2011. már 29.

A Sauber három milliméter miatt bukott tíz pontot

írta: FormaNet
A Sauber három milliméter miatt bukott tíz pontot

Peter Sauber csapatának ez idáig nem sűrűn akadt gondja a versenyautóra vonatkozó szabályokkal, a hétvégén azonban értékes pontoktól estek el a nem megfelelő mérések következtében.


A Sauber rendkívül sikeresen nyitotta a 2011-es szezont, hiszen a három top csapaton kívül az egyetlen alakulat volt a mezőnyben, melynek mindkét versenyzője pontszerzőként ért célba. Sergio Perez hetedik-, és Kamui Kobajasi nyolcadik helyének azonban nem sokáig örülhetett a csapat, ugyanis nem sokkal a leintést követően az FIA megállapította, hogy a C30-as nem felelt meg a hátsószárnyakra vonatkozó előírásoknak.

A hátsószárnyakra vonatkozó új szabály szerint az egy térközön belül lévő elemek ívsugara nem lehet kisebb 100 milliméternél. 
Peter Sauber elmondta, hogy az ellenőrzésen kiderült, hogy ez az ő esetükben 95 vagy 97 milliméter volt, vagyis a csapat mindössze három milliméter miatt vesztette el Melbourne-ben szerzett tíz pontját. 
„Két különböző szárnyunk van, és úgy tűnik, az egyik nem a szabályoknak megfelelően lett megépítve, az azonban biztos, hogy ez nem jelentett előnyt számunkra” – nyilatkozta a csapatfőnök.

A sport irányítótestületének, az FIA-nak nevében Johnny Herbert nyilatkozott, aki a hétvégén a versenybírák munkáját segítette:
„Sajnos a szabályok egyértelműek, és nem volt más választásunk, mint kizárni őket”

A döntést követően a hinwili alakulat fontolóra vette a fellebbezést, ám a mai napon hivatalosan is bejelentették, hogy nem támadják meg az FIA szankcióját. Természetesen a gyárban kivizsgálják hogyan fordulhatott elő ez a kellemetlen tervezési baki. Lelkesedésük, és elszántságuk azonban továbbra is töretlen, és már azt is tudni lehet, hogy az első európai futamra egy új diffúzorral, és egy – a Red Bull megoldásához hasonló – új kipufogórendszerrel érkeznek. 

 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 sauber hátsószárny