2011. ápr 11.

Statisztikák, érdekességek a Maláj Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek a Maláj Nagydíj után

A Formula-1 2011-es idényének második nagydíján, az első rajtkockából induló Sebastian Vettel ismét hibátlan, és világbajnokhoz méltó napot zárt. A dobogó harmadik fokára felálló Nick Heidfeld is remek versenyt tudhat maga mögött, ráadásul Kubica helyettese egy rekordot is megdöntött.


Sebastian Vettel F1-es karrierjének 12. győzelmét szerezte meg Sepangban, és ezzel olyan nevek mellé ugrott fel a futamgyőztesek örökranglistájának 27. helyére, mint Mario Andretti, Alan Jones és Carlos Reutemann. 
Pole pozíciók számát tekintve még ennél is előrébb (16.hely) verekedte magát, és 17 rajtelsőségével a háromszoros világbajnokot, Jackie Stewartot érte utol.

A tavalyi világbajnok idei második, zsinórban pedig negyedik diadalát ünnepelhette, és ebből hármat pole-ból rajtolva könyvelhetett el. Az utolsó pilóta, aki egymás után négyszer is nyerni tudott, Jenson Button volt. A brit még 2009-ben, a Brawn GP versenyzőjeként Bahreinben, Spanyolországban, Monacóban és Törökországban nem talált legyőzőre.
A jelenlegi mezőnyből rajtuk kívül csak Michael Schumacher és Fernando Alonso tudhat magáénak ilyen bravúrt. A német F1-es pályafutása alatt több alkalommal (és többet is) nyert már versenyt egymást követően, a spanyolnak pedig 2006-ban még Renault színekben sikerült négyszer nyernie, a szezon hatodik nagydíjától egészen a kilencedikig (Spanyolország, Moncao, Anglia, Kanada).

Ha Vettel Kínában is nyerni tud, akkor Nigel Mansell és Michael Schumacher után ő lesz az első pilóta, aki zsinórban öt alkalommal verhetetlen.  A rekordot hétszeres világbajnok valamint Alberto Ascari tartja, mindketten hétszer állhattak egymást követően a pódium legtetejére. (Alberto Ascari 1952-ben, Michael Schumacher 2004-ben)

A tavalyi szezonban egyszer sem fordult elő, hogy az a versenyző nyerje a következő futamot, aki vezette a világbajnoki pontversenyt. A 2009-es Török Nagydíj óta ez most Sepangban fordult elő először. Akkor Jenson Button érkezett listavezetőként Isztambulba, és ő is nyerte meg a versenyt. 

Nick Heidfeld 2009. után ünnepelhetett ismét dobogón. A Renault német versenyzője legutóbb szintén Malajziában, a 33. körben leállított káoszfutamon pezsgőzhetett, akkor a pódium második fokán BMW Sauber pilótájaként.  Quick Nick eddigi F1-es évei alatt összesen 13. dobogós helyezést ért el, de eddig a futamgyőzelmet még nem sikerült bezsebelnie. Ebben a tekintetben rekordernek számít, melyet ez idáig Stefan Johanson birtokolt. A ’80-as években összességében 79 nagydíjon induló svéd versenyző 12 alkalommal szelte át a célvonalat az első háromban, ám egyszer sem elsőként.

Heidfeld harmadik helye egyben a Renault 100. dobogós helyezése volt. Ezzel a csapat jelenleg a hetedik helyen áll az örökranglistán.
Ferrari: 643
McLaren: 454
Williams: 296
Lotus: 172
Brabham:124
Benetton: 102
Renault: 100


Mark Webbernek a Maláj Nagydíjon újra meg kellett elégednie egy negyedik hellyel, és némi vigaszt maximum a  versenyen megfutott leggyorsabb kör jelenthet az ausztrál veteránnak. Webber az eddigi 159 versenyéből hétszer volt a futam leggyorsabb pilótája, ám mostani körideje (1:40.571) nem kevesebb, mint 3.5 másodperccel maradt el  a tavaly Maláj Nagydíj leggyorsabb körétől (Mark Webber: 1:37.054), és 6.3 másodperccel volt rosszabb, mint Juan Pablo Montoya 2004-es rekordja (1:34.223)

Paul di Resta idén még mindkét versenyen pontot szerzett. Az utolsó újonc, aki ugyanezt elmondhatta magáról Lewis Hamilton volt 2007-ben, bár tény, hogy akkor mindössze a legjobb nyolc, ma pedig már a legjobb tizet pontozzák. 

Az elmúlt két verseny összesen 114 köréből Sebastian Vettel 109-et töltött az élen, a fennmaradó öt körön pedig Lewis Hamilton és Fernando Alonso osztozik 3:2 arányban. 

Mind az Ausztrál-, mind pedig a Maláj Nagydíjon a Red Bull, a McLaren és a Renault ugyanabban a sorrendben bérelte ki a dobogót.
 
Dobogós helyezések száma a Maláj Nagydíjat követően:
Sebastian Vettel: 2 (2xelső hely)
Lewis Hamilton: 1 (második hely)
Jenson Button: 1 (második hely)
Vitalíj Petrov: 1 (harmadik hely)
Nick Heidfeld: 1 (harmadik hely)
 

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

statisztika f1 formula 1 2011 maláj nagydíj sepang