2011. ápr 19.

Két versenypálya finanszírozása is veszélyben

írta: FormaNet
Két versenypálya finanszírozása is veszélyben

Két versenypálya állami finanszírozása is veszélybe került: az egyik a Német Nagydíjnak otthont adó Nürgburgring, míg a másik a jövőre debütáló, a texasi Austinban épülő létesítmény. Mindkettőnek politikai okai vannak.


Texas állam szenátusa ugyanis (10:4 arányban) leszavazta, hogy az állam 25 millió dollárt folyósítson a pálya építéséhez és fejlesztéséhez. Dan Patrick szenátor kijelentette, hogy vannak bizonyos prioritások, ami éppenséggel nem egy F1-es futam.  
„Akkor, amikor az emberek az iskolák, a munkahelyek és az egésszégügyi ellátás miatt aggodalmaskodnak, akkor nehéz lenne megmagyarázni, hogy 25 millió dollárt költünk egy versenyre, mikor ez az összeg például 500 tanár a fizetését fedezhetné”- érvelt a szenátor a KXNA helyi tv csatornának. 
A KXNA azonban úgy tudja, hogy a Képviselőház nem osztja Dan Patrick véleményét, és a támogatás megvonása csak a szenátusi költségvetésbe került bele, de a Képviselőház ezt már korábban elfogadta, így valószínűleg a Circuit of the America nevet viselő létesítmény megkapja majd az összeget.

Németországban a Rheinhald-Pfalz tartományban lezajlott választások hozták kényelmetlen helyzetbe a tartományban fekvő Nürburgringet. Miután a szavazatok többségét jegyző Zöld Párt elnöke nem szívesen fizetné ki a futamrendezéshez szükséges összeget, hasonló okokból, mint a fentebb említett texasi szenátus. 
„ Nincs kifogásom az ellen, hogy Eifelben autóversenyek legyenek, mindössze az a problémám, hogy az adófizetők pénzéből gyarapodik milliókkal, milliárdokkal az F1”- nyilatkozta Daniel Koblert elnök, a DPA hírügynökségnek.
A Zöld Párt az eddig hatalmon lévő szocialista párttal (SPD) lép koalícióra, és Kobler már azt is elárulta, hogy hamarosan megkezdik a tárgyalást arról, hogy a pálya állami támogatása megszűnjön. 
„ Azon fogunk dolgozni az SPD-vel, hogy egy belátható időn belül megszűntessük a Nürburgring támogatását”- jelentette ki a pártelnök 

A Német Nagydíjnak már évek óta a Hockenheimring és a Nürburgring felváltva ad otthont, így ha az egyik kiesik, elvileg nagy baj nem lehet. Gyakorlatilag azonban Hockenheim sem áll olyan jól, hogy évente kifizesse a versenyrendezéshez szükséges jogdíjakat. Idén még biztosan a Nürburgring látja vendégül a király-kategória mezőnyét, immár 39. alkalommal, de két év múlva már nem biztos, hogy megrendezheti negyvenedik f1-es versenyét. 
 

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 nürburgring formula 1 austin versenypálya