2011. már 26.

Vettel megközelíthetetlen volt az időmérőn

írta: FormaNet
Vettel megközelíthetetlen volt az időmérőn

A 2011-es szezon első kvalifikációja Sebastian Vettel nyomasztó fölényével ért véget. Lewis Hamiltonnak sikerült beférkőznie a két Red Bull közé, így a brit indulhat Vettel mellől az első sorból.

Már a Q1-ben is Sebastian Vettel volt a leggyorsabb majd őt követte Lewis Hamilton és Vitaíj Petrov. Az orosz pilóta csapattársa, Nick Heidfeld nagy meglepetésre csak 18. lett, így nem jutott be a következő fordulóba. A ferraris Felipe Massa is az utolsó percben került ki a veszélyes zónából, a brazil ugyanis rontott, így csak a 17. helyen állt mielőtt utolsó körének nekivágott. Végül felugrott nyolcadiknak, így megmenekült. Tavaly ahhoz voltunk hozzászokva, hogy a csapatok többsége csak az időmérő középső szakaszának végén veszi elő a lágyabb keverékeket, most azonban már sokan a Q1-ben is felpakoltak, többek között a Ferrari és a Mercedes is. Heidfelden kívül nincs meglepetés a kiesők névsorában, a Team Lotus, a Virgin és a Hispania közül azonban a katalánok nem futottak a 107 százalékos szabálynak megfelelő időt, így sem Narain Karthikeyan, sem Vitantonio Liuzzi nem állhat rajthoz.
 
A Q2 17 versenyzője nem tudta megállítani a Red Bull német versenyzőjét, hozzá legközelebb fél másodperccel lemaradva ismét Lewis Hamilton került. Rubens Barrichello időmérője gyorsan véget ért, miután a 3-as kanyarban megcsúszott, és kocsija elásta magát a sóderágyban. Adrian Sutil is bemutatott egy piruettet, de a német szerencsésen megfogta autóját.
A kvalifikáció középső szakaszának nem várt kiesője Michael Schumacher volt, aki mindössze 89 ezredmásodperccel csúszott le Sebastien Buemi 10. helyet érő idejéről. A német így vasárnap csak a 11. rajtkockából indulhat. Rajta kívül Sergio Perez, Jaime Alguersuari, valamint a Williams és Force India két-két pilótája búcsúzott.
 
A hajrában sem változott a helyzet, Vettel sebességét senki nem tudta még csak megközelíteni sem, és a német minden erőlködés nélkül majd egy másodperccet vert legközelebbi ellenfeleire.

Lewis Hamilton utolsó gyorskörén túlszárnyalta az addig második helyen álló Mark Webbert, Jenson Buttonnak pedig a negyedik helyet sikerült megkaparintania. Fernando Alonso az ötödik helyről rajtholhat, míg csapattársa, Felipe Massa mindössze a nyolcadik rajtkockát tudta megszerezni. Kettőjük közé Vitalíj Petrov és Nico Rosberg férkőzött be. 

A KERS rendszerrel több csapat is küszködött az időmérőn, többek között Vettel és Hamilton is kinetikus energiavisszanyerő rendszer nélkül futotta meg leggyorsabb körét.

Az időmérő végeredménye:

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

f1 ausztrál nagydíj formula 1 red bull időmérő melbourne sebastian vettel albert park