2011. ápr 15.

Vettelt egyelőre csak a McLarenek tudták megközelíteni Kínában

írta: FormaNet
Vettelt egyelőre csak a McLarenek tudták megközelíteni Kínában

A pénteki nap mindkét szabadedzésén Sebastian Vettel bizonyult leggyorsabbnak a sanghaji aszfaltcsíkon, de amíg délelőtt több mint két másodperccel volt gyorsabb a harmadik helyen álló Lewis Hamiltonnál, addig délutánra már két tizedmásodperc sem volt az előnye, a mögötte záró McLarenekhez képest.

Az időjárási körülmények nem sokat változtak délelőtthöz képest, a felgumizódott pályán azonban a munkakedv már sokkal nagyobb volt, mint az első tréningen. Alig húsz perc után már csak Paul di Restának és Vitantonio Liuzzinak nem volt mért ideje. Di Resta autójában az üzemanyagnyomással akadtak problémák, melyen sokáig dolgoztak a szerelők, hasonlóan Liuzzi Hispaniáján is, ami még az első edzés végén állt meg a pályán. A katalánok pilótájának végül három körre maradt ideje, Di Resta azonban kénytelen volt kihagyni a teljes másfél órás programot.
 
Az első fél óra elteltével Nico Rosberg állt az élen, és ideje - a pályaviszonyok javulásának köszönhetően - már megközelítette Vettel délelőtti legjobbját. 
Ezt követően rövid időre Felipe Massa ugrott az élre, aki már jobb időt autózott (1:38.507), mint délelőtt a Red Bull, de Rosberg is kontrázott, és a mezőnyből elsőként futott 1:37-es időt.
Mindkét versenyző lágy gumikon érte el legjobb idejét, míg a McLarenek egyelőre kitartottak a keményebb keverékek mellett, a Red Bullok pedig mindeközben továbbra is hosszú etapokat mentek, így nem volt meglepő, hogy öt-hat másodperces hátrányban a középmezőny végén foglaltak helyet, persze csak egy ideig. 
 
A leintés előtt fél órával Mark Webber már feltornázta magát az ötödik helyre, miközben Michael Schumacher besorakozott csapattársa mögé másodiknak. Webber előtt ekkor még Felipe Massa és Jenson Button foglalt helyet. 
 
A sorrend azonban hamarosan felborult, miután Hamilton, Button, és Vettel is rálépett a gázra, és előbb a két McLaren adott majd egytizedet a két Mercedesnek, majd a wokingiak ugyanezt a bő egy tizedmásodpercet megkapták Vetteltől.
A leintésig már nem változott az első hat versenyző sorrendje, Mark Webber elé azonban a két Renault, valamint Adrian Sutil is beférkőzött, így az ausztrál csak a tabella 10. helyén zárt. 
 
Felipe csapattársát, Fernando Alonsót hidraulika hiba hátráltatta, így a spanyol mindössze 17 kör erejéig látogatott ki a pályára, és végül csak a 14. lett.

A délelőtt folyamán csak Nick Heidfeld törte össze autóját, ráadásul ugyanezt eljátszotta a második edzésen is, így a német már a második első szárnyat amortizálta le egy napon belül. Bár utóbbi koccanása után vissza tudott kecmeregni a pályára, sőt néhány perc kényszerszünet után még az edzést is folytathatta. 
 
A legtöbb kört (37) Pastor Maldonado teljesítette, és az első edzéshez hasonlóan, most is előrébb végzett csapattársánál (az első Kínai Nagydíj győztesénél), Rubbens Barrichellónál. 
 
A Hispania is elégedett lehet, bár Liuzzinak nem sok ideje maradt tesztelni, de még így is mindkét pilóta a Virgin előtt zárta a pénteki napot, ráadásul mindkettőjük legjobb ideje 107 százalékon belül volt.

Második szabadedzés eredménye:
 
 
A hétvége további programja:

04.16. szombat
Harmadik szabadedzés: 5.00-6.00
Időmérő: 8.00

04.17. vasárnap
Futam: 9.00
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 sanghaj formula 1 red bull kínai nagydíj sebastian vettel második szabadedzés