2011. már 28.

Alan Jones szerint Webbert pénzügyileg is motiválni kellene

írta: FormaNet
Alan Jones szerint Webbert pénzügyileg is motiválni kellene

A Formula-1 1980-as világbajnoka, Alan Jones úgy gondolja, ha honfitársa, a szintén ausztrál Mark Webber pénzügyileg is kellően motivált lenne, biztosan komolyabb eredményekre lenne képes.

 
Egykor a Williams csapattal világbajnoki címet ünneplő pilóta az Ausztrál Nagydíjon fejtette ki véleményét annak kapcsán, hogy a Red Bull nemrégiben szerződést hosszabbított a tavalyi világbajnokával, Sebastian Vettellel. Jones tudni véli, hogy az új megállapodás alapján a fiatal német pilóta közel dupláját fogja keresni csapattársánál. A szerződés 2014-ig biztosan az istállónál tartja Vettelt. Mark Webbernek csupán egy éves szerződése van a Red Bullal, és legutóbb Christian Horner azt nyilatkozta, hogy ezen túl is csak egy éves terminusokra kötik a megállapodást, és ezzel mindkét fél egyetért.
 
Jones szerint Webber egy maximálisan realista versenyző, aki ha némi ösztönzést kap, mindent félre tud tenni a cél érdekébe. Úgy véli, tüzet kellene gyújtani az ausztrál pilótában, mert a jelenlegi szerződéseket, és természetesen a fizetéseket figyelembe véve úgy tűnik, a csapatfőnök kétszerte jobban bízik Vettelben, mint a csapat másik pilótájában.
 
 
Alan Jones utal a tavalyi szezonra is, amikor szinte egész évben komoly versenyben volt egymással a Red Bull mindkét versenyzője, így nem igazán érti, hogy Webber – legalábbis a szerződésekben rögzített fizetés, és annak időtartama alapján – miért másodszámú pilótája az alakulatnak.
 
Az egykori világbajnok szerint, amennyiben Webber a szezon elején ismét meg tudja szorongatni csapattársát, ahogy azt 2010-ben tette, úgy mindenképpen kiérdemelné az egyenlő bánásmódot, nem csak a technikai, hanem a pénzügyi vonatkozásokban is.
 
A Red Bull pilótastratégiája azért valahol érthető, hiszen ha csak a korkülönbséget vesszük figyelembe, Sebastian Vettellel mindenképpen hosszabb távra tervezhetnek, mint a rutinos, ám talán lassan kiöregedő Webberrel. A német versenyző nagyobb fizetése is azt a cél szolgálhatja, hogy minél jobban – és persze hosszabb távon - az istállóhoz kössék a tavalyi világbajnokot.
Azonban az elgondolkodtató, hogy nyilvánosságra kell-e hozni a fizetések összegét, ami érthető okokból zavarhatja az ausztrált, hiszen semmivel sem végez kevesebb munkát, mint csapattársa, és a 2010-es év alapján, az eredmények tekintetében sem maradt el sokkal tőle. Vettelnek a szezon második felére jobban jött ki a lépés, és az elvitathatatlan, hogy ő lett a világbajnok, - ezt honorálni is kell – de a dupla fizetés feszültségeket idézhet elő az alakulatnál, ami semmiképpen sem tesz jót a versenyzésnek.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória      
Szólj hozzá

f1 forma1 red bull formula1 mark webber sebastian vettel ausztrál nagydíj alan jones f1 fizetések