2011. máj 03.

Webber: Szögre akasztom a sisakom, vagy csapatot váltok

írta: FormaNet
Webber: Szögre akasztom a sisakom, vagy csapatot váltok

Mark Webbert, a Red Bull veterán pilótáját már sokan nyugdíjaznák, annak ellenére, hogy a tavalyi évben szinte végig versenyben volt a világbajnoki címért. Akkor év közben az volt a vélemény, hogy amennyiben az energiaitalosoknál sikerülne a csúcsra érnie, minden bizonnyal visszavonulna. Ezek a teóriák nem valószínű, hogy az ausztrál elképzeléseit tükrözték, realitásuk mindössze annyi volt, hogy talán a csúcson kell abbahagyni a versenyzést.

 
A Red Bull sem tervez túl hosszú távra a veterán pilótával, hiszen csak egy éves szerződéseket kötnek vele, míg csapattársát, 2010 világbajnokát Sebastian Vettelt jelenleg négy éves kontraktus köti az istállóhoz.
 
Sok szakemberben és szurkolóban is az a vélemény alakult ki, hogy Webber az alakulat második pilótája, ám ezek az álláspontok direkt módon nem igazolhatók, sőt maga a csapat is cáfolja az ilyen jellegű híreszteléseket. Születnek különböző összeesküvés elméletek, de ezek valóságtartalma kétséges, ráadásul nagyon sok esetben szemben állnak a milton keynes-i alakulat alapvető csapatérdekeivel. Webber idei gyengébb kezdése is ezeket az összeesküvés elméleteket erősíti, de vajon lenne-e annak bármiféle értelme, hogy az ausztrál technikáját szándékosan „szabotálja” az istálló, csupán azért, hogy Vettelt az élen tudják? Nyilvánvaló, hogy nem, hiszen ezzel a Red Bull is súlyos pontokat veszít, ami az év végi elszámolásnál hiányzik majd a konstruktőrök versenyében.
 
Webbert azonban semmiképpen sem szabad még leírni, sem az idei világbajnoki küzdelem tekintetében, sem pedig Formula-1-es pályafutását illetően.
A napokban egyértelművé tette, hogy egyelőre nem gondolkodik a visszavonuláson, és amennyiben a Red Bull 2012-ben már nem tart igényt szolgálataira, úgy egy másik csapatnál is el tudja képzelni a folytatást. Christian Hornerék pedig kivárnak.
 
Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem adja már át a helyét a fiatalabbaknak, erre azonban viszonylag egyszerű a válasz. A száguldó cirkusz nem jótékonysági intézmény, ahol az ifjú reménységek úgy kaphatnak lehetőséget, hogy a biztosra vehető eredményeket oda dobják egy bizonytalan kimenetelű versenyzői karrierért. A top csapatoknál ez még hatványozottabban így van. Ezeknél az alakulatoknál – legalább is egyelőre – nem szempont, hogy a pilóta milyen szponzorokat tudhat maga mögött, csak az eredmény számít. Az F1 élcsapatainál a természetes szelekciót legnagyobb mértékben az eredmények generálják. Természetesen nem csak a rövid távú érdekeket veszik figyelembe, éppen ezért nem kötelezi el a Red Bull magát évekre egy veterán pilótával. Érethető, hogy a végsőkig kivárnak az új szerződés aláírásával, és természetesen közben a szemüket rajta tartják az ifjúságon.
 
Tisztába van ezzel Mark Webber is, és az egyszerre motiválhatja, vagy éppen nyomaszthatja, az egyébként kiváló pilótát.
 
„Vannak hibáim, de eltökélt vagyok. Az előző évben is harcoltam a bajnoki címért, és szeretném, ha megint így lenne. Nyugodt vagyok, és úgy érzem, hogy képes vagyok végig csinálni. A szezon végén lejár a szerződésem a Red Bullal. A meghosszabbítás nem gondolom, hogy az eredményektől függhet. Magamnak akarok nyerni, a többit meg majd meglátjuk. Ha a csapat nem akar már engem, meg kell válaszolnom majd egy jó kérdést: szögre akasztom a sisakomat, vagy csapatot váltok?” – nyilatkozta Webber nem túl optimistán a napokban, a La Stampa olasz lapnak.
 
Webber további pályafutása tehát még nem dőlt el, annyi azonban bizonyos, hogy ő a harcos pilóták csoportját erősíti, és nagyon komoly eredményekkel, és tehetséggel kell annak a pilótának, aki az ausztrál helyére pályázik, annak ellenére, hogy saját maga is pesszimista a Red Bullnál való folytatást illetően.

 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória   
Szólj hozzá

f1 forma1 red bull formula1 mark webber