versenyző balesete minden tekintetben megrendítette az istállót, a jelek szerint a magabiztosság megmaradt, és a teszteken nyújtott teljesítményük alapján lehet is némi alapja. Erre rövidesen fény derülhet.

 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória  
 
Szólj hozzá

f1 kubica heidfeld renault forma1 kipufogó formula1 eric boullier ausztrál nagydíj r31