2011. már 30.

Statisztikák, érdekességek az Ausztrál Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek az Ausztrál Nagydíj után

Sebastian Vettel pole-ból rajtolva magabiztos győzelmet aratott a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon, így a címvédő immár az Albert Parkot is kipipálhatja győzelmi listáján. 

Vettel f1-es pályafutásának 11. futamgyőzelmét ünnepelte, melyet tíz különböző helyszínen sikerült bezsebelnie (egyedül Szuzukában duplázott eddig). Tizenegy diadalával a címvédő jelenleg a 27. helyen áll a futamgyőztesek örökranglistáján olyan neveket megelőzve, mint James Hunt, Jody Scheckter, vagy éppen mclarenes riválisa, Jenson Button. Ugyanennyi győzelem szerepel Rubens Barrichello, Felipe Massa, és az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve neve mellett is.

- Utoljára 2006-ban fordult elő, hogy a címvédő rögtön a szezonnyitó versenyen diadalmaskodott: Fernando Alonso - Bahreini Nagydíj.
 
- A tavalyi év világbajnokának lendületét mi sem bizonyítja jobban, hogy a világbajnokság utolsó öt futamából négyet megnyert, és ugyan ennyiszer indult az első rajtkockából. Vettel eddigi f1-es karrierje alatt összesen 16 pole pozíciót szerzett, és ezzel az eredménnyel utolérte Kimi Räikkönent és Strirling Mosst. A jelenlegi mezőnyből csak Michael Schumacher (68), Fernando Alonso (20), valamint Lewis Hamilton (18) indult többször első helyről.

- A Red Bull ezelőtt még soha nem ünnepelhetett dobogós helyezést Ausztráliában. Vettel Melbourne-ben eddig még soha nem látta meg a kockás zászlót, Mark Webber legjobb helyezése pedig mindössze egy ötödik hely volt még 2002-ben a Minardi csapattal.

- Vitalíj Petrov 20. nagydíján pezsgőzhetett először, ami azért is volt üdítő látvány, mert Vettel 2008-as monzai futamgyőzelme óta nem láthattunk új arcot a pódiumon.
 
Jelenlegi versenyzők első dobogós helyezései: 
Vitalíj Petrov: 2011 - Ausztrál Nagydíj
Sebastian Vettel: 2008 - Olasz Nagydíj
Timo Glock: 2008 - Magyar Nagydíj
Nico Rosberg: 2008 - Ausztrál Nagydíj
Heikki Kovalainen: 2007 - Japán Nagydíj  2007
Lewis Hamilton: 2007 - Ausztrál Nagyíj 
Felipe Massa: 2006 - Europa Nagydíj 
Mark Webber: 2005 - Monacói Nagydíj 
Jenson Button: 2004 - Maláj Nagydíj
Fernando Alonso: 2003 - Maláj Nagydíj
Nick Heidfeld: 2001 - Brazil Nagydíj
Jarno Trulli: 1999 - Europa Nagydíj
Rubens Barrichello: 1994 - Csendes-Óceáni Nagydíj
Michael Schumacher: 1992 - Mexikói Nagydíj
Nem volt még dobogós helyezése: Adrian Sutil, Kamui Koabajasi,Sebastien Buemi, Jaime Alguersuari, Vitantonio Liuzzi, Paul di Resta, Pastor Maldonado, Sergio Perez, Jerome D’Ambrosio

- A verseny leggyorsabb körét (1:28.947) Felipe Massa futotta meg. Ez majdnem öt másodperccel volt lassabb, mint Michael Schumacher 2004-es rekordja (1:24.125), ami elsősorban a tankolás betiltásának illetve a gyorsabban kopó Pirelli abroncsoknak tudható be. 
Massa a 2009-es Monacói Nagydíj óta most először futotta meg a verseny legjobb idejét. 

- Rubens Barrichello idén immár a 19. szezonját kezdte meg a király-kategóriában, ezzel pedig egy új rekordot állított fel a Formula-1 több mint hat évtizedes történelmében. A korábbi rekorder Graham Hill volt, aki 1958-1975-ig szerepelt a szériában, vagyis összesen 18 szezonban állhatott rajthoz.

- Miután az FIA diszkvalifikálta a Saubert, így újoncok közül a Force India versenyzője, Paul di Resta lett az egyetlen pontszerző Melbourne-ben. A 25 éves skót a 70. olyan versenyző a széria történetében, aki legelső futamán máris pontot gyűjtött. 

- Michael Schumacher egyike volt azon hat pilótának, aki nem tudta teljesíteni az 58 körös versenytávot, mert a rajtnál egy ütközés következtében megsérül autójának felfüggesztése, így a 19. körben kénytelen volt feladni a küzdelmet. A hétszeres bajnok kritikusai tehát továbbra is remek önigazolást kapnak, így a következő adat nekik szól: 
Schumacher eddigi futamgyőzelmeinek száma 91, ami még mindig több mint a jelenlegi mezőny futamgyőzteseinek összesített eredménye:
Fernando Alonso: 26
Lewis Hamilton: 14
Sebastian Vettel: 11
Felipe Massa: 11
Rubens Barrichello: 11
Jenson Button: 9
Mark Webber: 6
Heikki Kovalainen: 1
Jarno Trulli: 1
_________________
 Összesen: 90
 

 

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

statisztika f1 formula 1 melbourne ausztrál nagydíj