2011. ápr 27.

Nyílt levél Bernie Ecclestone-hoz Bahreinből

írta: FormaNet
Nyílt levél Bernie Ecclestone-hoz Bahreinből

Már csak négy nap van hátra az FIA által szabott határidőből, amikor is a Bahreini Nagydíj szervezőinek határozott választ kell adni arra a kérdésre, hogy tudják-e vállalni idén, az elmaradt futam biztonságos megrendezését. A pálya vezetője nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy az év végére nem lesz probléma a futamrendezéssel, ám az országból érkező hírek sajnos nem támasztják alá ezt az optimizmust.

 
Tegnap bahreini emberjogi aktivisták egy nyílt levélben fordultak Bernie Ecclestone-hoz, melyben azt kérték a Formula-1 vezérétől, hogy addig ne vigye országukba a versenyt, amíg a demokratikus rend meg nem valósul, és az emberi jogok nem érvényesülnek maximálisan.
 
 
Mi egy nyílt levélben fordulunk Önhöz, a Bahreini Nagydíjjal kapcsolatban, és Bahrein polgáraiként, és a világ emberjogi támogatóiként azt kérjük, vegyék fontolóra ennek a remek sporteseménynek a megszervezését. Az ország közepén ostromállapot, és statárium van, tankokkal és katonai erővel vagyunk körülvéve, miközben a lakosság csendben nézi ahogy embereket kínoznak, és ölnek meg.
Nem beszélve a nehéz klimatikus viszonyokról, és arról a tényről, hogy a motorsport fesztivál, egy a lakosságot elnyomó despotikus rendszerben kerülne megrendezésre, és ennek elismerése a világban nem lenne elfogadható.
A bahreini lakosság támogatásával arra kérnénk önöket, hogy vizsgálják felül a verseny rendezését mindaddig, amíg az alapvető emberi jogok, és szabadságjogok vissza nem állnak Bahreinben, és kérnénk, hogy erről egy levelet adjanak ki.
 
Az Ön engedélyével a levelet megjelenítenénk a Facebook, és egyéb közösségi oldalakon, ezzel igazolva az F1 szolidaritását, a bahreini nép küzdelme iránt a demokratikus szabadságjogokért.
 
Köszönjük a támogatást, és reméljük, a nagydíj minél hamarabb visszatérhet Bahreinbe, már egy demokratikus, és szabad légkörbe, amihez Ön is hozzájárult.
 
Ez a nyílt levél minden bizonnyal komoly dilemma elé állítja a száguldó cirkusz vezetőjét, és a Nemzetközi Automobil Szövetséget is. Bernie Ecclestone nem szívesen hagyná veszni azt a negyven millió dollárt, amit az arab állam fizet a versenyrendezésért, és azt már a tavasszal egyértelművé tették, hogy nincs a futam helyett alternatív helyszín. A Jean Todt vezette FIA is törheti a fejét, hiszen köztudott, hogy – Ecclestonehoz hasonlóan – igen jó kapcsolatokat ápol a bahreini uralkodó családdal.
És van még egy komoly probléma. Amennyiben a rendezők garantálni tudják a biztonságot – tankokkal és gépfegyverekkel talán ez nem is olyan bonyolult feladat – a csapatok morális és erkölcsi hozzáállása miatt komoly esély van arra, - a Concorde egyezmény ellenére is – hogy lesz olyan istálló, aki nem vesz részt a futamon. Egy ilyen, politikai indíttatású bojkott pedig igen súlyos következményekkel járhat az egész F1 vonatkozásában.
Ezért tehát nagyon nagy az autósport, és a száguldó cirkusz vezetőinek felelősége a döntés kapcsán, mert mérlegelni kell az üzleti érdekeket, a sport érdekeit, és a XXI. Század emberi, morális erkölcsi normáit, és ez utóbbiakkal semmiképpen sem összeegyeztethető egy elnyomó, embertelen rezsim támogatása a Formula-1 által, ahol a pálya díszletei mögött semmibe veszik az alapvető emberi szabadságjogokat.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 nyílt levél forma1 bahrein fia ecclestone bahreini nagydíi bahreini diktatúra