2011. ápr 24.

Ecclestone és az ellentmondások a CVC ügyben

írta: FormaNet
Ecclestone és az ellentmondások a CVC ügyben

A húsvétot megelőző nagypénteken a média általában csendes volt, mind itthon mind a nagyvilágban, ám az F1 azért gondoskodott arról, hogy a német médiában megtörje ezt az ünnep előtti csendet. Terítéken pedig Bernie Ecclestone volt.

 
Egyre zavarosabb és ellentmondásosabb hírek kelnek szárnyra az F1 jogait birtokló CVC vállalat 2006-ban történt eladásáról, és az eladást megelőző – állítólag 50 millió dollár kenőpénzért – Gerhard Gribkowsky, egykori bankár alulértékelési akciójáról.
 
A Kínai Nagydíj hétvégéjén a FOM tejhatalmú ura határozottan tagadta, hogy érintett lett volna az ügyben, és a jelenlévő sajtó képviselőinek elmondta, hogy személyesen kereste meg az ügyben eljáró német ügyészséget, és teljes együttműködéséről biztosította a hatóságot.
 
Most az egyik államügyész, Hildegard Baumler-Hosl szerint Ecclestone egy megbeszélésen (egyelőre ne nevezzük kihallgatásnak) azt állította, hogy a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő egykori bankár, Gribkowsky megzsarolta, és negyven millió dollár megfizetésére kényszerítette. A zsarolás abban nyilvánult meg, hogy a bankár megfenyegette Ecclestone-t, hogy az F1 CVC eladás kapcsán nyilvánosságra hozza Nagy Britanniában a nemzetközi üzlet azon vonatkozásait, melyek szerint történtek bizonyos szabálytalan adóelkerülések az ügyletben.
 
A dolog számtalan ellentmondást tartalmaz. Először is nemrégiben Ecclestone egyértelműen tagadta, hogy bármilyen kifizetés történt volna a bankár felé. Másodszor az F1 nagyura még azt is tagadta, hogy bármiféle tanácsadói megállapodás lett volna Gribkowszkyval, aki az eljárás során a pénz eredetét ezzel indokolta. Ez az állítás már csak azért is meglepő, mert azt nem csupán az egykori bankár állította, hogy egy tanácsadói szerződés okán kapta meg a pénzt, de a vizsgálat során feltárt adatok is ezt látszanak alátámasztani, mégpedig két offshore cég fizette ki az 50 millió dollárt. Az is különös, hogy Ecclestone 40 milliós zsarolást említ, mert ezzel szemben Gribkowsky 50 millió dollárt kapott.
 
Érdekes lehet az is, hogy valójában hogyan, és mivel tudta az egykori bankár zsarolni a fehér lovagot, mivel az ilyen üzleti tranzakcióknál igen egyszerű az adózási helyzet.
1996-ban a korábbi jogtulajdonos, a szintén Ecclestone nevével fémjelzett FOCA (az akkori F1-es csapatok szövetsége) Administration kedvezményezettjei a porondmester családtagjai voltak. Ennek az volt egykoron a magyarázata, hogy Ecclestone úgy érezte, egészsége megromlott, így az örökösödéssel szeretett volna átlátható, tiszta helyzetet teremteni. Az egykori feleség, Slavica, már régóta nem él Nagy- Britatnniában, így őt az ügylet kapcsán örökösödési adó terhelné, Ecclestone halála esetén.
 
A válás után természetesen éveken keresztül folytak az alkudozások, de a végén a brit hatóságok mindent rendben találtak, és az ügylet végére pecsét került.
 
Ekkor Ecclestone elmondta, élete legrosszabb döntése volt, hogy megbízott feleségében.
 
„Akkor azt tanácsolták, hogy a részvényeket adjam Slavica kezébe, mert abban az időben neki nem itt volt az állandó lakhelye. Ha akkor meghaltam volna, feleségem örököl mindent, és neki csupán örökösödési adót kellett volna fizetni, ezen egyszerű oknál fogva kapta meg a részvényeket.”
Még azt is hozzá tette: „A vagyonkezelők nem üzletemberek, csak ülnek a pénzen, és rengeteg értéktelen dolgot megvehetnek.
 
Talán ezzel a kijelentéssel is előre megindokolta a CVC eladását, amely a jelek szerint igen kusza és szövevényes módon mehetett végbe.
 
Amennyiben az egykori bankár valóban zsarolta Ecclestone-t, és erre a vizsgálat is fényt derít, úgy az F1 tejhatalmú urának semmi oka az aggodalomra, annak ellenére sem, hogy fizetett a zsarolónak, hiszen ebben az esetben ő az áldozat, és mint olyan, még a pénzt is visszaperelheti zsarolójától. Német lapértesülések szerint az ügyben első fokon két héten belül dönt a bíróság.
 
Az, hogy Bernie Ecclestone-nak vannak-e álmatlan éjszakái az ügy miatt, azt csak ő maga tudja. Mindenesetre érdekes adalék, hogy pont egy ilyen viharos időszakban merült fel a Formula-1 újbóli eladása, amiről már beszámoltunk, és bár ennek kapcsán Ecclestone cáfolta a híreket, azt azért hozzá tette, hogy egy esetben mégis eladó lehet az F1, mégpedig akkor, ha nevetségesen magas összeget kínálnak érte. Ezzel pedig hagyott egy kiskaput, hogy a világ leggazdagabb embere, Carlos Slim elgondolkodhasson.
 
 
Szöveg: FormaNet 
Szólj hozzá

f1 forma1 formula1 foca bernie ecclestone f1 pénzügyek slavica ecclestone cvc gerhard gribkowsky