2011. ápr 16.

Vettelnek az időmérőn sem akadt ellenfele Sanghajban

írta: FormaNet
Vettelnek az időmérőn sem akadt ellenfele Sanghajban

Sebastian Vettel száz százalékos eredménnyel vághat neki a vasárnapi futamnak, hiszen sem az edzéseken, sem a kvalifikáción nem lehetett befogni a regnáló világbajnokot.  Rajta kívül Jenson Button és Lewis Hamilton vághat neki legjobb pozícióból a Kínai Nagydíjnak, a KERS-et nélkülöző Mark Webber már az első etapban kiesett, és csak a 18. rajtkockát tudta megszerezni. 

Q1

Elsőként a sauberes Sergio Perez hajtott ki, és iratkozott fel 1:38-as körével az időmérő táblára, de természetesen ez az idő a Q1 végére már csak a kieső zónához volt elég. A Red Bullon és a McLarenen kívül mindenki felrakta a lágy gumikat. Vettel mindössze két kört tett meg, és hatodik helyével könnyedén bebiztosította magát a továbbjutók névsorába. A két Mercedes és a két Ferrari, valamint Vitalíj Petrov előzte meg a németet, a McLarenek pedig 10. és 12. helyen jutottak tovább. 

A kiesők szokásos sorrendje:  Lotus, Virgin, Hispania volt, ám hatalmas meglepetésre hetedikként Mark Webber búcsúzott. Az ausztrál dühösen érkezett meg a garázsba, ami nem meglepő, hiszen annak ellenére küldték ki kemény gumikon, hogy kocsijában továbbra sem üzemel az energiavisszanyerő rendszer. Az utolsó helyen záró Narain Karthikeyan is kényelmesen befért a 107 százalékos limitbe, így Malajzia után ismét teljes lesz a rajtrács.  

Q2

A kvalifikáció középső szakaszát a két Toro Rosso nyitotta meg, de 1:35-ös idejükre a két McLaren máris 1:34-el válaszolt. A Mercedeszek elsőre kemény keverékkel futottak neki a Q2-nek, de minden bizonnyal csak spórolás céljából, hiszen a top10-be jutáshoz ez kevésnek bizonyult. A két McLaren illetve Vettel kezdett legjobban, mögéjük pedig a Renault orosz versenyzője, Vitalíj Petrov sorakozott be negyediknek, de levezető körén leállt alatta az R31-es. Ez néhány perces piros zászlós periódust eredményezett, aminek következtében az utolsó percekre óriási csata alakult ki a továbbjutásért. Hamiltonak, Buttonnak és Vettelnek már  nem kellett kijönnie, sőt a nagy forgalom miatt már Petrov és Alonso negyedik-ötödik helyét sem tudták túlszárnyalni. Többen elrontották gyorskörüket, köztük Michael Schumacher is, illetve többen képtelenek voltak tiszta kört futni, ennek egyik legnagyobb vesztese Nick Heidfeld lett. Végül a kiesők sorrendje a következőképp alakult:  Adrian Sutil, Sergio Perez, Kamui Kobajasi, Michael Schumacher, Rubens Barrichello, Nick Heidfeld, Pastor Maldonado.

Q3

Vettel a hétvége legjobb idejével (1:33.706) adta fel a leckét nyolc kollégájának. ( a meghibásodott Renault-val Petrov már nem vehetett részt az utolsó etapban, így csak a tizedik helyről rajtolhat) A Red Bullal együtt érkező Jenson Button már héttizeddel maradt el, míg a többiek csak egy körre tartalékoltak. Az eddig hibátlanul teljesítő német a hajrában  ugyan még kilátogatott a pályára, de első köre bőven elég volt a pole-hoz. Buttont szintén nem sikerült túlszárnyalni senkinek, mögöttük a legjobb időt Hamilton autózta, és nagy meglepetésre Nico Rosberg is beelőzte a Ferrarikat. Az ötödikként záró Alonso már majd másfél másodperccel marat el Vetteltől. A spanyol mellől csapattársa, Massa indulhat, a negyedik sort pedig Jaime Alguersuari és Paul diResta foglalhatja el. A Force India újonca zsinórban harmadjára verte meg rutinos csapattársát, Adrian Sutilt a kvalifikáción.

Az időmérő végeredménye:
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

 

Szólj hozzá

f1 sanghaj formula 1 kínai nagydíj időmérő