2011. már 27.

Vettelnek nem akadt ellenfele Ausztráliában

írta: FormaNet
Vettelnek nem akadt ellenfele Ausztráliában

Sebastian Vettel ott folytatta menetelését, ahol tavaly Abu Dzabiban abba hagyta. A német versenyző magabiztosan - több mint húsz másodperces előnnyel - nyerte a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat, mögötte a sérült kocsival autózó Lewis Hamiltont, és élete legjobb f1-es versenyét futó Vitalíj Petrovot intette le dobogós helyeken a kockás zászló.

Magyar idő szerint vasárnap reggel nyolckor a melbourne-i rajttal megkezdődött a száguldó cirkusz 62. világbajnoki sorozata.

A rajtnál Sebastian Vettel állva hagyta a mezőnyt, és három-négy kör után már több mint három másodperces előnyt autózott ki az őt követő Lewis Hamilton előtt. Mark Webber is megtartotta harmadik helyét, a trió mögötti Jenson Button, és Fernando Alonso azonban vesztett néhány pozíciót, így Vitalíj Petrov és a nyolcadik helyről rajtoló Felipe Massa került eléjük, sőt a pályáról lecsúszó spanyolt még Nico Rosberg és Kamui Kobajasi is megelőzte. 

A hátsó régió nem úszta meg kisebb baleset nélkül a startot, ennek vesztese Michael Schumacher lett, aki Jaime Alguersuari Toro Rossójával akadt össze, így mindketten egy nem tervezett bokszlátogatással kezdték meg versenyüket. A Mercedes szerencsétlen szériája ezzel még nem ért véget. A hétszeres világbajnok a mezőny leghátsó régiójában tűnt el, majd a 22. kör után a sérült padlólemez miatt végleg beparkolt a garázsba. Egy körrel később csapattársa is befejezte versenyét, miután Rubens Barrichello az egyik kanyarba nagyobb lendülettel érkezett a kelleténél, és eltrafálta a nyolcadik helyen autózó Rosberget. A williamses megpördült, majd egy orrkúpcsere után folytatni tudta versenyét, de szabálytalan manőverét bokszutca-áthajtással jutalmazta a versenybíróság. Ez azonban már nem segített Rosbergen, akinek autója füstölni kezdett, így mindkét Mercedes idő előtt kénytelen volt feladni az 58 körös futamot.

Az első körökben Massa és Button nagyszerű csatája szolgáltatott izgalmakat. A támadásban lévő brit még az állítható hátsószárny segítségével sem bírt a keményen védekező ferraris riválisával. Ez végül hibára kényszerítette Buttont, aki - rá nem jellemzően- egy szabálytalan manőverhez folyamodott, és bár a kanyar átvágással elérte célját (sőt a lendületet vesztő Massát még csapattársa is megelőzte) , de egy bokszutca-áthajtásos büntetés lett a pozíciószerzés vége. Button a büntetés letöltése-, majd első kerékcseréje után így a 12. helyre esett vissza, végül a hatodik helyig tudta feltornázni magát. 

Az első kerékcserék után az élen álló hármas sorrendje nem változott, ám a második bokszlátogatások sora után Webber az ötödik helyre csúszott vissza, amihez egy kicsúszás is hozzájárult. Vitalíj Petrov így a dobogót jelentő harmadik pozícióban folytathatta versenyét, sőt az ausztrált még Fernando Alonso is megelőzte. 
Ez a sorrend a leintésig már nem változott, így a Renault orosz pilótája f1-es pályafutásának első dobogós helyének örülhetett.
 
Vettel 22 másodperces előnnyel nyerte a szezonnyitó futamot Lewis Hamilton előtt, akinek nagyjából a versenytáv felénél egy pályaelhagyás alkalmával megsérül autójának fenéklemeze.

Az első három helyezett két kiállással teljesítette a versenytávot, az őket követő trió ( Alonso, Webber, Button) azonban már háromszor látogatta meg szerelőit. Nagy meglepetésre a sauberes újonc, Sergio Perez egy kiállással futotta első f1-es versenyét, és ezzel hetedik helyen intette le a kockás zászló. A mezőny legjobb újoncát csapattársa, Kamui Kobajasi követte, így Peter Sauber csapata értékes pontokkal gazdagodott. A kilencedik helyen Felipe Massát-, az egy pontot érő tizedik helyen pedig Sebastian Buemit intette le a kockás zászló.

A verseny leggyorsabb köre (1:28.947) Felipe Massa neve mellé került.

Kiesők: Pastor Maldonado (Williams), Michael Schumacher, Nico Rosberg (Mercedes), Heikki Kovalaeinen (Team Lotus), Rubens Barrichello (Williams)

Ausztrál Nagydíj eredménye:



Világbajnoki pontverseny állása az Ausztrál Nagydíjat követően:

Sebastian Vettel: 25
Lewis Hamilton: 18
Vitalíj Petrov: 15
Fernando Alonso: 12
Mark Webber: 10
Jenson Button: 8
Sergio Perez: 6
Kamui Kobajasi: 4
Felipe Massa: 2
Sebastien Buemi: 1

Red Bull: 35
McLaren: 26
Renault: 15
Ferrari: 14
Sauber: 10
Toro Rosso: 1

 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 vettel red bull futam melbourne ausztrál nagydíj