2011. ápr 08.

Mark Webber volt az első szabadedzés legjobbja Malajziában

írta: FormaNet
Mark Webber volt az első szabadedzés legjobbja Malajziában

A Maláj Nagydíj hétvégéjének első szabadedzése ismét a Red Bull fölényét mutatta, hiszen Mark Webber több mint másfél másodperces előnnyel zárt az élen Lewis Hamilton előtt, a harmadik legjobb időt autózó Michael Schumacher pedig már több mint két másodperces lemaradásban volt az ausztráltól. 

Az első szabadedzést elkerülték az esőfelhők, és a 24 fős mezőny 27 Celsius-fokos hőmérsékletben, 29 fokos aszfalton kezdte meg a másfél órás tréninget.

A tesztpilóták közül Daniel Ricciardo ismét lehetőséget kapott Sebastien Buemi Toro Rossójában, Davide Valsecchi a Team Lotus pilótaprogramjának legújabb szerzeménye Heikki Kovalainen kocsijába ülhetett be, Nico Hülkenberg pedig Paul di Resta helyett tesztelt az első másfél órában. A Force India tartalékja ki is használta a lehetőséget, hiszen alig tíz perccel az edzés kezdete után legelsőként az ő neve került fel az időmérő tabellára.
 
Nagyjából ugyanezekben a percekben ért véget Narain Karthikeyan villám pályalátogatása is. A Hispánia mindössze egy installációs kört töltött a pályán mielőtt elfüstölt és leparkolt. Karthikeyan végül az utolsó percekre visszatérhetett, de legjobb ideje is majd kilenc másodperccel maradt el az élen záró Webberétől, ez pedig még a 107 százalékot nem éri el.
 
Az Ausztráliában első dobogós helyét ünneplő Vitalíj Petrovnak nem indult szerencsésen a maláj hétvége. Csak az utolsó negyed órában tudott beülni autójában, de néhány kör után bal első defekt miatt a 9-es kanyar melletti kavicságyban landolt. Heidfeld szintén behúzott egy defektet még az edzés elején, így mindkét Renault edzése rövidre sikerült. A csapat később elmondta, hogy felfüggesztés- és fék problémák okozták mindkét defektet. 
 
 
Jerome D’Ambrosio is kavicságyban fejezte be szabadedzését, miután autójának jobb első futóműve szétesett. A hetes kanyar aszfaltozott búkóterébe is többen rövid látogatást tettek, többek között Lewis Hamilton és Fernando Alonso is.
 
Az élen viszonylag hamar beállt a sorrend, a Red Bull ausztrál versenyzője már első körei után élre állt, majd őt követte mclarenes riválisa, Lewis Hamilton.
A képzeletbeli dobogó legalsó fokán sokáig Pastor Maldonado állt, majd az utolsó percekben Nico Hülkenberg és Michael Schumacher is átugorta a williamses újoncot.
A legjobb időt autózó ausztrál csapattársa, Sebastian Vettel négy másodperces hátránnyal csak a 17. lett, míg a második helyen záró brit pilóta kollégája, Jenson Button egy 15. helyet tudott felmutatni.
A Ferrari az új aero elemek tesztelésével foglalatoskodott, végül Felipe Massa a hatodik, míg spanyol csapattársa a kilencedik helyet bérelte ki magának.
 

Első szabadedzés eredménye:  

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 red bull maláj nagydíj sepang mark webber első szabadedzés