2011. ápr 16.

Vettel továbbra is az élen Kínában

írta: FormaNet
Vettel továbbra is az élen Kínában

Péntek délutánhoz hasonlóan Sebastian Vettel ismét két tizeddel volt gyorsabb a McLarennél, a változás mindössze annyi, hogy most Jenson Button tudta valamelyes tartani a német tempóját, míg a harmadik helyen záró Lewis Hamilton már négytizedet kapott. Vettel csapattársa, Mark Webber autója, továbbra is problémás, az ausztrál mindössze öt kört tölthetett a pályán, és leginkább a szerelők foglalták el a kettes számú RB7-et. 


A kvalifikáció előtti utolsó, egy órás gyakorláson száraz, de hűvös idő - mindössze 15 fok – fogadta a mezőnyt. 
Majd húsz percet kellett várni az első mért időre, ami a force indiás Paul di Resta neve mellé került. Ezután lassacskán megindult a forgalom, és tíz perc elteltével már csak Mark Webber hiányzott a listáról.
Sebastian Vettel tegnapi legjobbját ( 1:37.688) már az edzés felénél nyolc versenyző túlszárnyalta, közülük (mily meglepő) Vettel volt a leggyorsabb.  Legelsőként ugyan Jenson Button ment 1:37 alá, de a tavalyi világbajnoktól pillanatokon belül majd egy másodpercet kapott. Vettel 1:36.053-al ugrott az élre.
 
Csapattársa csak az utolsó negyed órában iratkozott fel a tabellára, de hamarosan visszatért szerelőihez. Az ausztrál autója továbbra sincs csúcsformában, valószínűleg még mindig a KERS-el vacakolnak. Webber mindössze öt kört tett meg, legjobb ideje pedig csak a 15. helyre volt elég.

Miközben a kettes számú Red Bull rövid látogatás után visszatért a garázsba, a legtöbb versenyző már a lágyabb keverékeken száguldozott, köztük Nico Rosberg is, aki ennek köszönhetően 1:35.677-el átvette a vezetést, míg csapattársa, Michael Schumacher pedig felugrott Vettel mögé a harmadik helyre. 

Tíz perccel a leintés előtt Rosberg - Vettel - Schumacher triót Fernando Alonso és Jenson Button követte, míg Hamilton és Massa a 10-11. helyen állt.
Az utolsó percekben már a McLaren, a Red Bull, és a Ferrari is felrakta a lágy gumikat, így a sorrend is magkavarodott. 
Vettel hét tizedmásodpercet adott a Mercedesnek, és rajta kívül a két McLaren is átugrotta Rosberget. Schumacher elé még ennél is többen befurakodtak, a két Ferrari, Vitalíj Petrov, valamint Adrian Sutil is jobb kört futott a hétszeres bajnoknál. 

Az ötödik helyen záró Fernando Alonso 8.5 tizeddel maradt el Vettel legjobbjától. A spanyol tegnap elsősorban a fejlesztőmérnökök munkáját segítette, és olyan új elemek tesztelésével foglalatoskodott, melyeket a csapat már az európai helyszínekre készít elő. Mindemellett hidraulikai problémák is hátráltatták, így nem meglepő, hogy a spanyol pénteken csak a középmezőnyben végzett. 
 
A középmezőnyből a Force India volt a legsikeresebb, hiszen jelen állás szerint mindkét versenyzője a top10-ben. A Williams továbbra is szenved, hiszen két pilótájuktól már csak a kiscsapatok autói voltak lassabbak. 
Tegnap minkét Hispania gyorsabbnak bizonyult a Virginnél, ma azonban a sereghajtók házi versenyét az utóbbi alakulat nyerte.
 
Harmadik szabadedzés eredménye
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 sanghaj formula 1 red bull szabadedzés kínai nagydíj sebastian vettel